Ďalšie podujatie zaradené do série GPX mládeže sa konalo v Hlohovci a nakoľko Samko sa nemohol zúčastniť open turnaja zo zdravotných dôvodov, vyslali sme naň nakoniec sedem statočných.

Miška absolvovala tradičnú švajčiarsku hojdačku, keď na prehry v nepárnych kolách zareagovala výhrami v párnych. Škoda, že nevynechali siedme kolo a nehrali rovno ôsme J Dve z nich však vôbec nemuseli byť. Prvá už v úvodnom kole, kedy nevyužila materiálnu prevahu jazdca a dvoch pešiakov navyše a druhá v kole piatom, keď sa v remízovej dámskej koncovke ulakomila na pešiaka a súper jej vyšachoval dámu. V poslednom kole sa do prvej polovice tabuľky neprebojovala, ale bezpečne vyhrala kategóriu dievčat do osem rokov.

Maťko mal pred turnajom príliš krátku noc a postupne ho spánkový deficit doháňal. Po úvodnej výhre a prehre v druhom kole zvládol nakoniec bronzového vo svojej kategórii, no následné dve prehry ho zosunuli do druhej polovice tabuľky, bližšie ku svojej sestre. Rovnako ako u nej, výhra v šiestom kole mu dala šance skončiť v prvej polovici, no záverečná prehra bola „škrtom cez tento rozpočet“. S troma bodmi tak spokojný isto nebol.

Natálka v piatok večer zvíťazila v piatej lige a drží v nej tak stopercentnú úspešnosť 3/3, no prechod na rapidy zabolel, keď jej prvé kolo nevyšlo podľa predstáv. Troma víťazstvami z kategórie “povinných“ sa síce vyštverala tabuľkou na vyššie stoly, no jeden bod z posledných troch kôl bol primálo na to, aby mohla byť so svojim umiestnením spokojná. Štyri body sú pri siedmich papierovo slabších súperoch skrátka málo.

Ryan v prvom kole zvíťazil, no už v následnej partii ťahal nakoniec za kratší koniec. Po dvoch výhrach sa vrátil nahor a po slušnej remíze dokázal vyhrať opäť aj v šiestom kole, no to bolo nakoniec všetko. V záverečnom kole, v rámci boja o TOP10, svojmu súperovi podľahol a nakoniec tak obsadil 22.priečku, presne v zmysle jeho nasadenia. V kategórii chlapcov do 8 rokov to znamenalo striebornú medailu. Obe jeho prehry idú na vrub partií s rovesníkmi a tak môže ísť na aprílový vrchol sezóny obozretnejší.

Shabir začal turnaj dvoma výhrami, čo ho vystrelilo až na prvú šachovnicu. Tam nasadenej turnajovej jednotke bielymi figúrami podľahol a po výhre vo štvrtom kole sa ocitol tvárou v tvár turnajovej dvojke. Po výhre dokázal zvíťaziť piaty raz aj v šiestom kole a do poslednej partie tak nastupoval bojovať o medailové umiestnenie v celkovom poradí. Prišlo na klubové derby s Grétkou a rovnako, ako na turnaji v stredu, ťahal Shabir čiernymi figúrami za kratší koniec. Skompletizoval si však svoj “Pokémon desk“, keď v priebehu turnaja odohral partie s prvými troma nasadenými hráčmi. Výsledné ôsme miesto a tretie v kategórii chlapcov do 14 rokov tak isto nie je neúspechom.

Sear po úvodnej výhre zakopol zbytočne už v druhom kole, ale rozhodujúce partie ho ešte iba čakali. Po výhre v treťom kole si pripísal na konto druhú remízu a vôbec to nevyzeralo na nejaký senzačný výsledok, Následne však bielymi zdolal siedmeho nasadeného hráča turnaja a vzápätí si piaty bod pripísal hneď v ďalšom kole. V záverečnej partii však zdolal turnajovú jednotku a tak sa mu podarilo nielen vyhrať kategóriu chlapcov do 11 rokov, ale získal aj bronz v celkovom poradí turnaja. Bol navyše jedným z troch hráčov, ktorí počas turnaja nezaznamenali trpkosť prehry.

Grétka bola v turnaji nasadená vysoko, no GPX je vždy špecifická súťaž a stať sa môže všetko možné. Po dvoch úvodných výhrach už prišli až do konca zápasy proti skúseným aj skúsenejším súperom a bolo dobré zostať na pozore. Výhry v treťom a štvrtom kole ju držali na špici turnaja, no prehra v piatom kole mohla znamenať výpadok z boja o medaile. Záverečné dve víťazstvá, vrátane už spomínaného derby so Shabirom, ju však vyniesli na druhé miesto turnaja a taktiež druhé aj v rámci kategórie dievčat do 14 rokov. Po striebre na decembrovom veľkom turnaji v Modranke tak svoj výsledok zopakovala. Turnaje s veľkým počtom hráčov jej evidentne svedčia.

Turnaj GPX (91 hráčov): G.Kapolková 6b/7 2.miesto (2.miesto v kategórii D14), Se.Sahidi 6b/7 3.miesto (1.miesto v kategórii CH11), Sh.Sahidi 5b/7 8.miesto (3.miesto v kategórii CH14), C.R.Mészáros 4,5b/7 22.miesto (2.miesto v kategórii CH08), N.Havaldová 4b/7 31.miesto, M.Šúň 3b/7 52.miesto, M.Šúňová 3b/7 60.miesto (1.miesto v kategórii D08)

Výsledky na chess-results

525 526

527 528

529 530

531 532

533 534 535

536 537 538