Krajské školské majstrovstvá žiakov a žiačok základných škôl sa uskutočnili premiérovo cez internet, keď ich miestom bol herný server lichess.org. Z turnaja postupuje najlepších desať hráčov a hráčok v celkovom poradí na MSR žiakov a žiačok ZŠ v online šachu.

MBK ZŠ (142 hráčov): M.Rak 19b 3.miesto, S.Bochničková 17b 7.miesto (1.miesto v kategórii žiačok), L.Strišková 16b 10.miesto (2.miesto v kategórii žiačok), N.Kubíková 14b 17.miesto (4.miesto v kategórii žiačok), S.Havalda 14b 18.miesto, G.Kapolková 13b 24.miesto (6.miesto v kategórii žiačok), R.Pisarčík 13b 25.miesto, H.Sulík 12b 28.miesto, W.Vanko 10b 56.miesto, M.Šúň 9b 65.miesto, S.Valentová 9b 67.miesto, N.Havaldová 8b 73.miesto, P.S.Zverka 8b 80.miesto, T.Valent 8b 89.miesto, M.Šúňová 6b 109.miesto

Maťo v úvodnom kole prehral v derby s Luckou, no v následných dvanástich partiách prehral už iba raz, s neskorším víťazom turnaja. Medzitým vyhral deväť partií a v záverečných dvoch kolách si pripísal dve taktické remízy a obsadil celkové tretie miesto, čo je papierovo síce prekvapenie, ale vlastne ani nie je.

Simonka prehrala v úvodnom kole taktiež, čo ale bolo oveľa prekvapujúcejšie, ako v prípade Maťa s Luckou. Do konca turnaja však už neprehrala ani jedinú partiu. Dalo by sa povedať, že všetky, ktoré hrala, tak vyhrala. V záverečných troch kolách sa už iba snažila rýchlymi remízami získať body navyše, na čo ale systém (inak nezmyselný) myslí a tak za posledné dve kolá dostala dve zaslúžené nuly. Napriek tomu skončila siedma a vyhrala kategóriu žiačok.

Lucka začala turnaj dvoma výhrami, no po nich prišli dve prehry a bolo treba doháňať stratený terén. Piatimi výhrami v rade sa jej to aj podarilo a záverečné dve remízy jej pridali ešte po jednom bode. Obe boli dlhé partie, divoké pozície a rozhodne sa ani v jednom prípade nejednalo o taktizovanie. Stačilo jej to na záver prvej desiatky a druhé miesto medzi žiačkami.

Samko a Ninka sa umiestnili v druhej desiatke, pričom Samka určite mrzí nevydarený finiš a Ninku celkové štvrté miesto medzi žiačkami. Obaja by potrebovali aspoň dva body navyše. Grétka, Riško a Hugo skončili v tretej desiatke. Všetci podali výborné výkony, no prvá menovaná stihla veľmi málo partií na to, aby skončila niekde na úrovni svojho nasadenia. Chalani boli asi našimi najsvetlejšími prekvapeniami, keď hrali nad svoj aktuálny priemer. Aj keď je diskutabilné, kde sú vlastne v súčasnej dobe ich hranice. Slušný turnaj odohral aj Willko, ktorý nebyť dvoch záverečných prehier bol isto spokojný oveľa viac. Ostatní asi vemi spokojní s umiestnením nebudú. Väčšina doplatila na malý počet partií, najmä však Natálka s Miškou.

Zvolený systém je určite kontroverzný a šach, resp. kvalita partií, v ňom nie je na prvom mieste. Je v ňom zbytočne veľký priestor na taktizovanie, tempo je kratšie ako krátke, hráči sú nútení hrať rýchlo, súperi môžu nešportovo zdržovať. Ak však berieme súťaž ako primárne náborovú, s ťažkým srdcom ho vieme akceptovať. Pre hráčov hrajúcich ligové súťaže, ktorí sú aktívni aj v rámci ďalších šachových podujatí na Slovensku, je to však skôr nutné zlo a preto dúfame, že “Covid-19 prestávka“ bude čo najkratšia, aby sa zlé návyky nezažrali príliš hlboko...

Zoznam prihlásených na chess-results

Turnaj na lichess: MBK ZŠ v online šachu

083 084

085 086