Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Po ročnej odmlke, viď komentár na konci minuloročného článku, sme sa opäť zúčastnili najvyššieho detského a mládežníckeho šachového podujatia v rámci Slovenska. Sľub z posledného odseku článku sme tak naplnili do bodky.

Na podujatie sme cestovali hybridne, keď časť výpravy išla už v piatok vlakom (sobotný príchod pár minút pred začiatkom úvodného kola by bol absolútne neprofesionálny) a druhá časť prišla v sobotu autami. My “vlakári“ sme nakoniec zostali až do nedele, nakoľko predpokladaný koniec záverečného ceremoniálu bol v priamej kolízii s posledným možným odchodom vlaku zo Starej Ľubovne.

Touto cestou sa už v úvode chceme poďakovať hlavnému organizátorovi Patrikovi Nemergutovi, ktorý našej výprave zabezpečil miestnosť na prípravy a rozbory. Tá bola duom Berezjuk – Roháček využívaná s prestávkmi často aj 17 hodín denne. Predsa len, venovať sa seriózne 20-tim členom výpravy stálo nejaký čas. Ak sa vyskytli priame súboje v rámci výpravy (a že ich nebolo málo), “zlí tréneri“ nechali svojich zverencov napospas svojmu osudu. To však otváralo možnosť naučiť sa samostatne pracovať s ChessBase, prípadne hľadať partie svojho súpera na internete.

Ako bonusový prínos v rámci podujatia hodnotíme aj fakt, že si viacerí vyskúšali aj komentovanie počas denných livestreamov, ktoré nájdete v sekcii Videá 2020/2021. Schopnosť vyjadrovať sa, prípadne vykazovať sebareflexiu, v priamom prenose, je určite pozitívnym atribútom do života.

Poďme však už postupne ku jednotlivým kategóriám a začneme dievčenskými...

Grétka začala dvoma povinnými výhrami a po nich dlho odolávala jednej z top favoritiek celého turnaja. Štvrté kolo bolo rýchlou víťaznou záležitosťou, no nasledovalo klubové derby, v ktorom sa presadila Simonka. Po ďalšej pohodlnej výhre prišla jedna z rozhodujúcich partií Grétky v turnaji. Po dobre rozohranom otvorení presunula neopatrne svoje figúry na dámske krídlo a doslova darovala súperke útok na kráľovskom. Ten prežila s dvoma pešiakmi menej iba s jej výraznou pomocou. Následná realizácia prevahy bielou však bola tak slabá, že sa pozícia totálne otočila a vznikla koncovka s figúrou navyše, no nie elementárne vyhraná. Konečná remíza bola vzhľadom na priebeh určite zaslúžená, lebo ani jedna zo súperiek si víťazstvo nezaslúžila. Výhra v predposlednom kole znamenala nádej bojovať o bronz až do posledného kola. V ňom však už v úvode “dobrovoľne“ odišla z prípravy a partia sa skomplikovala. V následnom priebehu mali obe súperky šance, no nakoniec skončila remízou. Výsledné štvrté miesto je podľa papierových predpokladov spred turnaja. Príjemným zistením boli (česť výnimkám) relatívne krátke a bezpečné procesy v partiách, kedy bola favoritkou. A taktiež aj fakt, že v podstate ani v jednej partii, v pozícii papierovej outsiderky, nebola úplne prevalcovaná.

Simonka mala po predchádzajúcom nevydarenom turnaji v Liptovskom Jáne šancu na rýchlu opravu a tú, napriek niekoľkým nie ideálnym okamihom, naplno využila. Po úvodných dvoch povinných výhrach nastúpila v treťom kole na prvú partiu o medailu a spolufavoritku strategicky totálne vygumovala. No hneď poobede ju čakala ďalšia o zlato a v nej nezačala vôbec dobre... Súperka však prehliadla elementárny víťazný taktický obrat a v následnom priebehu partie sa všetko otočilo. Svoje šance na rozhodujúci bodový trhák však nevyužila ani Simonka a bod sa v závere partie delil. Spomínané derby s Grétkou bolo bojovné, no bola to jedna z horších partií oboch dievčat v turnaji. Nasledujúce dve kolá čiernymi figúrami boli prechádzkami ružovou záhradou a vyvíjala sa tak aj následná partia ôsmeho kola, no tentoraz chýbala prísna ruka. Po prehliadnutí pešiaka na f2 a následnej protihre čiernej tak rozhodla až “pokrová drzosť“ Simonky, ktorá odmietla remízu vedomá si svojej prehranej pozície (nerozhodný výsledok by totiž znamenal stratu šance na titul) a s pomocou súperky nasledoval víťazný obrat. Záverečná partia bola opäť hrou na jednu bránu a po nej, podľa očakávania, nasledoval tie-break. V ňom mohla zvíťaziť už po úvodných dvoch bleskových partiách, ale nechala si to až na záverečný Armageddon. Po ňom sa tak mohla tešiť z ďalšieho titulu majsterky Slovenska. Aktívnou hrou v každej partii mu išla rozhodne naproti a v záverečnej lotérii si zachovala pevnejšie nervy.

