Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Už tradične sa (vo formáte “3 in 1“) uskutočnili v termíne predĺženého víkendu tri mládežnícke podujatia za sebou. Ich miestom bola Nitra, kde sa začalo v piatok družstvami mladších žiakov, pokračovalo sa v sobotu jednotlivcami a všetko sa ukončilo v nedeľu družstvami starších žiakov. Na podujatí sme nechýbali, keď nás v jednotlivých kategóriách reprezentovalo 16 hráčov.

V dievčenskej osmičke začala Miška kontumačnou výhrou a už po nej sa odohralo veľmi predčasné finále kategórie. V ňom sa jej podarilo bielymi figúrami zvíťaziť a v súboji o medaile tak spravila rázny krok vpred. Ďalšími troma výhrami v rade si poistila medailu a s jednobodovým náskokom mohla smelo hľadieť ku posledným dvom partiám. V šiestom kole však prišla stopka, vďaka ktorej bola na čele dostihnutá, no výhra vo vzájomnom zápase jej dávala veľkú výhodu. Stačilo už len vyhrať v poslednom kole. To sa jej nakoniec aj podarilo a stala sa tak víťazkou svojej kategórie. Snáď ju to povzbudí a po dlhšej pauze sa šachu začne opäť venovať trochu viac.

Kategória D08 (9 hráčok): M.Šúňová 6b/7 1.miesto

Výsledky na chess-results

Vo vyrovnanej dvanástke boli karty jasne rozdané medzi štvoricu papierových favoritiek, pričom naše tri dievčatá mohli len príjemne prekvapiť. Chýbajúca herná prax sa najmenej podpísala na Natálke, ktorá v prvom kole šokovala aj samú seba. Následne až do konca turnaja potvrdzovala papierové predpoklady, čoho výsledkom bolo šieste miesto. Ním určite nesklamala, no na lepšie umiestnenie potrebovala prekvapiť ešte jednu z favoritiek. Alžbetka a Sophinka si okrem bodu bez boja veľa radosti neužili. Vo vzájomnom zápase sa presadila druhá menovaná a okrem tejto partie to už bolo iba o množstve nevyužitých šancí v jednotlivých partiách.

Kategória D12 (11 hráčok): N.Havaldová 4b/7 6.miesto, S.Valentová 2b/7 10.miesto, A.Kapolková 1b/7 11.miesto

Výsledky na chess-results

Pri neúčasti Simonky mala Grétka k dispozícii asi zatiaľ svoju najväčšiu šancu zabojovať o cenný kov. Najmä, keď na posledných šampionátoch končila piata respektíve štvrtá. Už prvé kolo (a jej šokujúce zakopnutie) však neveštilo nič dobré a prehra v kole treťom ju prakticky vyraďovala z boja o medaile. V turnaji sa však diali veci a tak sa po dvoch povinných výhrach dostala opäť nahor. Ani následná prehra nakoniec nemusela byť katastrofou, no do posledného kola vstupovala s reálnou šancou na bronz. V tejto partii však tiež dopustila prekvapenie a prepadla sa tak na siedme miesto. Pri výhre by mala, napriek podpriemernému výkonu, bronz. Až tak nízko totiž tento rok visela tretia medaila...

Kategória D14 (16 hráčok): G.Kapolková 3,5b/7 7.miesto

Výsledky na chess-results

Šestnástka bola pre nás v Nitre zakliata. Ninka v podstate svoju šancu na lepší výsledok začala strácať už v treťom kole. Bolo totiž jasné, že ak sa chce pobiť o umiestnenie v strede tabuľky, súperky cca svojej úrovne musí zdolať. Nakoľko druhý takýto zápas prišiel v šiestej partii, konečné umiestnenie je žiaľ zaslúžené. Lucka mala v turnaji úplne iné ambície a keby v druhom kole dotiahla vyhranú partiu do konca, celý jej turnaj by isto vyzeral inak. Po hrubej chybe sa však už v ďalších kolách nedokázala vrátiť do hry a vyhrala už iba to, čo naozaj “musela“. Šieste miesto je ďaleko za jej možnosťami, no o to viac musí zabrať v rapidovej praxi, kde na vyčistenie hlavy nemá celý deň, ale iba pár minút.

Kategória D16 (10 hráčok): L.Strišková 3b/7 6.miesto, N.Kubíková 2b/7 9.miesto

Výsledky na chess-results

Dvadsiatka bola poslednou z nešťastných kategórií, kde bolo 9 – 11 účastníčok, čo má vždy veľmi ďaleko k férovosti a o medailách rozhoduje často to, v ktorom kole dostane hráčka “bye“. V prvom kole sa v rámci klubového derby trochu prekvapujúco tešila z výhry Miška. Škoda, že v nasledujúcich dvoch partiách nedokázala bodovo nadviazať a do stredu tabuľky ju dostal až bod bez boja. V piatom kole mala prakticky zápas o všetko, lebo pri náročnosti turnaja bolo nutné ten zápas vyhrať. Po prehre potvrdila bod proti outsiderke turnaja a remízou v záverečnej partii tiež nesklamala, no na viac ako na ôsme miesto to nebolo. Kategória bola príliš vyrovnaná. Emka po prehre s Miškou prehrala aj druhé kolo a tak jej bod zdarma prišiel asi celkom vhod. Po pauze vyhrala tri partie v rade, vrátane veľmi peknej výhry proti vedúcej hráčke turnaja. V záverečnom kole však nedotiahla vyhranú koncovku a tak sa mohla v priamom súboji z medaily tešiť jej súperka.

