Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Tohtoročné majstrovstvá Slovenska v šachu sa konajú v Drienici a my na nich nechýbame, keď chlapčenskú časť reprezentuje Vladko a dievčenskú pätica Emka, Grétka, Lucka, Ninka, a Simonka. Všetkých trénersky zabezpečuje IM Sergej Berezjuk.

Grétka v úvodnej partii nestála dlho vôbec zle, len v strednej hre hrala bez plánu a skúsená súperka postupne využila nepresnosti ku zisku celého bodu. V druhej partii sa jej otvorenie vydarilo a najmä manévrovacia fáza, kedy sa súper dobrovoľne dostal do výrazne horšej pozície. Namiesto výhodného otvorenia hry na dámskom krídle však prišlo čakanie na súpera a nakonie, vzhľadom na priebeh partie, trochu chudobná remíza. V treťom kole sa obraz zopakoval, keď úvodnú fázu odohrala Grétka výrazne lepšie, ako jej poľská súperka. Okrem výraznej časovej výhody získala viditeľnú výhodu aj na šachovnici. Opäť však nevedela, ako ďalej a zbytočne darovala súperke bod. Zatiaľ to bol teda festival premárnených príležitostí, pretože bodovať sa rozhodne dalo vo všetkých troch úvodných partiách. Zmena nenastala ani vo štvrtej, keď súperovo otvorenie bolo viac ako diskutabilné a výhodu mohla získať niekoľkými spôsobmi. Tú rozhodujúcu však odmietla a opäť bolo témou otvorené dámske krídlo, ktoré mohla ľahko obsadiť ako prvá, no nechala ho svojmu súperovi. Chytila sa tak až v piatom kole, kedy súperové takcické prehliadnutia bez milosti potrestala. V šiestom to z úvodu vyzeralo bez problémov, následne sa partia začala blížiť k úvodným štyrom, no súper nepotrestal pasivitu a dal jej druhú šancu. V koncovke, po vzájomných nepresnostiach, nakoniec predsa len využila svoju materiálnu prevahu. V siedmom kole sa tak mohla pokúsiť o víťazný hetrik, no súperku mala viac ako zdatnú a aj keď partia trvala dlho, o jej výsledku postupne čoraz viac nebolo pochýb. Predposledné kolo Grétke čiernymi absolútne nevyšlo, keď sa jej ani nepodarilo dokončiť vývin kráľovského krídla a zaslúžene tak súperovi podľahla. V záverečnej partii naopak získala výhodu od jej úvodu a na útoky pri opačných rošádach bola oveľa lepšie pripravená. Nakoniec sa rozhodlo síce až v koncovke, no po relatívne bezpečnom priebehu. Výsledných 3,5 bodu určite nie je málo, veď mala iba dvoch ratingovo nižších hráčov a okrem nich sa jej podarilo získať aj čosi navyše. No vzhľadom na pozície, ktoré mala na šachovnici, toho mohlo byť na jej konte aj oveľa viac.

Ninka zahájila turnaj zabudnutým motívom prechodnej obete figúry, po čom jej súper dosiahol výraznu prevahu v centre. Keď k tomu pridala problémy s väzbou jazdca f6, o výsledku bolo viac či menej rozhodnuté. V druhom kole prišlo ku prvému klubovému derby a proti Simonke sa jej v otvorení podarilo získať pešiaka navyše. Úvod realizácie materiálnej prevahy bol v poriadku, no chvíľka taktickej nepozornosti v koncovke viedla ku vyrovnaniu materálu a následnej obrane mierne horšej koncovky, ktorú udržala. V treťom kole zahrala najmä v úvode veľmi slušnú partiu, keď po obeti pešiaka získala iniciatívu a súperka mala problémy s vývinom. Niekoľkokrát to však chcelo viac pritlačiť, postupne sa iniaciatíva rozplynula a pasívna obrana nemohla viesť k úspechu. Vo štvrtom kole sa jej súper do konca čakacej doby nedostavil a získala tak bod bez boja. V piatom mala na lopate druhý, keď veľmi odvážne zaútočila na kráľovskom krídle, dokonca niekoľko ťahov nechala pod hrozbou brania svojho strelca, no namiesto efektnej kombinácie s popravou súperovho kráľa z toho bola prehra, ktorej je veľká škoda. Šieste kolo bolo jedným z tých slabších, možno aj pod ťarchou záveru piatej partie. Záverečnú tretinu turnaja začala premiérovo v pozícii papierovej favoritky, no poradila si s ňou hravo, keď si pre bod išla už od úvodu partie. V ôsmom kole sa jej podarilo čiernymi zdolať jasného favorita a vytvoriť si tak dokonca osobný rekord pri výhre proti silnejšiemu súperovi. Škoda záverečnej partie, lebo v otvorení získala slušnú výhodu a po prechode do koncovky tiež nestála horšie. Jednoťahovo odovzdaný pešiak však znamenal následné útrapy, z ktorých ju vyslobodila až jej prehra. Ninka získala taktiež 3,5 bodu a s výsledkom nebude nespokojná, no taktiež mala na šachovnici výrazne viac možných bodov a výsledok tak mohol byť ešte omnoho lepší.