D14 (15 hráčok): S.Bochničková 8,5b/9 1.miesto, G.Kapolková 6b/9 4.miesto

Výsledky na chess-results

Ninka začala v úvodnom kole chvíľu aktívne, no veľmi rýchlo prešla do defenzívy. Tá sa jej stala, najmä po hrubom taktickom prehliadnutí, osudnou. Následne si dvoma povinnými výhrami v tabuľke polepšila, no minimálne v druhom kole sa jej pasivita takmer vypomstila, keď jej ku výhre pomohla najmä nemastná - neslaná hra súperky. Potom však prišli dve klubové derby, v ktorých ťahala, najprv proti Lucke a neskôr aj proti Miške, za kratší koniec. Kým v prvej partii proti Lucke prišlo taktické prehliadnutie, v druhej partii uverila agresívne hrajúcej Miške a nasledoval rýchly koniec. Kalich horkosti si musela vypiť do dna, keď následne prehrala aj do tretice. V priebehu celej partie mala prevahu, no nevyužila množstvo mečbalov a tie sa jej stali osudnými. Prehliadnutie v strelcovej koncovke bolo smrteľné. V siedmom kole sa však odrazila od dna, aj keď priebeh partie rozhodne nebol jednoduchý a mohlo sa to skončiť hocako. Následne však zahrala veľmi peknú strategickú partiu a súperku doslova k ničomu nepustila. Majúc priebežne polovicu možných bodov, dostala do posledného kola ideálny žreb, keď sa vyhla mnohým favoritkám. V úvodnej fáze mohla nádejne obetovať kvalitu a mať za ňu dvoch pešiakov a nepríjemnú aktivitu, o pár ťahov však kvalitu stratila a kompenzácia za ňu chýbala. Škoda zbytočnej prehry, lebo víťazstvo by znamenalo plusovú bilanciu a umiestnenie v úvodnej desiatke celej spojenej kategórie. Často to chcelo prísnejšiu ruku a viacerým súperkám by ostali iba oči pre plač, prípadne by ušetrila pri svojich výhrach množstvo ťahov a energie. Na druhej strane tu však bola húževnatosť a viaceré vydarené partie, nehovoriac o pozitívnom vplyve, za ktorý by si mohla takmer z každej našej medaile kúsok vziať a jednu by pre seba isto poskladala.

Miška si v úvodnej partii vybudovala proti neskoršej víťazke veľmi nádejnú pozíciu, no zamenila dva ťahy a jej výhoda sa náhle rozplynula a partia sa čoskoro aj otočila. V druhej partii dala, po jasnej lekcii v otvorení, súperke zbytočnú šancu na zisk veľkej výhody. Tá ju však nevyužila a postupne bolo prvé váťazstvo na svete. Druhé pridala nátlakovom hrou na jednu bránku a v rovankom štýle chcela zdolať aj nasadenú turnajovú trojku, no na také súperky je nutné hrať presnejšie. Po spomínanom derby s Ninkou prišlo aj derby s Luckou, kde prvých 22 ťahov hrala takmer bezchybne, no jej následné zaváhanie Lucka dokonale využila. Škoda bola aj siedmeho kola, kedy sa remíza po partii predsa len málila. Nátlaková hra ju neopustila ani v posledných dvoch kolách a priniesla jej nečakaný úspech. Jej obete boli často v štýle “Tal v sukni“, no na súperky to platilo. A tak, keď sa jej naskytla v záverečnom kole nečakaná šanca, dokázala ju využiť. Získala tak senzačné tretie miesto v kategórii D18, kde mali mať tri medaile jasné určenie v podobe troch iných mien už pred samotným turnajom. O to viac nás však naša najmenej očakávaná medaila teší. Oproti jej prvým MSR mládeže v roku 2018, kedy získala v kategórii D16 okrem výhry s bye iba jediný pol bod, je to neskutočný posun. Postavou najnižšia z celého štartového poľa v jej kategórii predvádzala v partiách, spolu s Luckou, najagresívnejší prístup. Často balansovala jednou nohou nad priepasťou, no bolo vidieť, že tento štýl súperkám nesedí a nie raz padali ako muchy. O jej dôležitosti pre kolektív platia úplne rovnaké riadky ako tie, ktoré sme spomínali pri Ninke.

