Medzinárodné MSR jednotlivcov v šachu sa tento rok konajú v Piešťanoch a nás zastupuje deväťčlenná výprava. Dve tretiny sú trénersky pokryté IM Sergejom Berezjukom, ktorý na podujatí zabezpečuje prípravu detí z Interchessu.

Samir si v úvodnej tretine počínal bez akejkoľvek straty, keď začal výhrou v klubovom derby proti príliš pasívne hrajúcej Emke. No v druhom kole jeho súperka dlho odolávala a v treťom kole mal Vladko krátko po otvorení slušné šance. Po ich nevyužití však prišlo víťazstvo favorita. Vo štvrtej partii zdolal čiernymi turnajovú sedmičku, keď rýchlo otupil tlak súpera na kráľovskom krídle a začalo sa hrať na krídle opačnom. Výhrou sa zároveň ujal vedenia v turnaji a v piatom kole ho čakala nasadená turnajová trojka a prvý z veľmajstrovských súperov. Napriek snahe vytlačiť vodu z kameňa partia skončila remízou, no vzápaätí prišli dve partie, ktoré v podstate rozhodli o osude turnaja. Samir dokázal oboch veľmajstrov zdolať a zabezpečil si náskok. Následne takticky remizoval so svojim ukrajinským súperom a v poslednom kole potvrdil rolu favorita. Turnaj vyhral ziskom ôsmich bodov, výkonom na úrovni 2598 a s bodovým náskokom zaslúžene obsadil prvé miesto. Pripísaných 20 bodov mu navyše stanovilo doteraz najvyšší, aj keď zatiaľ iba virtuálny, rating.

Simonka v úvode zatápala favoritke čiernymi už od lepšie rozohraného otvorenia. Postupne však prestala vyvíjať iniciatívu a tá sa najprv rozplynula a potom prešla k súperke. Hrubá taktická chyba v koncovke dokonala partiový obrat. Prehra v druhom kole bola dôsledkom zle rozohraného otvorenia a v treťom sa schyľovalo k podobnému scenáru, no súper nakoniec kaviarenskému prístupu neodolal. Štvrtá partia jej vyšla, keď súper v otvorení prehliadol výpad Jc3-b5 a okrem pešiaka získala aj aktivitu. Víťazstvo sa tak zrodilo relatívne s prehľadom. V piatom kole sa mohla prehupnúť do prvej polovice tabuľky a svoju šancu bezpečne využila. Keď k tomu pridala aj ďalšiu výhru v rade, bolo jasné, že forma sa začína vracať. Nič na tom nezmenila ani zbytočná strata v siedmom kole. Hneď následne sa rozišla so svojim súperom nerozhodne a v poslednom kole, aj vďaka dokonalej príprave, zvíťazila aj piaty raz. Ziskom 5,5 bodu a s výkonom 1901 obsadila skvelé 23.miesto a na svoje konto si pripísala neuveriteľných 134 bodov. Okrem toho vyhrala kategóriu hráčov s ratingom do 1700 a len tesne jej unikla medaila v ženskej kategórii.

Vladko okrem spomínanej prehry v klubovom derby v treťom kole, zaznamenal v úvodnej tretine turnaja dve pohodlné výhry, keď svojich súperov prakticky zničil už v otvorení. Vo štvrtom kole dosiahol z otvorenia taktiež viac ako príjemnú pozíciu a súperke nedal žiadnu šancu. V piatom kole dostal v turnaji už tretiu súperku opačného pohlavia a tak sme čakali, či proti nej zaknihuje víťazný hetrik. Výsledkom bola nádherná útočná partia, veľmi podobná partii Karpov – Kasparov, Linares 1993, kde v oboch čierni obetovali materiál a vrhli sa na bieleho kráľa v centre. Následný stret s veľmajstrom síce úspechom neskončil, ale posledná tretina turnaja dávala šance na pekné umiestnenie v rámci TOP10. Siedme kolo šance výrazne navýšilo, keď Vladko po tlaku na kráľovskom krídle zavesil. Predposledná partia vyzerala veľmi nádejne, no zámena kľúčových ťahov viedla namiesto skvelej pozície ku okamžitej katastrofe. Snaha skórovať v poslednom kole tak bola jednoznačná a v divokej partii bol prakticky po celý čas na koni. V koncovke sa však nechcel, možno aj pod dojmom partie z ôsmeho kola, uspokojiť s remízou a tak prišiel trest v podobe ďalšej prehry a pád do tretej desiatky. Napriek tomu nejde o zlý výsledok. Bohvie, ako by a turnaj vyvíjal, ak by neprišlo ku spomínanej zámene ťahov a či by sme nemali v TOP5 nielen Samira, ale aj Vladka.