Simonka v úvodných dvoch kolách pôsobila v úvodných fázach partií veľmi nekoncentrovane. Kým v prvej ju súper potrestal, v druhej už spomínanej, sa s Ninkou rozišla nerozhodným výsledkom. V treťom kole si konečne urobila trochu náladu, keď súpera relatívne poľahky zvládla. V ďalších partiách však potrebovala pridať. Čo sa jej aj podarilo, škoda len pasívnej hry v piatom kole, kedy súperovi jeho úlohu výrazne zjednodušila. Dve partie, štvrtého a šiesteho kola, však čiernymi zvládla na výbornú, keď najprv zdolala na lepšie stojace figúry svoju titulovanú súperku a neskôr aj súpera, ktorý po vyrovnanom priebehu partie prehliadol elementárnu taktiku. Následná zhoršená pešiaková štruktúra znamenala ľahké terče a Simonka partiu takmer bez problémov dotiahla do víťazného konca. V siedmom kole tak mala bielymi figúrami šancu dostať sa ešte vyššie, aj keď favoritkou rozhodne nebola. Pri opačných rošádach sa však nedostala ku ničomu, hralo sa iba na “nesprávnej strane“ a prehra tak bola plne zaslúžená. Škoda záverečných dvoch kôl, kedy najprv vypustila proti favoritovi remízu a v poslednej partii si namiesto jasného bodu, po hrubej chybe, pripísala zbytočnú prehru. Nakoniec tak skončila taktiež na 3,5 bode, čo absolútne nezodpovedá jej možnostiam, nielen vzhľadom na partie v tomto turnaji. Z turnaja sa musí poučiť, pretože v jej prípade platilo asi najviac, že partia je tak kvalitná, ako jej najslabší ťah.

Emka mala v úvodnom kole proti skúsenému favoritovi neľahkú úlohu a aj pozíciu. Postupne sa jej však podarilo aktivizovať figúry a nakoniec vynútila remízu večným šachom. V druhom kole sa jej podarilo využiť nepresnosti súperky k zisku iniciatívy a aj keď bola realizácia jasnej výhody viac ako komplikovaná, nakoninec dotiahla partiu do víťazného konca. Škoda len energie a nervov, lebo oboje môže neskôr chýbať. V treťom kole sa jej podarilo opäť ustáť čierne figúry, aj keď krátko pred koncom partie mohla súpera viac vytrápiť. Uspokojila sa však s remízou. Bohyňa Caissa podobné prehrešky “spravodlivo odmeňuje“ a vo štvrtom kole prišla zbytočná strata partie po celopartiovom presingu, kde v otvorení aj strednej hre to bolo na hrane veľmi dobrej pozície a výhry. Originálne sa vyvíjala jej partia v piatom kole, kedy súper zahral v tradičnej pozícii neštandardné g2-g4 a oslabil tak čierne polia na kráľovskom krídle. A práve tie mali rozhodnúť, no v rozhodujúcom okamihu si nevšimla víťaznú kombináciu a nakoniec mohla byť rada, že súper sa rozhodol uspokojiť s nerozhodným výsledkom. V konečnej pozícii by totiž mohol hrať na výhru iba on. Šieste kolo bolo “ódou na pasivitu“ a partia mala byť rozhodnutá, v jej neprospech, oveľa skôr. Súper sa však tiež zamotal, no nakoniec sa k zisku bodu predsa len dostal. To Emku premiérovo dostalo do druhej polovice tabuľky a tak musela prvý raz plniť rolu papierovej favoritky. Partiu však zahrala veľmi vlažne a súperovi v nej dala priveľa šancí. To ju zrazilo v poradí ešte nižšie a navyše v ôsmom kole jej neprišiel súper. V záverečnom kole bola taktiež favoritkou, ale iniciatívu si vybudovala iba miernu a nakoniec súperovi umožnila remízu večným šachom. Po veľmi kvalitnom úvode tak nevyužité šance zo stredu turnaja postupne viedli k poklesu úrovne hry (a možno sebadôvery?) a v záverečnej tretine sa tak z nadpriemerného turnaja sa stal postupne turnaj priemerný.