Lucka sa ťažšie rozbiehala v úvodnej partii, keď v otvorení mierne zaváhala, no keď sa dostala ku aktivite, o jej výsledku bolo rýchlo rozhodnuté. V druhom a treťom kole však mohla z oboch partií proti papierovým favoritkám vyťažiť viac ako dve remízy. Každopádne aj po nich mohol jej turnaj pokračovať. V jeho strede si strihla tri klubové derby v rade a kým Ninku a Mišku bielymi zdolala, medzitým proti Emke čiernymi zaznamenala svoju jedinú prehru v turnaji. Vzhľadom na nefektivitu míňania času asi absolútne zbytočnú. V siedmom kole mala za cieľ zastaviť rozlet neskoršej víťazky a po obojstranne preukázanej znalosti teórie sa súperky do seba pustili hlava nehlava. Lucka však pri opačných rošádach neustúpila a po nepresnosti súperky mala jednu šancu na vybudovanie nádejného útoku. Tú žiaľ nevyužila a po následnom korektnom priebehu skončila partia zaslúženou remízou. Pred ôsmom partiou sama seba už vopred zbytočne vystresovala, no už v úvodnej fáze partie, kedy to vyzeralo, že dala súperke do rúk silnú strategickú výhodu, hrala na výhru v následnom priebehu iba ona. Hrubá chyba súperky ukončila okamžite boj a pred posledným kolom tak bolo jasné, že bude hrať o všetky tri medaile. V záverečnej partii bol po korektnom priebehu podpísaný relatívne rýchlo nerozhodný výsledok, v pozícii s malou výhodou Lucky. Po ukončení všetkých partií z toho nakoniec bolo, v lotérii s názvom Buchholz, veľmi tesne prvé miesto v kategórii do 16 rokov a zároveň nakoniec aj bronz v kategórii do 20 rokov. Po viacerých nádejne rozohraných šampionátoch, ktorých závery neboli dotiahnuté, sa na ňu tentoraz Caissa na konci usmievala a Lucka sa tak musela pri vyhlasovaní výsledkov tiež. K výsledku jej isto pomohli pamäť a prepočet a prvý rok aj výrazne zlepšená psychická odolnosť. A keď sa zo slabiny stane jedna zo zbraní, v podstate to (obrazne povedané) nemohlo dopadnúť inak.

Emka začala výhrou a hneď po nej sa odohralo napokon predčasné finále. Po vyrovanom priebehu sa jej pozíciu s visiacimi pešiakmi podarilo dlho držať v dynamickej rovnováhe, no jedna chyba problémy začala a nasledujúca okamžite rozhodla. Vzhľadom na priebeh to bolo tvrdé, no Emka sa ukázala nad vecou. Vyhrala totiž nasledujúce tri partie, vrátane už spomínaného derby s Luckou, a bola okamžite naspäť v boji o medaile. Kúsok od víťazstva bola aj v šiestom kole, kedy sa súperka zamerala na zisk kvality a po ňom spanikárila a v priebehu pár ťahov stála na prehru. Trochu prísnejšia ruka by Emke isto priniesla v pozícii s jasnou prevahou bod, no predčasná remíza mohla uraziť šťastenu v poslednej tretine turnaja. V siedmom kole prišlo ku veľkému teoretickému stretu, kedy sa obe súperky do seba pustili bez akýchkoľvek zábran. Na livestreame mali z tejto partie veľký guláš aj obaja komentátori, ale ak sa chce vyhrať, je nutné priniesť aj určite riziko a nie iba vyčkávať na chyby svojich súperov. A tomu sme išli naproti. Chvíľu to síce vyzeralo, že tlačiť bude čierna, no pevnejšie nervy ostali na našej strane a po zisku figúry bola partia triviálnou záležitosťou. Následná remíza s najvyššie nasadenou hráčkou bola nakoniec, vzhľadom na priebeh partie, skôr úspechom a do posledného kola Emka vstupovala na čele, no proti sebe mala výrazne náročnejšiu súperku ako jej konkurentka. V záverečnej partii sa všetko vyvíjalo podľa predstáv až do 14.ťahu, ktorý bol úplne proti plánu. Súperka ho však vzala na milosť a oslabenie bieleho kráľa nepotrestala. Naopak vymenila všetky ťažké figúry, čo bolo hrubou strategickou chybou. Škoda trochu zbytočnej remízy, keď v záverečnej pozícii môžu skúšať hrať na výhru iba biele figúry. Pravdepodobne však už chýbala energia z predchádzajúcich súbojov. Konečné druhé miesto v kategórii D18 a rovnaké v kategórii D20 však rozhodne berieme. Emka dokázala, že šach hrať určite vie a nezmyselné bany na lichessi ju tak môžu trápiť oveľa menej, prípadne vôbec. Na celkové víťazstvo to chcelo viac vôle hrať na výhru v šiestom a v záverečnom kole, prípadne udržať pozíciu v kole druhom. Dôležité však bolo, že si v turnaji dokázala udržať relatívne stabilnú výkonnosť.