Emka, po spomínanej úvodnej prehre proti Samirovi, bola v druhom kole favoritkou, no nemala na ružiach ustlané. Súper síce zahral strategicky riskantné otvorenie, čo bolo potrebné využiť, no hra bez plánu výhodu vymazala a nakoniec sa z bodu tešil, celkom zaslúžene, súper. Klubové derby tretieho kola začalo obojstranne opatrne, no potom jej Grétka úplne prenechala iniciatívu a o výsledku bolo rozhodnuté. Druhý bod nasledoval hneď vzápätí, no bol viac ako vydretý, keď po diskutabilne rozohranom otvorení v priebehu partie nevyužila množstvo prísnejších a silnejších pokračovaní. Niektoré boli aj v podobe taktických úderov, ktoré by prakticky rozhodli. V partii piateho kola ju nečakalo nič jednoduché, keď súperka s nižším ratingom v turnaji predvádzala pekné výkony. Oslabenie kráľovského krídla umožnilo súperke skórovať a v šiestom kole prišla na scénu ďalšia zbytočná prehra. Tri výhry v záverečných kolách zjemnili nevydarený turnaj. Nič na tom nemení ani inak pekné 33.miesto, keďže RP 1605 už dávno nie je niečo, s čím by mohla byť Emka spokojná. Za bojovnosť v záverečnej tretine turnaja je však určite namieste pochvala.

Lucka začala turnaj ako z ríše snov, keď už po pár ťahoch mala súpera priam na lopate. Namiesto rozhodujúcich úderov však prišli slabšie ťahy a tak čoskoro mal mečbaly súper. Vzhľadom na priebeh je remíza asi ok, aj keď obom sa môže máliť. V druhom kole čiernymi relatívne rýchlo vyrovnala, no vzápatí jednoťahovo nastavila materiál a zvyšok partie síce bojovala, no už sa iba dohrávalo. V tretej partii sa diali veci. Z otvorenia vyšla opäť takmer do výhry, no rýchla ruka a slabšie ťahy privodili zbytočnú drámu, s mnohými šancami súpera. Vo štvrtom kole nasledoval takmer identický scenár, keď mal súper množstvo mečbalov, či veľkých výhod, no nevyužil ich a zaslúžene pykal. Lucka sa teda dvoma výhrami v rade posunula nahor, no na ďalšie bodové zisky to chdelo viac koncentrácie a presnosti pri prepočte v ostrých pozíciách. V piatom kole nevyužila darovaný mečbal a nakoniec sa bod delil medzi obe súperky. Partie v šiestom a siedmom kole radšej ani nebudeme komentovať a remíza v ôsmom kvôli trikrát opakovanej pozícii tiež nebola v pláne. Záverečná výhra jej umožnila dotiahnuť sa do stredu tabuľky. Získaných 67 bodov a RP 1868 je určite fajn, no množstvo hrubých chýb zabránilo výrazne lepšiemu výsledku.

