Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Liptovská séria koncom januára pokračovala štvrtým turnajom. Ku Riškovi sa postupne prihlásili aj ďalší a tak nás reprezentovala pätica hráčov.

Willko hral turnaj po dlhšej pauze a po úvodnej výhre bez boja mal na dosah výhru aj v druhom. To by však s vežou a strelcom navyše nesmel blicnúť ťah a stratiť ním dámu. Napriek tomu mal stále materiálne navrch, ale na šachovnici to vidieť nebolo. V treťom odovzdal v otvorení zdarma dve ľahké figúry a súper si už výhru postrážil, no a štvrté kolo radšej ani nebudeme komentovať. Nakoniec sa tešil z výhry aspoň v záverečnej partii, aj v nej však už v otvorení stál hladko na prehru. Tentoraz však bol súper milosrdnejší a aj slabší, ako tí predchádzajúci.

Natálka začala turnaj bodovo veľmi chudobne, keď nastavenie veže v úvodnom kole a nepochopiteľný pat v druhom by sa jednoducho stávať nemali. V tretej partii síce vyšla z otvorenia horšie, no využila súperovu chybu a našla peknú taktiku. To však bola jej labutia pieseň. V nasledujúcej partii však vyšla z otvorenia bielymi opäť zle, nevyužila ani mnohé šance, ktoré jej súper ponúkol a vo vežovej koncovke prekročila čas. V záverečnom kole však urobil súper všetko preto, aby prehral čím skôr a Natálka mu v tom nezabránila. Dostala sa tak do stredu tabuľky.

Riško si v úvodných partiách veľmi nezahral, keď jeho súperi pokračovali tak pasívne, že mu prakticky stačilo vyvinúť figúry. Experiment z otvorením v treťom kole, proti neskoršej víťazke turnaja, nevyšiel. Následne však rozhodol po obeti figúry sústredeným útokom svojich figúr na kráľovskom krídle. V záverečnej partii mal štvrtú výhru doslova na dosah, stačilo trochu spomaliť. Skúsenejšia a favorizovaná súperka rozohrala otvorenie katastrofálne, no nevyužil toľko mečbalov, že si výhru nemohol zaslúžiť. Vždy je škoda prehrať v poslednom kole, záverečnú partiu však treba brať vážne na 120% a to sa určite nestalo. Zmestil sa však napriek tomuj do TOP20.

Ninka vyhrala nielen úvodnú partiu, ale aj druhé kolo, keď už mala súpera z trochu inej kategórie. Chýb síce urobili obaja dosť, súper však viac veľkých. Škoda tretieho kola, kedy namiesto 19.Sd5+ s jasnou výhodou pokračovala výrazne slabším 19.Vhe1 a priebeh partie sa otočil. Vo štvrtej partii síce otvorenie hrubo nezvládla, no súper svoju šancu nevyužil a následne mu už ďalšiu nedala. V piatom kole odohrala asi najlepšiu partiu v turnaji a papierovo silnejšieho súpera prakticky postupne vytlačila zo šachovnice. Priestorová dominancia a silný voľný pešiak nakoniec rozhodli. Nakoniec tak skončila na siedmom mieste.

Ryan na úvodný víťazný hetrik potreboval iba neblázniť sa. Súperi mu postupne odovzdali nielen materiál, ale aj celé partie. Vo štvrtom kole, proti neskoršiemu striebornému medialistovi turnaja, odohral peknú pozičnú partiu, zatlačil ho a zaslúžene odchytil jeho šialene odvážnu dámu. Ako sa mu podarilo nevyhrať jednoduchú koncovku s figúrou navyše, to nevie ešte asi ani dnes. Bez kráľa a aktivity sa koncovky nehrajú a tak mohol byť s nerozhodným výsledkom nakoniec spokojný iba jeho súper. Pri záverečnej partii sa ani nechce veriť, že ju hrali dvaja hráči z top špičky svojej kategórie. Remíza je asi ok, ale vzhľadom na počet chýb by tejto partii viac zodpovedal výsledok 0:0. Nakoniec tak obsadil bez prehry výsledné tretie miesto. Či však bolo úspechom, alebo neúspechom, na to sa ťažko vytvára názor.

Rapid turnaj (48 hráčov): C.R.Mészáros 4b/5 3.miesto, N.Kubíková 4b/5 7.miesto, R.Pisarčík 3b/5 18.miesto, N.Havaldová 2,5b/5 23.miesto, W.Vanko 2b/5 30.miesto

Výsledky na lichess

Zoznam prihlásených na chess-results

178 179

180 181