D16-D20 (19 hráčok): E.Walterová 6,5b/9 2.miesto (2.miesto v kategórii D18), L.Strišková 6b/9 3.miesto (1.miesto v kategórii D16), M.Smidová 5,5b/9 6.miesto (3.miesto v kategórii D18), N.Kubíková 4b/9 14.miesto (10.miesto v kategórii D16)

Výsledky na chess-results

Riško sa v úvodnom kole natrápil, keď musel odrážať nepríjemný útok súpera a až taktickým trikom sa dostal pevne na koňa a výsledok otočil. V druhom kole narazil v klubovom derby na Ryana a už od začiatku sa dostal pod tlak. Jeho kráľ ostal v strede a figúry spolu vôbec nespolupracovali, no napriek tomu sa ešte prekvapujúco držal. O výsledku tak bolo rozhodnuté, no za húževnatosť palec hore. V treťom kole zinkasoval darovaného strelca a aj neskoršiu kvalitu a partiu bezpečne doviedol ku víťazstvu. Vo štvrtom kole opäť zmizol biely strelec v čiernej diere na g5 a keď sa k tomu pridala dlhá prechádzka bieleho monarchu až na pole e7, o treťom bode nebolo najmenších pochýb. V piatej partii však držal kontakt s favoritom iba desať ťahov a následne sa jeho pozícia relatívne rýchlo rozpadla. V šiestom kole mal poslednú šancu zabojovať v priamom súboji o medailu. Bojovnosť sa mu uprieť nedala, no útok bol málo prierazný a postupne prevzal opraty partie pod kontrolu súper. Následne prišla tretia prehra v rade a rozhodne najviac zbytočná. Čiernymi totiž spnil všetko čo mal a z otvorenia vyšiel s krásnym vývinom a jasným terčom v podobe bieleho kráľa. Postupne sa ale partia otočila a v koncovke ju prehral, no za veľkú pochvalu stojí to, že v nej spotreboval väčšie množstvo času, ako v niektorých predchádzajúcich troch dokopy. Záverečné dve kolá mu vyšli na výbornú, keď najprv zvládol realizovať celopartiovú prevahu a následne v obojstranne slušnej partii zvládol jej kľúčový moment súper výrazne horšie. Na Riškom nastavenú figúru totiž zareagoval samomatom tretím ťahom. Výsledných päť bodov a šieste miesto určite nie je zlým výsledkom. Mrzieť ho môže asi iba nevyužitá šanca v šiestom kole, ktorá by ho zaradila tesne za stupne víťazov. Na tie by však potreboval hrať vyrovnanejšie partie a najmä lepšie využívať čas. V niektorých partiách, najmä v druhej polovici turnaja, bolo vidieť pokrok už za pochodu. Keď k tomu pridáme účasť na prípravách a rozboroch, budúci rok má namierené na medailové stupne. Dovtedy ho však, aspoň veríme, čaká kus tvrdej a poctivej práce. Ako videl “v priamom prenose“ u svojich starších kolegov vo výprave, tá sa potom na takýchto turnajoch veľmi často vyplatí.

Ryan sa v úvodných dvoch kolách bez väčších problémov rozhohral, no v treťom kole ponúkol súperovi zbytočnú šancu. Ten ju nevyužil a ďalšiu šancu na vyrovnanie už nedostal. Rozhodujúci súboj vo štvrtom kole začínal bielymi figúrami, no už v siedmom ťahu zahral slabší ťah. Ten, za normálnych okolností, strácal pešiaka za veľmi hmlistú kompenzáciu. Následne však o tri ťahy neskôr zahral hrubú chybu strácajúcu figúru a z vyššieho princípu bolo po finále. Následný boj bol už iba s veternými mlynmi a súperom, ktorý si pokojne užíval výdobytky z úvodných ťahov partie. Sklamanie musel rýchlo hodiť za hlavu, pretože v piatom kole ho čakala ďalšia partia o medailu. Po relatívne pokojnom priebehu prešla partia do vyrovnanej koncovky, v ktorej však mal Ryan strelca proti jazdcovi a na šachovnici pohyblivé pešiakové majority a tak vedel, že môže bez rizika ďalej skúšať hrať na výhru. Ďalšiu fázu hral výborne, no prechod do pešiakovej koncovky a najmä hru v nej už nie. Súper však ani jednu zo svojich šancí nevyužil. V tak dlhej partii, navyše po predchádzajúcom dvojkole, však v ich veku mali na chyby určite nárok. V šiestom kole si čiernymi krátko po otvorení vypracoval veľmi solídnu výhodu, no namiesto zvyšovania aktivity prešiel nesprávne do remízovej vežovej koncovky. Z nej však súper prešiel takmer okamžite do prehranej pešcovky a partia nabrala rýchly záver. Bezpečný priebeh malo jeho siedme kolo, kedy však nevedno prečo nevzal ponúkaného pešiaka už o ťah skôr. V ôsmom kole vyšiel z otvorenia vyrovnane, no v následnom priebehu sa ukázalo aký je rozdiel, ak má hráč plán a ak ho hráč nemá. Ryan si pripísal pohodlné víťazstvo, rovnako ako v záverečnej partii, kedy súper nastavil figúru a následná realizácia materiálnej výhody bola úplne bezpečná. Výsledné druhé miesto a osem bodov je maximom, čo v turnaji aktuálne mohol dosiahnuť. Nezvládnuté otvorenie v rozhodujúcej partii mu nemohlo dať viac. Väčšinu víťazných partií zvládol s prehľadom favorita, no boli aj momenty, ktorých sa bude nutné v budúcnosti vyvarovať. Partie totiž často závisia od ich najslabších ťahov a nie je vylúčené, že o rok ich jeho súperi vo vyššej kategórii jednoducho neurobia. A taktiež aj od celkovej koncentrácie od úvodného podania si rúk, až po to po partii.

