Novoročného rapid turnaja organizovaného ŠK Skalica sme sa zúčastnili v šesťčlennom zložení, keď nás reprezentovali Grétka, Maťo, Ninka, Ryan, Simonka a Vladko.

Ninka začala turnaj cennou remízou s papierovým favoritom. Na druhej strane, s dvoma pešiakmi navyše, takmer minútou na hodinách a inkrementom 3 sekúnd na ťah sa ťahy neopakujú. V druhom kole prehrala so cťou, s jedným z top favoritov. Remíza v treťom kole bola tiež pri jej materiálnej výhode. Štvrté a piate kolo jej nevyšlo, keď najprv stratila rýchlo pešiaka a v druhej partii nevyužila svoju šancu v strednej hre. Potom sa jej však podarilo prvý raz v turnaji, aj keď s poriadnou dávkou šťastia v závere partie, zvíťaziť. Následné dve výhry boli veľmi slušné partie, pričom najmä druhý súper isto nebol slabý. Víťazný záverečný finiš mohla dokonca natiahnuť na štyri partie, keď priamo z otvorenia dostala čiernymi výhodnejšiu koncovku, dve chyby medzi 17.-18.ťahom však nasmerovali jej loď ku dnu. Záverečné štyi body však nie sú zlé, RP 1803 je určite niečo, na čo sa dá stavať.

Grétka v prvom kole prekvapila favorita a v druhom mala na dosah cennú remízu, keď sa však v remízovej pozícii nečakane vzdala. Predpokladáme, že omylom klikla namiesto ponuky remízy na vzdanie sa. Na druhej strane nie celkom pochopiteľná je jej remíza z tretieho kola, kedy mala v záverečnej pozícii figúru menej. Prišla prehra v klubovom derby s Ryanom a následne aj durhá v poradí. Po poklese tabuľkou sa však, podľa očakávania, vzchopila a víťazným hetrikom sa dostala dokonca do prvej polovice poradia. Pasívna hra v deviatom kole a nastavená figúra ju však posunuli do stredu výsledkovej listiny, so slušným RP 1917.

Ryan po úpvodnej výhre využil znalosti pevnosti a v druhom kole zachránil remízu. Náladu mu nepokazila ani zbytočná prehra v treťom kole, kedy nastavil v rovnej koncovke figúru. Spomínaným víťazným derby proti Grétke začal víťazný hetrik, ktorý ho priebežne vyniesol až do TOP10. Jeho pokles poradím začal v siedmom kole, kedy sa stretol so “zázrakom turnaja” /Jeho český super, v reáli 1195F, má za monitorom výkonnosť o vyše 1000 elo bodov vyššiu, v turnaji skončil šiesty, s množstvom cenných skalpov na konte. Tááák určitééé!/ V ôsmom kole bol súperom strategicky prevalcovaný a prehra bola zaslúžená. Škoda záverečnej partie, kedy mohol mať v koncovke pešiaka navyše a hrať na výhru. Pešiaka a7 však omilostil, stratil svojho na e5 a postupne súperovi podľahol. Napriek tomu dosiahol pekné RP 2006.

Simonka začala turnaj výhrou, no v druhom kole neustála mierne horšiu koncovku a následne dostala asi najťažší možný žreb. Jej súper totiž po nečakanej prehre v úvodnom kole sa nakoniec vytiahol, podľa predpokladov, do TOP10. Po dvoch výhrach v rade prehrala v podstate už v otvorení, kedy už v šietom ťahu prekvapujúco zvolila menejcenné pokračovanie. Po nevyužitej šanci o protihru večným šachom prehrala dámsku koncovku. Ďalšie dve výhry ju posunuli v tabuľke výrazne nahor a do posledného kola vstupovala so šancou bojovať o umiestnenie v prvej desiatke. V divokej záverečnej partii súper dvakrát chyboval, no chybu mu v dvadsiatom ťahu vrátila aj s úrokmi a partia sa definitívne otočila proti nej. S RP 1962 však určite nemusí byť nespokojná.

Vladko sa po dvoch povinných výhrach bodovo prvý raz zasekol už v treťom kole. Optimistický výpad jeho dámy ho stál figúru a nakoniec aj partiu. Pršila však skvelá séria štyroch víťazstiev a to proti rozhodne nie ľahkým súperom. Výrazný bodový zisk ho vyniesol až na prvú šachovnicu, kde sa stretol v kluboovm derby s Maťom. Z otvorenia všetko nasvedčovalo tomu, že ho dotiahne na čele a do posledného kola pôjdu plece pri pleci v súboji o prvé miesto. Skvele rozohranú partiu však, rovnako ako Simonka v dvadsiatom ťahu, otočil v prospech súpera a nakoniec ju aj prehral. Záverečná víťazná miniatúra ho však predsa len udržala v TOP3, keď skončil na treťom mieste, s vysoko kvalitným RP 2357..

Maťo po troch úvodných výhrach dokázal zdolať vo štvrtom kole aj “zázrak spoza rieky Moravy“, keď Morra gambit ustál a pešiaka navyše v koncovke využil vo svoj prospech. Vo víťaznej sérii pokračoval aj v piatom kole, kedy jeho súper zvolil nesprávny plán, pretože na útok na kráľovskom krídle nemal žiadne reálne predpoklady. V šiestom kole dokázal urobiť menej chýb ako súper, čo sa nakoniec ukázalo ako rozhodujúce. Evidentne išlo oveľa a obaja “mali nervy“. Siedma výhra v rade ide najmä na vrub súperovho pasívneho otvorenia a nastavenia kvality, takže nebolo nutné nič extrémne vymyslieť a následné klubové derby s Vladkom sme už spomínali. Už kolo pred koncom mal tak na čele nedostihnuteľný náskok. V záverečnej partii nastavil elementárne figúru, čo si však súper nevšimol. Naopak neskôr mu nastavil jednoťahovo dámu a bolo po partii. Deväť výhier a RP 2587 je famózny výsledok, aj keď priebeh niektorých partií však zďaleka taký presvedčivý nebol. Zväčša však mal partie pod kontrolou a s dvojbodovým náskokom zaslúžene zvíťazil.

Rapid turnaj (58 hráčov): M.Šándor 9b/9 1.miesto, V.Bochnička 7b/9 3.miesto, S.Bochničková 5b/9 22.miesto, C.R.Mészáros 4,5b/9 24.miesto, G.Kapolková 4,5b/9 29.miesto, N.Kubíková 4b/9 38.miesto

https://lichess.org/swiss/Gios9rYx

150 151

152 153