V druhej polovici mája sa konajú na serveri chess.com ME v online šachu, ktoré sú tvorené zaujímavým konceptom postupovej súťaže. Uvidíme, aká veľká bude nakoniec naša účasť, no rozhodne sa ich zúčastníme.

V čase písania článku (7.5.2020 – 10:35) bolo v jednotlivých kategóriách prihlásených už 1699 hráčov. Napriek tomu, oficiálny web SŠZ, ako už takmer tradične, zaryto držal bobríka mlčania. Všetci princovia na svojich funkciách počas COVID-u 19 odcválali do stratena, ešte hľadajú svoje biele kone a nie a nie sa vrátiť naspäť...

V kvalifikácii úvodného turnaja sme mali štvornásobné zastúpenie. Najlepšie si počínal Ryan, ktorý podľahol iba poľskému súperovi v piatom kole. Najviac sa mu darilo proti súperom z východu, keď si pripísal skalpy hráčov z Azerbajdžanu, Litvy a Ruska. Dokázal sa tak vtesnať do úvodnej TOP300, na postup však potreboval o niečo viac. Grétke sa stalo osudným najmä to, že v úvodnom kole bola (z nepochopiteľných príčin) nežrebovaná. Pri sedemkolovom turnaji je jedna prehra maximum, tu však prišla v treťom kole ďalšia a aj keď do konca už spoľahlivo zbierala body, nezmestila sa ani do TOP500. Riško začal turnaj vynikajúco, dvoma výhrami bielymi v rade. Po dvoch prehrách čiernymi to už-už vyzeralo na dvojitý zásah, ale v šiestom kole súperova prepadová akcia na kráľovskom krídle nakoniec rozhodla. Po prehre v záverečnej partii sa tak prepadol až na koniec ôsmej stovky. Willko dokázal v úvodných dvoch kolách vždy reagovať na prehru čiernymi figúrami, keď bodoval naplno bielymi. V piatom kole dokonca pridal aj tretí bod. Škoda záverečných dvoch prehier, ktoré znamenali prepad úplne na koniec TOP1000.

Turnaj A – kvalifikácia - kategória 1000-1400 (1535 hráčov): C.R.Mészáros 4,5b/7 299.miesto, G.Kapolková 4b/7 522.miesto, R.Pisarčík 3b/7 795.miesto, W.Vanko 3b/7 999.-1000.miesto

Výsledky na chess-results

Lucka začala turnaj nešťastne dvoma prehrami a aj keď sa dokázala v ďalších dvoch kolách dotiahnuť dvoma výhrami do stredu tabuľky, záverečné tri partie vyšla bodovo naprázdno. Nakoľko mal na jej účinkovanie vplyv pád serveru a posun turnaja o takmer hodinu, to nebudeme vedieť nikdy. Každopádne určite to nebol jej deň.

Turnaj B - kvalifikácia - kategória 1401-1700 (894 hráčov): L.Strišková 2b/7 685.miesto

Výsledky na chess-results

Peťo v úvodnom kole zdolal čiernymi figúrami súpera z Azerbajdžanu, no nasledovala séria štyroch prehier, pričom až dve z nich boli proti českým hráčom. Záverečným finišom 2/2, kde zdolal súperov zo Škótska a Dánska, sa dokázal priblížiť ku stredu tabuľky a dosiahnuť tak prijateľný výsledok.

Turnaj C - kvalifikácia - kategória 1701-2000 (991 hráčov): P.Macko 3b/7 535.miesto

Výsledky na chess-results

Samir nás reprezentoval v kvalifikácii najsilnejšej skupiny a počínal si veľmi dobre. Treba totiž spomenúť, že prvé dve partie totiž prehral kvôli problémom s internetom. Pred tretím kolom zmenil zariadenie a do konca všetko fungovalo. Po výhre v treťom kole dostal až do konca samých veľmajstrov a z tejto pätice sa mu podarilo vybojovať dve výhry a jednu remízu. Výhry v piatom a šiestom kole boli veľmi cenné, no najcennejší skalp získal v poslednom kole. Vtedy zdolal (a možno o tom v čase písania tohto článku stále ani netuší) bývalú svetovú dvanástku, veľmajstra Igora Gleka. Ten mal v tom čase, v júli 1996, svoj najvyšší rating 2670. Po vyššie uvedených skutočnostiach tak výsledných 3,5 bodu naberá úplne iný rozmer.

Turnaj E - kvalifikácia - kategória 2300+ (419 hráčov): FM S.Sahidi 3,5b/8 228.miesto

Výsledky na chess-results

V nadstavbovej časti naopak začal, až na úvodnú prehru, veľmi nádejne, keď v druhom kole zdolal izraelského veľmajstra a následne aj ruskú niekoľkonásobnú medailistku z medzinárodných mládežníckych majstrovstiev. Po troch kolách tak mal všetko vo svojich rukách. V následných šiestich partiách sa mu však podarilo vybojovať iba jedinú remízu a tabuľkou sa postupne prepadol až do tretej stovky výsledkovej listiny.

Turnaj E – nadstavba - kategória 2300+ (311 hráčov): FM S.Sahidi 2,5b/8 236.miesto

Výsledky na chess-results

485 486