Kategória D20 (9 hráčok): E.Walter 4,5b/7 4.miesto, M.Smidová 3,5b/7 8.miesto

Výsledky na chess-results

V chlapčenskej desiatke sme mali dve medailové želiezka a obe odštartovali bezchybne, keď vyhrali svoje dve prvé partie. Následne však došlo ku derby, kde sa na úkor Riška presadil bielymi figúrami favorizovaný Ryan. Riško vzápätí prehral aj druhú partiu, keď v jej priebehu mal dlho figúru navyše, no útok súpera otupiť nedokázal. Po nej sa dvoma výhrami vrátil do boja o medaile a pred posledným kolom bolo jasné, že výhra v priamom súboji mu prakticky garantuje bronz. Navyše mu prial aj žreb, lebo sa vyhol jednému z dvojice top favoritov. Partiu však prehral a kým súper sa mohol tešiť z bronzu, Riško klesol na ôsme miesto. Tak blízko a tak ďaleko. Ryana po derby čakal kľúčový zápas a aj keď bol dlho vyrovnaný, postupne sa začal presadzovať súper. V časovej tiesni však udržal pevnejšie nervy Ryan a zaznamenal “majstrovské“ víťazstvo. Záverečnými troma výhrami v rade ho potvrdil a s bodovým náskokom a plným bodovým ziskom sa stal víťazom svojej kategórie.

Kategória CH10 (21 hráčov): C.R.Mészáros 7b/7 1.miesto, R.Pisarčík 4b/7 8.miesto

Výsledky na chess-results

Sear vstúpil do turnaja výhrou a v druhej partii sa so súperom rozišiel nerozhodne. Štart tak nebol najhorší, no nasledovala prehra proti jednému z favoritov a medailové sny sa výrazne vzdialili. Po dvoch víťazstvách opäť nabrali reálne kontúry, no prehra proti aktuálnemu majstrovi SR zo Starej Ľubovne znamenala už iba boj o pekné umiestnenie. Výhra v poslednom kole ho aj zabezpečila, veď šieste miesto určite nie je na zahodenie. Sear sa z roka na rok čoraz viac blíži ku medailovým stupienkom a uvidíme, kedy ich prvý raz obsadí...

Kategória CH12 (30 hráčov): Se.Sahidi 4,5b/7 6.miesto

Výsledky na chess-results

V chlapčenskej štrnástke sme mali trojnásobné zastúpenie. Peťko v úvodných štyroch kolách získal tri body, keď podľahol iba Samkovi v rámci klubového derby druhého kola. Následne mu však došla para. Nevadila ani tak prehra s nasadenou jednotkou, ale zo záverečných dvoch partií bola jedna chudobná remíza viac ako málo. Po sľubnom štarte tak spadol do stredy tabuľky a uhral priemer. Shabir mal rovnaký úvod, keď prehral iba v druhom kole, čo však kompenzoval troma výhrami. Karta mu však išla aj následne, keď si pripísal na konto remízu a vzápätí aj ďalšiu výhru. Do posledného kola tak vstupoval s možnosťou vybojovať si v priamom súboji medailu. Nakoniec sa presadil papierový favorit a Shabir klesol na desiate miesto, no v turnaji zahral veľmi dobre, veď reálnu možnosť stáť na MSR na stupni víťazov ešte nikdy v živote nemal. Samko začal ešte lepšie ako už spomínaná dvojica, keď z prvých piatich kôl uhral štyri výhry. Škoda prehry v treťom kole, keď jeho súper určite nebol nehrateľný.  V záverečných dvoch kolách potreboval na medailu získať 1,5 bodu, ale žreb sa s ním nemaznal a prihral mu do cesty najprv turnajovú trojku a následne aj jednotku. Dve remízy sú tak určite pekným výsledkom, rovnako ako aj piate miesto a tak chceme veriť, že opäť začína obdobie, kedy sa odrazí smerom nahor. 

Kategória CH14 (35 hráčov): S.Havalda 5b/7 5.miesto, Sh.Sahidi 4,5b/7 10.miesto, P.S.Zverka 3,5b/7 19.miesto

Výsledky na chess-results

Samir bol podľa tabuľky jasným favoritom, no zradnosť rapid ratingov by neznalého veci mohla rýchlo zmiasť. Minimálne päť ďalších súperov si totiž mohlo brúsiť zuby na medailový zisk. V jeho prípade sa však opäť potvrdil slávny výrok Garryho Linekera, ktorý o futbale povedal: „Dvadsaťdva mužov naháňa 90 minút loptu a na konci vždy vyhrajú Nemci“. U Samira to platí v šachu. Nech sa totiž partie vyvíjajú akokoľvek, jeho vnútorná sila nakoniec prekoná všetky prekážky. Plný počet bodov, niet čo dodať!

Kategória CH20 (25 hráčov): IM S.Sahidi 7b/7 1.miesto

Výsledky na chess-results

058 059

060 061

062 063

064 065

066 067

068 069

070 071

072 073

074 075

076 077