CH10 (14 hráčov): C.R.Mészáros 8b/9 2.miesto, R.Pisarčík 5b/9 6.miesto

Výsledky na chess-results

Sear bol po rozbehovej úvodnej výhre zabrzdený už v druhom kole nasadenou turnajovou jednotkou. Veľká škoda, lebo po dobre rozohranej úvodnej fáze nevyužil súperovú hrubú chybu. Ak by tak totiž urobil, “nebolo by o čom“ a na konte by mal prvý veľký skalp. V treťom kole mu naopak otvorenie vôbec nevyšlo, keď toľko čakal s rošádou, až ju nestihol a prišiel o vežu. Zvyšok už bol iba márnou snahou o zázrak proti dobre hrajúcemu súperovi. Následná výhra bola v podstate prechádzkou ružovou záhradou, no v piatom kole musel dokonale otáčať chod dejín. Už v úvode totiž urobil vážnu chybu a súper mal všetko o čom mohol iba snívať. Po vyrovnaní však hneď v úvode jazdcovky prišla strata pešiaka a Sear už svoju šancu nepustil. V šiestom kole zaknihoval víťazný hetrik, no tiež musel najprv prežiť otvorenie. Po ňom to už išlo relatívne zľahka. Keď v siedmom kole zaznamenal svoju najľahšiu výhru v turnaji, priebežne sa ocitol na šiestom mieste, s iba polbodovou stratou na strieborný stupienok. Vážna chyba v ôsmom kole, pri neskoršiemu suverénnemu víťazovi celej kategórie, však akékoľvek nádeje na medailu okamžite zmarila. V záverečnej partii mohol ešte bojovať o TOP5, no po relatívne bezproblémovom vyrovnaní hry čiernymi prišli dve chyby a o výsledku bolo relatívne rýchlo rozhodnuté. Konečným deviatym miestom obhájil svoje nasadenie a to s veľkou rezervou v podobe dvoch prehier v závere. Ku cti mu slúži fakt, že bol (rovnako ako Riško a Ryan) nekompromisný a nezaznamenal v priebehu turnaja ani jedinú remízu. Na lepšie umiestnenie by sa však potreboval viac povenovať otvoreniam a odstrániť hrubé taktické prehliadnutia. Práve na týchto veciach však vie človek pracovať aj sám a tak ostáva otázkou, či sa do budúcich MSR poučí. Ak áno, rozhodne by nemusel byť do počtu ani vo vyššej kategórii.

