Na druhom podujatí série turnajov pre začiatočníkov sme očakávali po úvodnej sedmičke dvojciferný počet našich účastí, na nakoniec nám stačil aj nárast na deväť zúčastnených.

Theo začal turnaj prehrou, no prvú výhru vybojoval už v druhom kole a úspešný bol najmä v rozpätí štvrtého a šiesteho, kedy najprv remizoval s Fifom a následne pridal dve výhry v rade. Už pred posledným kolom tak prekonal svoj osobný rekord o celý bod a svoje očakávania prekonal aj tým, že sa dostal do miestnosti, kde hralo 16 najvyšších šachovíc. Partiu síce, v relatívne rýchlom tempe, prehral, ale na jeho úspešnej strede to nič nemení.

Fifo absolvoval výsledkovo rovnakú cestu turnajom a číselne (0-1-0-0,5-1-1-0) platí pre neho prakticky to isté, ako u Thea. Prvé kolo prekročil čas dve sekundy pred prekročením času svojej súperky, v poslednom taktiež nebol bez šance. V konečnom poradí tak skončil veľmi tesne práve pred Theom.

Willko začal trochu prekvapujúcou prehrou, no v ďalších troch kolách nemal pre svojich súperov žiadne pochopenie. V ďalších dvoch kolách sa však zachoval ako džentlmen, keď obe klubové derby proti dievčatám prehral. V úvodnej partii, proti Sophinke, však mohlo prísť ku prekvapeniu. Záverečné kolo zvládol a dostal sa do prvej polovice tabuľky.

Miška uhrala rovnako štyri body, keď si bodové zisky rozdelila naprieč celým turnajom. V treťom kole remizovala s neskoršou piatou hráčkou výsledkovej listiny. Dve prehry v turnaji vykompenzovala troma výhrami a po divokej partii v záverečnom kole z toho bolo nakoniec výsledné umiestnenie v prvej tridsiatke.

Maťko sa umiestnil dve miesta vyššie, keď po úvodných dvoch výhrach, vrátane úvodnej, proti súperke, ktorá skončila nakoniec piata, zaznamenal rovnaký počet prehier. Dvoma výhrami sa síce opäť vytiahol do boja a prvú pätnástku, no v záverečnej partii (ako je vidno aj na videu), prehral ešte skôr, ako začal. A to mu súper prvú ponuku na zisk dámy ešte galantne odmietol.

Sophinka skončila tesne pred Maťkom, keď po úvodných dvoch výhrach narazila na neskoršieho bronzového medailistu a v partii prekročila čas. Po dvoch výhrach, vrátane už spomínanej s Willkom sa dostala do boja o minimálne prvú desiatku, no ďalšie prekročenie času ju zrazilo nadol. Zbytočná prehra v záverečnom kole znamenala prepad do tretej desiatky.

Peťka v úvodných štyroch kolách obe partie čiernymi vyhrala, žiaľ v oboch bielymi nebodovala. V závere však predviedla víťazný hetrik a najmä za výhry v posledných dvoch kolách sa určite nemusí hanbiť. Ziskom piatich bodov tak prekonala svoj doterajší osobný rekord a stanovila si nové maximum. Dúfame, že to bude pozitívnym impulzom k tomu, aby sa šachu začala venovať trochu vážnejšie, ako tomu bolo doteraz.

Riško začal turnaj skvele, keď si pripísal štyri výhry v rade. Tú zo štvrtého kola si bude isto pamätať, keďže si odovzdali niekoľko darčekov v podobe nevyhodených figúr zdarma a nakoniec sa spamätal prvý. V nasledujúcich dvoch partiách mu už súperi toľko radosti nedopriali, aj keď proti Natálke začal svele, keď získal pešiaka a rozbil jej rošádové postavenie. Nedal si však pozor na protiútok a relatívne rýchlo sa priebeh partie úplne otočil. Výhra v záverečnom kole mu priniesla, už štandardných, päť bodov a vďaka dlhodobému pobytu na predných šachovniciach aj výsledné siedme miesto.

Natálka pôvodne nemala v turnaji ani hrať, no doslova v hodine dvanástej sa tak stalo. Aj táto zmena mohla mať vplyv na jej koncentráciu a absolútne zbytočnú stratu dámy v úvodnom kole. Po nej začala stíhaciu jazdu, v rámci ktorej zvíťazila vo všetkcýh šiestich partiách. Pre hráčku jej kalibru však má takýto turnaj význam iba vtedy, ak sa od úvodu pohybuje na čelných šachovniciach, aby minimálne päť jej súperov bolo z širšieho čela tabuľky. Výsledná zemiaková medaila a víťazstvo v kategórii dievčat tak síce na papieri poteší, ale účel neplní.

Turnaj začiatočníkov (82 hráčov): N.Havaldová 6b/7 4.miesto (1.miesto v kategórii dievčat), R.Pisarčík 5b/7 7.miesto, P.Kapičáková 5b/7 13.miesto (3.miesto v kategórii dievčat), S.Valentová 4b/7 25.miesto, M.Šúň 4b/7 26.miesto, M.Šúňová 4b/7 28.miesto, W.Vanko 4b/7 35.miesto, F.Kapičák 3,5b/7 41.miesto, T.Valent 3,5b/7 42.miesto

Výsledky na chess-results

138 139

140 141

142 143

144 145

146 147