Ryan začal turnaj čiernymi proti favoritke veľmi dobre a s prehľadom vyrovnal hru. Potom však v pozícii blúdil a dostal sa pod silný tlak. Remíza v druhom kole bola asi v poriadku, škoda len, že v priebehu partie pustil súpera k iniciatíve. V treťom kole bola partia dlho vyrovnaná, no podcenie situácie viedlo ku rýchlym stratám a výsledok sa už nepodarilo zvrátiť. Nasledovalo derby so Searom, kde to dlho vyzeralo na čistý trojtip, no jedno vážne zaváhanie Seara naklonilo misky váh na Ryanovu stranu a ten situáciu využil vo svoj prospech. V piatom kole sa pokúsil pridať na svoje bodové konto niečo už aj čiernymi, ale bez úspechu. Povinnú jazda šiesteho kola zvládol, no vzápätí si pripísal na koto čiernymi aj štvrtú prehru v rade a tak musel opäť doháňať. V ôsmom kole súpera po peknom pressingu omilostil v koncovke, no v záverečnej partii využil súperov darček v podobe “obetovanej“ figúry a dostal sa na konečné štyri body. Určite nemusí byť so svojim výkonom a ani umiestnením nespokojný. My sme najviac spokojní s tým, že v záverečných kolách bojoval a často končil medzi úplne poslednými v turnaji. A získaná kondícia je na nezaplatenie...

Shabir sa v úvodnom kole držal, no súperove manévrovanie viedlo ku výbornej pozícii a neskôr ku vyhranej vežovej koncovke. V druhej partii však bielymi pohrýzol favorita a najmä vďaka iniciatíve na dámskom krídle získal veľkú prevahu a pripísal si plný bodový zisk. V treťom kole však prišlo čiernymi veľmi pasívne zahrané otvorenie a aktívne hrajúca súperka zaslúžene zvíťazila. Škoda štvrtej partie, kde z otvorenia získal nádejnú útočnú pozíciu. Iniciatíva však rýchlo prešla, aj s celým bodom, k súperovi. V piatom kole ho čakal súper, ktorý dovtedy zdolal iba Emku a nakoniec sa stal aj katom Shabira. Od šiesteho kola do konca turnaja už Shabir neprehral ani jedinú partiu a ku jednej výhre mohol pridať v záverečnom kole ďalšiu. Krásnu partiu však nedotiahol do konca a po hrubej chybe ju remizoval. Rovnako ako na MSR mládeže však získal opäť viac ako 100 bodov do rebríčka a je jasné, že jeho aktuálny level je skrátka inde.

Grétka začala turnaj výborne, keď proti favoritovi získala figúru za pešiaka a mala vyhranú pozíciu. Poťahovanie hore dole po šachovnici a pasívna hra viedli k tomu, že súper sa chopil iniciatívy. A nielen to. Využil absolútnu pasivitu Grétky na zisk celého bodu. V druhej a tretej partii sa scenár na šachovnici zopakoval, s tým rozdielom, že materiál bol yvrovnaný. Vo štvrtom kole mal prísť plný bodový zápis, no nezvládnuté otvorenie znamenalo stratu pešiaka a nejaká kompenzácia síce za neho bola, no isto nie plná. Súper sa uspokojil s remízou, čo je na jeden strane plus, na strane druhej to svedčí o tom, že Grétka sa v turnaji trápila. V piatom kole ju žiadna prechádzka ružovou záhradou nečakala, ale vľmi tomu napomohla výraznou pasivitou a po prehre v šiestom kole dostala dokonca bod zdarma. Záverečné dve partie boli povinnými jazdami a nakoniec trochu zaobalili turnaj, na ktorý by Grétka asi čím skôr najradšej zabudla...