CH12 (28 hráčov): Se.Sahidi 5b/9 9.miesto

Výsledky na chess-results

Samko dostal prvý varovný signál v turnaji už v úvodnom kole, kedy by strácal materiál už po presnejšom dvanástom ťahu súpera hrajúceho čiernymi. Paradoxne, dotyčný mal po siedmich kolách na konte jeden bod za výhru s bye. V druhom kole odohrali so súperom partiu, ktorej nemohol rozumieť nikto iný a za počet chýb a hrubých chýb si za ňu zaslúžili výsledok 0:0. Nakoniec sa tešil z výhry súper. Keď vyhral po peknom výkone rýchlo partiu v treťom kole a vo štvrtom mohol získať aktivitou pešiaka navyše a hrať na výhru, ešte vyzeralo byť všetko v poriadku. Za následnú fázu blúdenia po šachovnici si však absolútne zaslúžil prehru. Prečo v piatom kole postupoval inak, ako sme mali pár mesiacov predtým na sústredení nie je celkom jasné. Iba, že by bol vtedy síce pripojený iba online, ale nie aj fyzicky. Súper ho zachránil, no dve hrubé chyby v závere podložili figúru a kvalitu a na svete bol ďalší férový výsledok. Keď už to vyzeralo, že horšie to nemôže byť, v šiestom kole sa jeho dáma nachodila až priveľa a z normálnej pozície sa stala absolútne prehraná. Séria prehier ho precedila tabuľkou poriadne hlboko a výhra v siedmom kole bola už z kategórie absolútne povinných. A síce aj prišla, no súperovu chybu v otvorení dôsledne nepotrestal a dokonca vyrovnal hru. Nakoniec sa však predsa len presadil v koncovke štyroch veží. Ku partii ôsmeho kola jeho súper nenastúpil a v záverečnom kole dostal ideálnu šancu vrátiť sa niekde ku pozíciám, kam by mal patriť a čiastočne napraviť dojem. Už v ôsmom ťahu však prišla hrubá chyba, ktorá prakticky ukončila partiu. Aj keď svoje turnajové trápenie ukončil až o vyše dvadsať ťahov neskôr. Za záverečné teátro v podobe posledných ťahov sa tiež pochvaly rozhodne nedočká, skôr naopak. Výsledné štyri body (z toho jeden kontumačný) a performance 1252 sa dajú označiť ako ťažký podpriemer. Celkovo sú však aj zaslúženým vysvedčením za obdobie pandémie. Veríme, že sa z výsledku čím skôr otrasie a začne reálne bojovať. Budúci rok by mu totiž mohol, pri plánovanej účasti vo výprave na MSR mládeže, ľahko ostať v rukách čierny Peter.

Shabir začal dvoma veľkými chybami v otvorení, no super nepotrestal ani jednu a tak sa postupne partia dostala do absolútne remízovej jazdcovej koncovky. V nej však prišla tretia hrubá chyba a bolo po nádejách. Škoda, lebo pri zvýšenej koncentrácii a lepšej časovej spotrebe sa skutok nemusel vôbec stať. V druhom kole vyšiel lepšie z otvorenia, no pasivita ho zabila, keď sa super dostal zadarmo ku útoku na kráľovskom krídle. Paradoxne to bola zároveň posledná prehra Shabira na celých MSR. V tretej partii mohol po hrubej chybe súpera získať figúru už v piatom ťahu, no koncentrácia bola určite v tom čase niekde inde ako pri ich partii. Súper však pokračoval v samovražednej misii a po strate pešiaka a kvality už bola výhra iba otázkou času a papierový favorit padol. Štvrté kolo sa nieslo v znamení záchrany, keď rýchla strata pešiaka a následné výmeny viedli do prehranej pešiakovej koncovky, ktorú však super zle zhodnotil. Za konečný čas na hodinách 1:29 a predvedenú hru si Shabir zaslúžil prehrať, no super ho omilostil v plnom rozsahu. Po následnom zbere úrody nasledovala remíza, kde však šancí bolo opäť viac ako dosť, no zopakovalo sa neefektívne míňanie času a super nakoniec udržal nerozhodný výsledok. Rovnako skončila aj partia v siedmom kole, no obaja súperi sa vyvarovali chýb a remíza bola spravodlivá. V ôsmom kole to vyzeralo z úvodu nádejne, no po oslabujúcom riskantnom postupe súpera e6-e5 bolo nutné braním tohto pešiaka zabrániť následnému e5-e4. Po následnom dobrovoľnom oslabení kráľa mala byť partia jednoznačnou hrou na Shabirovu bránu a dlho aj bola. No súper postupne vypustil výhru a nakoniec aj remízu. Shabir sa tak dostal do prvej polovice a v poslednom kole mohol dokonca bojovať o prvú desiatku. V partii však od úvodu ťahal za kratší koniec a v koncovke štyroch veží nemal mať nárok na nič. Následná vežovka však už bola dlho remízová, kým Shabir neurobil hrubú chybu, súper ju využil a … ponúkol mu remízu. Päť bodov a štrnáste miesto je určite pekným výsledkom. Zisk 104 elo bodov, ktorý bol rekordným v celej našej výprave, taktiež. Ak by prišlo ku zlepšeniu časovej spotreby a využívaniu taktických chýb súperov, mohlo to byť ešte veselšie.

