Seriál troch podujatí pre hráčov s ročníkom 2006 a mladších finišoval svojou záverečnou časťou. Možnosť prihlásenia bola obmedzená reálnym ratingom 1100, resp. 1500 online. Na podujatí našu účasť zabezpečili Sophinka, Theo a Willko.

Theo vybojoval dva body, keď päťkrát nie úplne pochopiteľne ponúkol remízu (najmä v prehraných pozíciách, ale aj s figúrou navyše) a z troch pokusom o šuster mat jeden krát uspel. Z predchádzajúcej vety nerozumieme ani tým šuster matom a ani ponukám remízy. A ako bonusu, ťahaniu bez premýšľania taktiež.

Willko vyhral úvodné dve kolá (súperi mu nedali na výber), no evidentne u neho turnaj nebol na prvom mieste. V treťom kole mal šancí na desať partií, záverečné dve neznesú ani najnižšie kritériá pre začiatočníka. Záverečný pokus o šuster mat ostáva, rovnako ako u Thea, nepochopiteľný. Rovnako ako spotreba času.

Sophinka ku chalanom výborne zapadla. V prvom kole nevyužila jednoduchú taktiku ku zisku obrovskej materiálnej výhody, v druhej partii dosiahla rýchlo vyhranú pozíciu, no bez premýšľania podložila dámu. Ponúkla súperovi remízu a ten ju prijal. Zaslúženým výsledkom by bolo iba 0:0. Následné dve výhry v rade boli taktiež najmä preto, lebo súperi nevideli viac. Záverečná prehra bola čerešničkou na torte, veď s dvoma figúrami navyše mala k dispozícii niekoľko vynútených matov. Ani to však nestačilo.

Otázkou ostáva, či má vôbec zmysel online turnaje hrať, ak sa neberú vážne a hrajú ako doplnok popri iných aktivitách. Ak by totiž namiesto účasti na turnaji každý vyriešil povedzme iba desať elementárnych matov druhým ťahom, možno by pre seba urobil po šachovej stránke omnoho viac.

Rapid turnaj (26 hráčov): S.Valentová 2,5b/5 13.miesto, W.Vanko 2b/5 15.miesto, T.Valent 2b/5 16.miesto

Výsledky na lichess

358 359