Pokračovanie turnaja začiatočníkov má za sebou už aj svoj februárový termín a tradične neostal bez našej účasti. Dvojciferný počet sme síce nedosiahli ani zďaleka, no ku skúsenej pätici sa pridal krúžkár Samko, ktorý absolvoval v stredu svoj turnajový debut.

Peťka po prehre v úvodnom kole vyhrala dve partie za sebou a dostala sa do prvej polovice. Prehru vo štvrtom kole kompenzovala treťou výhrou a stále mala šance na veľmi pekný výsledok. Záverečné dve prehry ju však zosunuli až do šiestej desiatky, s čím, pochopiteľne, spokojná nebola.

Samko ako debutant prekvapil už v úvode, keď zdolal výrazne skúsenejšieho súpera. V druhom kole podľahol neskoršiemu víťazovi a v treťom ďalšiemu z hráčov, ktorí okupovali čelné rpečky výsledkovej listiny. Vo štvrtom kole sa mu ale podarilo vybojovať druhú výhru a razom bol v strede štartového poľa. Vo dvoch ďalších partiách mohol dostať určite ľahší žreb, no aspoň sme si mohli otestovať, ako je na tom proti lepším a skúsenejším. Záverečné kolo sa mu podarilo zvíťaziť a s troma bodmi môže považovať svoj turnajový debut za veľmi vydarený. Partie navyše zvládal tak, ako keby už absolvoval množstvo turnajov a vôbec nešlo o prvý pokus.

Miška začala úvodnou prehrou, no po nej sa jej podarila štvorzápasová séria víťazstiev, ktorá vyvrcholila výhrou v derby proti Jurkovi. V šiestom kole tak hrala dokonca na druhej šachovnici a spolu so súperom sa pričinila o kvalitnú partiu hodnú takej vysokej šachovnice. Škoda záverečného kola, kedy súper v úvode vyťahal takmer všetkých svojich pešiakov, ale toto oslabenie nedokázala využiť a neskôr mu podľahla. Rezervy teda určite boli, ale výkon rozhodne nepodala zlý.

Fifo začal prvú polovicu turnaja opäť veľmi dobre, keď po úvodných dvoch výhrach síce do tretice na svojho súpera nestačil, no vzápätí pridal výhru tretiu. Dve prehry v rozmedzí piateho a šiesteho kola ho vrátili do stredu tabuľky a ani priebeh posledného kola neveštil nič pozitívne, no súper sa zamotal a v remízovej koncovke rôznofarebných strelcov dokázal dokonca prehrať. Fifo tak skončil na poslednú chvíľu v prvej polovici tabuľky.

Riško začal turnaj výhrou, no následne v rámci derby podľahol, najmä v prvej polovici turnaja veľmi dobre hrajúcemu, Jurkovi. Na čelné stoly sa vrátil dvoma výhrami a v piatom kole sa rozišiel so súperkou vo veľmi slušnej partii nerozhodne. Škoda prehry v šiestom kole, ktorá mu vzala akékoľvek medailové ambície, no výhrou v záverečnom kole sa vytiahol do elitnej dvadsiatky.

Veľmi dobrý výkon zaznamenal Jurko, ktorý v úvodnom víťaznom hetriku absolvoval už aj spomínané úspešné derby. Vo štvrtom kole tak za odmenu hral na prvej šachovnici, no skôr, ako si stihol partiu užiť, odovzdal zbytočne materiál a zaznamenal prvú prehru. Druhú, už spomínanú, mu uštedrila Miška. V záverečných dvoch partiách sa však vrátil na víťaznú vlnu a ziskom piatich bodov skončil tesne za elitnou desiatkou. Tešiť ho môže fakt, že zdolal dvoch najvyššie nasadených hráčov turnaja.

Turnaj začiatočníkov (81 hráčov): J.Lehocký 5b/7 11.miesto, R.Pisarčík 4,5b/7 17.miesto, F.Kapičák 4b/7 26.miesto, M.Šúňová 4b/7 30.miesto (2.miesto v kategórii dievčat), S.Bittner 3b/7 49.miesto, P.Kapičáková 3b/7 56.miesto

Výsledky na chess-results

371 372

373 374

375 376