Maťo začal svoju premiéru v majstrovských súťažiach v našom drese vskutku impozantne. V úvodných dvoch partiách si vlastne ani nezahral, na konte mal dva body a to lepšie ešte len nasledovalo… V treťom kole totiž zostrelil turnajovú trojku v miniatúrke po štandardnej obeti strelca na poli h7. Aby toho nebolo málo, v ďalšom kole uhral remízu s druhým nasadeným hráčom turnaja a to dokonca čiernymi. Paradoxne, väčšiu radosť z tohto faktu mohol mať súper, nakoľko v konečnej pozícii určite ťahal za výrazne kratší koniec. V piatom kole pred ním musel skloniť kráľa dokonca aj hlavný favorit turnaja a jeho neskorší víťaz, pričom to bola jeho jediná strata bodov v turnaji. Maťovu nepresnosť v otvorení nepotrestal a naopak, dostal sa do viac ako náročnej situácie. Nakoniec z toho bola jednostranná záležitosť a pekné využitie dvojice strelcov, ako aj perfektná realizácia materiálnej výhody v strelcovej koncovke. V ďalšej partii relatívne bez problémov čiernymi vyrovnal a v ďalšom priebehu nedal súperovi žiadnu šancu. Po šiestich kolách tak šokujúco viedol celý turnaj a to mal troch papierovo najsilnejších hráčov turnaja za sebou. Záverečná tretina turnaja však naplno ukázala, že chýbajúca prax sa nedá len tak nahradiť a Maťo skúsenosti z týždňových turnajov nemal prakticky žiadne. Keď k tomu prirátame narastajúci tlak z dôležitosti situácie, pod ktorým tiež nikdy nebol, začali sa diať veci… Prvý klinec mu zasadil súper v siedmom kole, keď na jeho otvorenie Maťo nezareagoval ideálne a vedomý si tejto skutočnosti prepadol panike. Následne si v ôsmom kole, po prekvapení, nevybral ideálny variant a panika nabrala ešte väčší rozmer. V záverečnom kole to vyvrcholilo, keď sa ku chybám pridala aj zbytočne rýchla hra. Po troch prehrách za sebou z toho nakoniec bolo aj tak skvelé piate miesto. Ku bronzu mu paradoxne chýbala v konečnom účtovaní iba jediná remíza. Tak blízko a predsa tak ďaleko. Veľmi seriózny debut, podporený vzornou samostatnou prípravou na derby zápasy, ktorý mu síce výrazne znechutila záverečná negatívna séria, ale my si z neho musíme vziať najmä to pozitívne a to boli prvé dve tretiny turnaja. Vtedy ukázal, čo v ňom reálne je. Záver dáva jasný odkaz na nutné zvýšenie turnajovej praxe, samostatné doštudovanie si viacerých vecí a vytvorenie si väčšieho priestoru pre šach celkovo. O rok pôjde do vyššej kategórie a už len obhájenie súčasnej pozície by sa dalo považovať za senzáciu. No keď ju takmer spôsobil tento rok…

CH14 (31 hráčov): M.Rak 5,5b/9 5.miesto, Sh.Sahidi 5b/9 14.miesto, S.Havalda 4b/9 23.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko sa po nečakanom odhlásení papierového topfavorita na poslednú chvíľu stal turnajovou jednotkou a evidentne to na neho negatívne zapôsobilo v úvode turnaja. Rola favorita nie je nikdy ľahká a o to menej, ak s ňou ako hráč nie ste vyrovnaný už pred turnajom. Po dvoch úvodných remízach to v treťom kole na výhru dlho rozhodne nevyzeralo, no taktické prehliadnutie od súpera rozhodne pomohlo naštartovať to lepšie v ňom. Hneď v nasledujúcej partii obetoval figúru a v piatom kole si v príjemnej pozícii počkal na chybu súpera. V šiestom kole, v súboji dvoch lídrov, nedokázal bielymi vyťažiť ani chlp výhody, naopak radšej, isto s ťažkým srdcom, opakoval ťahy a partia skončila už v šestnástom ťahu. V siedmom a ôsmom kole predviedol dve pekné nátlakové partie a v oboch bol úspešný a vďak tomu tak neustále tlačil na dovtedajšieho lídra. V záverečnej partii mal náročnejší žreb, no všetko vyšlo ideálne. Kým jemu sa podarilo súpera zdolať po prechode do lepšej koncovky, líder v divokej partii nečakane zaváhal. V ideálnom čase sa tak dokázal dostať na čelo tabuľky a stať sa opäť majstrom SR. Podobný turnaj už raz zažil, keď musel zbytočné straty v úvode kompenzovať výhrami v ďalšom priebehu majstrovstiev. Možno aj preto veril až do posledného kola, že by sa mu to mohlo podariť. Určite je na záver potrebné spomenúť aj fakt, že pomáhal pri niektorých prípravách ostatných členov výpravy a viaceré jeho myšlienky sa nám do nich podarilo úspešne zakomponovať.