Lucka mala v úvodnej partii miernu iniciatívu takmer celý čas a preniesla si ju aj do koncovky, kde veľmi pekne realizovala výhodu jazdca nad strelcom a vzorovo využila výhodu neporušenej pešiakovej majority. Škoda druhého kola, kedy si s pozíciou zjavne nevedela rady, no súper sa tiež nejako nechytal príležitostí. V koncovke však predsa len ako favorit rozhodol. Tretie kolo niektorí ani nevykonali desať ťahov a u Lucky už svietila jednotka. Súperovu ľahkovážnu hru v otvorení využila a v partii na jednu bránu bolo vymaľované skôr, ako sa vôbec začalo hrať. Vo štvrtom kole ukázala, že sa vie zo svojich chýb poučiť a pasívne druhé kolo sa neopakovalo. Naopak, figúry rozohrala výrazne lepšie ako súper a postupne ho prehrala. V nasledujúcej partii hrala proti turnajovej sedmičke, no zvolila proti Sicílskej obrane príliš mäkké pokračovanie, po ktorom biely stojí okamžite horšie. Súper však, trochu paradoxne, strácal čas aj nad jednoduchými ťahmi a tak sa jej postupne podarilo z vážnych problémov dostať a pozíciu vyrovnať. Škoda, že vo fáze, kedy mal súper na hodinách už menej ako päť minút, urobila Lucka tradičnú chybu šachistov, keď začala hrať rovnako rýchlo, ako on, no navyše zbytočne pasívne. To viedlo ku zaslúženej prehre a v šiestom kole sa scenár zopakoval. Podozrivo zahrané otvorenie, ktoré súper síce úplne nevyužil, ale aj tak získal pešiaka a vyhranú partiu. Následne začínal mať problémy s časom a vtedy sa mu rýchlosťou opäť prispôsobila. A tak v čase, kedy stála Lucka najlepšie za celú partiu, urobila hrubú chybu a partiu prehrala. V siedmom kole mala do tretice šancu ukázať svoju lepšiu stránku, tú, ktorú predvázala v úvodných štyroch kolách. Súper však veľmi pekne obetoval pozične kvalitu a pri pešiakovej reťazi podporenej dvojicou strelcov nedokázala nájsť správnu odpoveď. V ôsmom kole sa dočkala, keď sa vrátila ku aktívnej hre, ktorá jej svedčí oveľa viac. V úvode prechodne obetovala pešiaka, rozohrala figúry a po viacerých nepresnostiach súpera prešla do vyhratej koncovky. Škoda záverečnej partie, kedy sa príliš veľa nepresností stalo už pri rozohrávaní partie, do jej dvadsiateho ťahu. Následnú horšiu pozíciu súper postupne využil vo svoj prospech. Napriek nevydarenej druhej polovici turnaja sa jej v ňom však podarilo do svojho ratingu získať presných 100 bodov a to je super výsledok.

Vladko začal z pozície favorita v úvode turnaja dvoma výhrami, no najmä v tej druhej si mohol ušetriť množstvo síl do ďalšieho priebehu. Potvrdilo sa však staré známe „Najťažšie je vyhrať vyhratú partiu“. V treťom kole proti súperovi hrajúcemu na maximálnu istotu síce nejaké šance dostal, no nevyužil ich a súper nakoniec zachránil partiu večným šachom. Vo štvrtom kole, po trochu bezkrvnom priebehu, podľahol svojmu poľskému súperovi. Na jednej strane sa síce jednalo o papierové prekvapenie, no na strane druhej hral s čiernym koňom turnaja, ktorý v úvodných šiestich kolách neprehral ani jedinú partiu, zdolal turnajovú osmičku a s vemajstrom udržal remízu. V piatom kole čakali Vladka čierne figúry a partia sa prelievala zo strany na stranu, no v obojstrannej časovej tiesni si zachoval chladnejšie nervy a svoje šance dokázal využiť. Druhú tretinu turnaja zakončil relatívne plynulou a bezpečnou výhrou, keď súperovu originálnu hru v otvorení netrestal okamžite, ale postupne uťahoval skrutky viac a viac. V siedmom kole si dokázal, relatívne bezpečne, poradiť so svojou titulovanou súperkou a neskoršou majsterkou SR v kategórii žien. A od výhry nebol ďaleko ani v nasledujúcej partii, proti turnajovej trojke a zároveň veľmajstrovi. Svoje strategické plusy však nevyužil, pripustil zbytočné komplikácie a keď sa ku protihre pridala aj časová tieseň, výsledok partie sa otočil v jeho neprospech. V záverečnom kole ho, napriek prehre, čakala turnajová jednotka. Český medzinárodný majster a dlhodobo vedúci hráč turnaja však v otvorení spáchal rituálnu samovraždu a Vladko tak získal ratingovo najvyšší skalp svojej doterajšej kariéry. Ziskom 6,5 bodu navyše obsadil výborné siedme miesto a vyhral kategóriu hráčov do 18 rokov.

Open turnaj (106 hráčov): V.Bochnička 6,5b/9 7.miesto (1.miesto v kategórii do 18 rokov), L.Strišková 4b/9 61.miesto,  E.Walterová 4b/9 64.miesto, S.Bochničková 3,5b/9 77.miesto, N.Kubíková 3,5b/6 82.miesto, G.Kapolková 3,5b/9 84.miesto

Výsledky na chess-results

588 589

590 591

592 593

594 595

596 597

598 599