Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Online MSR družstiev SŠ sa zúčastnilo aj zopár našich hráčov. Nevylučovali sme účasť na tomto podujatí, aj keď našou prioritou zďaleka nebolo, nakoľko sa system oproti krajskému kolu nezmenil a Aréna skrátka na čokoľvek s názvom MSR jednoducho podľa nášho názoru nepatrí. Účasť bola nakoniec v podobe Emky, Maťa a Simonky, reprezentujúcich GJH a Mišky reprezentujúcej GLN.

Miška skončila turnaj s bilanciou 5-2-2 (desiatu partiu nemá zmysel počítať) a získanými dvanástimi bodmi prispela ku siedmej priečke svojho tímu. S papierovými outsidermi si bezpečne poradila, no s porovnateľnými hráčmi nedotiahla ani jednu z troch partií do výhry. Proti favoritovi si “ani neškrtla” a v celkovom poradí skončila ďaleko v druhej stovke.

Simonka odohrala slušný turnaj, no prvé dve partie si do rámčeka nedá. Namiesto dvoch výhier v nich inkasovala dve prehry a musela sa prehrýzať z absolútneho dna tabuľky ráznym krokom smerom nahor. Sedem výhier ju vynieslo až ku suverénnemu víťazovi celej súťaže jednotlivcov. Po prehre sa rýchlo revanšovala výhrou a v závere stihla ešte aj jednu remízu. Za bilanciu 8-1-3, získaných 17 bodov a výkon takmer 2000 sa určite hanbiť nemusí. Bod navyše by jej paradoxne garantoval medzi dievčatami medailu a zlato tiež nebolo ďaleko. Priebežne skončila piata (a celkovo na 33.mieste), no po úpravách sa posunula na štvrté miesto, resp. na čelo štvrtej desiatky.

Emka odohrala veľmi vydarený turnaj, v podstate na približne rovnakom leveli, ako už dlhšie pri mnohých ďalších v dobe Covidu. Asi však v rámci neho uhrala aj výsledky, ktoré sa jednoducho neodpúšťajú a následne bolo jej konto zablokované. Po dôkladnom prezretí všetkých partií nám však nebolo vôbec jasné, prečo. Dlhodobo rastúca výkonnosť v priebehu celého posledného roka a často tematické výhry práve v oblastich, ktorým sme sa venovali, potešili. Samozrejme napriek tomu tam boli aj chyby vo všetkých štádiách partie a body často vybojované po nepochopiteľných hrubých chybách súperov, či tradičnou húževnatosťou v obrane. Ale tak to už na internetovom šachu je, cheateri často hrajú veselo ďalej a tí, ktorí sú právom pohoršení, že “To sa takto predsa nerobí do psej matere!“, sa šokujúco ocitnú v sieti zvláštnych okolností. Formálne prišla len o jednu naozaj nepodstatnú striebornú medailu, je ale naozaj len veľmi ťažko uveriteľné, že by na seba vzala čo i len minimálne riziko označenia za podvodníčku, či už v rámci školy, ako angažovaná organizátorka turnajov, alebo ako záujemkyňa o miesto vedúcej na LŠT Koník. Navyše vedomá si prípadných exemplárnych následkov v rámci nášho klubu, ktoré boli všetkým členom jasne deklarované. Prípadný motív tak absolútne chýba. Všetko zlé je však na niečo dobré a aj z tohto si snáď vezme pozitíva, zdravo sa nahnevá, ešte pridá v tréningovom procese a pri návrate za šachovnice dokáže, že spravodlivosť síce býva dočasne často slepá, no nakoniec predsa len zvíťazí. Lepšiu motiváciu totiž snáď už ani nemohla dostať.

Maťo odohral taktiež veľmi vydarený turnaj, našťastie na neho evidentne neklikol (?) nikto. S bilanciou 10-4-0 a výkonom 2550 “by si to asi tiež zaslúžil“. Jeho tradičná pevná a bezpečná hra, ako aj využitie šancí ponúknutých súpermi, ho vyniesli medzi študentmi v rámci jednotlivcov až na skvelé tretie miesto. S medailistami si veľmi nezahral, keď so strieborným vyhral po jeho hrubej chybe už v úvode turnaja a s jeho víťazom sa za celý čas ani nestretol (#nechzijearena, #chessdoesnotmatter). Družstvu GJH tak každopádne výraznou mierou pomohol ku šiestemu miestu.

MSR družstiev SŠ (70 družstiev): GJH Novohradská Bratislava (M.Šándor 24b, E.Walterová 17b, S.Bochničková 17b) 66b 6.miesto, GLN Tomášikova Bratislava (M.Smidová 12b) 66b 7.miesto

Výsledky na lichess

331 332