CH16 (29 hráčov): V.Bochnička 7,5b/9 1.miesto

Výsledky na chess-results

Samir od úvodného kola potvrdzoval pozíciu jasného papierového favorita a v úvodných piatich kolách nestratil ani jedinú remízu. V úvodnom kole sa trochu potrápil a vo štvrtom určite výrazne viac, ako pred partiou čakal, no naopak v druhej, tretej a piatej partii mal celý čas všetko pod kontrolou. V šiestom kole, v partii proti nasadenej dvojke, zvolil pragmatický prísup, kedy bielymi nič neriskoval a zaknihoval bezpečnú remízu. Tá mu udržala pohodlný náskok pred záverečnou tretinou turnaja. V siedmom kole mu však nevyšlo otvorenie a dostal sa do viac ako ohrozenej pozície. Súper však nevyužil nielen svoje šance na výhru, ale ani tie na záchranu partie. Nečakane cenný bod. Takmer identický scenár sa zopakoval v predposlednej partii, kedy súper nevyužil obrovskú výhodu a nakoniec prišlo ku deľbe bodu. V záverečnom kole sa rozhodol spestriť partiu výmenou dámy za dve veže a postupne nimi slávil úspech. Vzhľadom na zloženie kategórie (pri absencii niektorých spolufavoritov) potvrdil do bodky papierové predpoklady a zvíťazil s impozantným 1,5-bodovým náskokom. Keď sa darilo, všetko išlo ako po masle, keď to išlo menej, pomohla mu húževnatosť a herná sila.

CH18-CH20 (32 hráčov): IM S.Sahidi 8b/9 1.miesto (1.miesto v kategórii CH18)

Výsledky na chess-results

V bleskovom turnaji sa podľa očakávania najviac darilo Samirovi, ktorý stratil iba jedinú remízu s veľmajstrom a zaslúžene tak obsadil prvé miesto. Z trojice Sear, Samko a Shabir patril najlepší výkon paradoxne tretiemu menovanému, tesne pred bratom. Všetci však skončili pár miest od seba. Ostatní šetrili svoje sily na vážne partie.

Bleskový turnaj pre Katku (70 hráčov): IM S.Sahidi 8,5b/9 1.miesto, Se.Sahidi 5b/9 33.miesto, S.Havalda 4,5b/9 37.miesto, Sh.Sahidi 4,5b/9 40.miesto

Výsledky na chess-results

Pri spomenutí výsledkov nesmieme zabudnúť ani na ďalších členov našich tréningových skupín a touto cestou gratulujeme aj

D12 – WCM M.Šošovičková 7b/9 3.miesto, H.Horváthová 5,5b/9 5.miesto

D16 – J.Šošovičková 6b/9 3.miesto (5.miesto v kategórii D20)

CH08 - T.Livňanský 8b/9 2.miesto

CH10 - M.Livňanský 7b/9 3.miesto

CH12 – J.Benci 5,5b/9 6.miesto

CH16 – Š.Šalgovič 5,5b/9 6.miesto

a taktiež aj ostatným členom Interchessu ku ich titulom, medailám, či pekným výsledkom.

Atmosféra v rámci celej výpravy bola tento rok úplne perfektná, od piatkového úvodného nasadnutia do vlaku v Bratislave až po nedeľné vystúpenie z neho. Naše oprávnené obavy spred turnaja, že bývanie priamo v mieste podujatia odvedie koncentráciu členov výpravy iným smerom, sa našťastie nenaplnili. Ku prípravám, ako aj ku programu vo svojom voľnom čase, pristúpili všetci podľa princípu zdravého rozumu a šancu “zahviezdiť po nešachovej stránke“, prenechali iným, v tejto oblasti skúsenejším. Pri prípravách na partie si navyše viacerí medzi sebou navzájom pomáhali. Pracovalo sa vo výbornej nálade a tak sa aj na prípadné čiastkové neúspechy ľahšie zabúdalo, energetické deficity tak nevadili a ľahšie sa dalo skoncentrovať na ďalšie dôležité súboje.

Celková klubová bilancia je fantastických a rekordných desať medailí, s bilanciou 5-3-2. Keď sa k tomu pridáme jedno štvrté, jedno piate, jedno šieste, jedno deviate a jedno desiate miesto, rozhodne nemôžeme byť nespokojní. Zaspať na vavrínoch by bolo veľmi jednoduché, no vždy sa však dá skončiť lepšie. A tak rovnako, ako sme postupne prekonávali doterajšie staré rekordy, pokúsime sa niekedy v budúcnosti zdolať aj tento. V rámci všetkých členov klubu a účastníkov našich štyroch tréningoch skupín (30) sa medailová bilancia navýšila dokonca na 5-4-5. Pre každého z nich to môže byť dôkaz toho, že spolu napredujeme správnym smerom.

Veľké ďakujem patrí aj našej dlhoročnej trénerskej posile (nielen) počas MSR mládeže a to IM Sergejovi Berezjukovi, ktorý od nás zastrešoval Ryana, Simonku, Vladka (a Janku). Vždy je veľkou školou sledovať ho počas tréningov, rozborov, či príprav. Poďakovanie taktiež patrí aj všetkým rodičom, ktorí sa starali o celkový support počas nášho pobytu.

Čo bude o rok, to netuší nik, no tohtoročný šampionát sme si naozaj naplno užili!

394 395 396

397 398 399

400 401 402

403 404 405

406 407 408

409 410

411 412

413 414

415 416

417

418