Deväťkolový turnaj hraný švajčiarskym systémom s tempom 10 minút na partiu a 3 sekundy za každý vykonaný ťah mohol byť výzvou pre viacerých našich hráčov, paradoxne sa ho nakoniec zúčastnil iba autor týchto riadkov.

Neviem už koľkýkrát v poslednej dobe sa stalo, že môj prvý súper sa nedostavil k partii (a ani k turnaju), čo okamžite znamenalo handicap v podobe niekoľkých stratených bodov do pomocného hodnotenia ešte pred samotným štartom. A znamená to hrať už od začiatku nekompromisne a remízy jednoducho nebrať, pokiaľ to nie je nutné. Pretože s týmto hendikepom je riziko poslednej priečky v akejkoľvek skupine hráčov s rovnakým počtom bodov jednoducho obrovské.

Z následných troch divokých pozícií sa zrodili dve výhry a jedna remíza, čo bolo viac ako pozitívne. V piatom kole a dlho pohodovému priebehu, prišlo kvôli podceneniu protihry k obratu, no súper vo vežovej koncovke chyboval a v šiestej partii z toho teda bol zápas o priebežné prvé miesto. Zle rozohrané otvorenie síce viedlo ku prehranej pozícii, no súper v útoku chyboval a nakoniec z toho bola asi vyrovnaná koncovka, ktorú však zvládol výrazne lepšie. Nasledujúce kolo tak malo byť návratom na stratené pozície, ale slušná výhoda bola chybami vypustená a vežová koncovka bola obojstrannou tragikomédiou. Tretiu smutnú partiu v rade znamenalo ôsme kolo, kedy bola miestami aj remíza viac ako zázrakom, no našťastie ju zariadil večný šach. Demoralizácia pokračovala aj v záverečnom kole, kedy mi však súper ponúkol toľko šancí, že jednu už bolo povinnosťou využiť.

Výsledných šesť bodov a RP 2361 nie je zý výsledok, každopádne to bolo pre mňa celé príliš dlhé. Keď je človek na turnaji, je to iné, ale či mám chuť absolvovať ďalší online turnaj hraný takýmto tempom, o tom už rozhodne nie som presvedčený.

Rapid turnaj (43 hráčov): FM M.Roháček 6b/9 8.miesto

Výsledky na lichess

266 267