Sear získal v úvodných štyroch partiách iba jedinú remízu, čo ale neodzrkadľuje ich priebeh. Derby s Ryanom sme už spomínali. Tretie kolo rozohral výrazne lepšie ako súperka a ak by zbadal väzbu a zahral Dxg6, bolo by viac či menej po partii. Skutok sa však nestal. Čakali sme, či si vytvorí šance v piatej partii a najmä, či ich dokáže využiť vo svoj prospech. Napokon vyhral nielen túto partiu, ale vzápätí aj ďalšiu. Škoda záverečných dvoch prehier, keď v poslednom kole vzal svojej titulovanej súperke pešiaka a vyzeralo to na cenný skalp. Náznakom iniciatívy však nedokázal presne odolať a v záverečnej štvorvežovej koncovke mu pokus o pasívnu obranu ublížil. Napriek tomu si pripísal 76 bodov a s výkonom môže byť spokojný. Čerešnička na torte tentoraz chýbala, ale na ďalšom turnaji tomu tak nemusí byť.

Open turnaj (87 hráčov): IM S.Sahidi 8b/9 1.miesto (1.miesto v kategórii U18), S.Bochničková 5,5b/9 23.miesto (1.miesto v kategórii U1700), V.Bochnička 5b/9 28.miesto, E.Walterová 5b/9 33.miesto, L.Strišková 4,5b/9 47.miesto, C.R.Mészáros 4b/9 59.miesto, Sh.Sahidi 3,5b/9 66.miesto, G.Kapolková 3,5b/9 71.miesto, Se.Sahidi 3b/9 76.miesto

Výsledky na chess-results

V rapid turnaji Samir podľa papierových predpokladov zdolal troch úvodných súperov, no následne bol zastavený prehrou bielymi figúrami. Po nej biele opäť nevyužil, keď remizoval s neskorším víťazom turnaja. V záverečných dvoch kolách však už nezaváhal a nakoniec sa dotiahol na stupne víťazov a obsadil tretiu priečku.

Sear šokoval favorita už v úvodnom kole a po následnej očakávanej prehre prišla cenná remíza a dokonca ďalšia výhra. V piatom kole síce klesol na polovičný bodový zisk, no v záverečných dvoch kolách dokázal zdolať oboch papierovo silnejších súerov a skončil ziskom 4,5 bodu a RP 1940 na fantastickom sedemnástom mieste. A to je, pre hráča nasadeného ako 46-ty v turnaji, viac ako skvelé.

Shabir po úvodnej prehre dokázal bodovať s favoritom a následne si pripísal na konto cennú remízu. Proti ďalším štyrom papierovým favoritom dokázal v ďalšom priebehu turnaja vybojovať iba dve remízy čiernymi figúrami a tak si udržal svoje nasadenie spred turnaja. Je však potrebné dodať, že dokázal uhrať RP 1648 a to je rozhodne pekný výsledok.

Rapid turnaj (60 hráčov): IM S.Sahidi 5,5b/7 3.miesto, Se.Sahidi 4,5b/7 17.miesto, Sh.Sahidi 2,5b/7 48.miesto

Výsledky na chess-results

V bleskovom turnaji tentoraz Samir na medailové stupne nedočiahol, keď zo všetkými hráčmi, ktorí sa na nich umiestnili vzájomné partie prehral. Ostatných desať partií vyhral a zabezpečilo mu to nepopulárnu štvrtú priečku.

Sear sa po slabom štarte 0/3 v priebehu turnaja výrazne pozbieral a pred posledným kolom sa dostal na bilanciu 6/12. To mu zabezpečilo v záverečnom kole rodinné derby proti Samirovi.

Shabir si turnaj rozdelil na štyri nerovnomerné časti. V úvodnej prehral dve partie, no v druhej “štvrtine“ všetko nahradil bilanciou 3,5/4. Nasledovala na body oddcyhová pasáž 0/4 a v záverečnej časti bilancia 2/3 bez prehry.

Bleskový turnaj (28 hráčov): IM S.Sahidi 10b/13 4.miesto, Se.Sahidi 6b/13 21.miesto, Sh.Sahidi 5,5b/13 24.miesto

Výsledky na chess-results

419 420

421 422

423 424

425 426

427 428

429 430