Ani marcové podujatie série turnaja začiatočníkov neostalo bez našej hromadnej účasti, no tentoraz to bolo z rôznych dôvodov napokon iba sedem statočných. Paradoxne, napriek tomu prekonalo toto podujatie svoj rekord v počte účastníkov.

Maťko po prehre v úvodnom kole získal svoj prvý bod v turnaji hneď v nasledujúcej partii, no nasledovala séria dvoch prehier v rade. V piatom kole vyhral druhý raz a dotiahol sa na svoj priemerný výsledok, so snahou zabojovať o vyrovnanie osobného maxima v počte troch bodov. V šiestom kole vo však zdolala v školskom derby Sophinka a v siedmom kole sa mu tiež nepodarilo bodovať. Každým takýmto turnajom však naberá skúsenosti.

Alžbetka po výhre v prvom kole prehrala oba derby zápasy. Najprv súrodenecký a následne klubový. Po nich sa však rýchlo vrátila výhrou do stredu tabuľky. V piatom kole sa s ňou žreb veľmi nemaznal a dostala tretiu z nasadených hráčok. Po prehre nasledovala ešte jedna a keď už to vyzeralo na smutný hetrik, partiu posledného kola dokázala v závere otočiť a zvíťaziť. Zisk troch bodov sa jej síce málil, ale vzhľadom na prehry s prvom, štvrtou a siedmou nasadenou hráčkou turnaja by to za normálnych okolností viac ako štyri hádam ani nemohli byť.

Sophinka včera odohrala veľmi netradičný turnaj. Po výhre v prvom kole síce v druhom kole prehrala, no vzápätí zdolala v už spomínanej partii Alžbetku. Vo štvrtom kole súpera od začiatku ničila, získala dámu a útočila. Čas však neúprosne plynul, až nakoniec úplne vypršal. V piatom kole zahral jej súper veľmi pekne a jej chyby postupne využil. V šiestom kole sa dokázala vrátiť do stredu tabuľky a v záverečnom kole sa mohla vyšplhať ešte vyššie. Vo veľmi peknej partii, ktorá by zniesla aj prísne kritériá, keď neurobila žiadnu vážnejšiu chybu, však opäť prekročila čas. Pred ligovými zápasmi, či blížiacimi sa MSR mládeže je to čiastočne potešujúci fakt. Ak bude čas v partiách hraných vážnym tempom využívať zodpovedne, tieto tri body možno budeme hodnotiť ako výhru.

Peťka do turnaja síce vstúpila prehrou, no následne dokázala vyhrať dve partie a nebola ďaleko ani ku zisku tretieho bodu v rade, no v druhej polovici partie stratila svoju materiálnu prevahu a nakoniec aj celú partiu. Ani to jej však nezabránilo opäť vyhrať v piatom kole a pred poslednými dvoma kolami tak mať „dva mečbaly“ o prienik do prvej polovice tabuľky. Využila nakoniec až ten druhý, aj keď s obrovskou dávkou šťastia, keď súper v závere partie nevyužil veľkú materiálnu prevahu a postupne vrátil, čo sa dalo. Úvodných dvadsať ťahov však partia patrila do prvej miestnosti. Štyri body sú pekným výsledkom a možno aj otázkou, či sa tomu nezačať venovať viac.

Shabir išiel turnajom ako nôž maslom, keď počas prvých štyroch partií nepoznal iný pocit ako víťazstvo. V derby proti Grétke však narazila kosa na kameň a v slušnej partii nakoniec rozhodol vzdialený voľný pešiak Grétky v jazdcovej koncovke. Až na jeden moment, kedy sa obaja „zbláznili“, ju hrali veľmi dobre. V šiestom aj siedmom kole dokázal opäť zvíťaziť a dotiahnuť sa tým na čelo tabuľky. V rámci skupinky piatich šesťbodových hráčov nakoniec delil tretie miesto. Škoda len, že namiesto hrania normálnych otvorení neustále skúša jednu a tú istú pascu. Body tak síce nazbiera, no šach sa tým hrať nenaučí. A kde inde si testovať nové otvorenia, ako na takomto podujatí.

Grétka absolvovala v turnaji tri derby, keď v druhom kole odohrala spomínanú partiu s Alžbetkou a po partii so Shabirom dokázala zdolať aj Seara. Keďže vyhrala aj zvyšné tri partie, pred posledným kolom mala jednobodový náskok a na víťazstvo jej stačila aj remíza, či za určitých okolností aj prehra. Namiesto rošády však prišlo ulakomenie sa na strelca a to znamenalo stratu dámy za vežu, čo však bol väčší problém, útok súpera na jej kráľa v centre. Po prehre tak nakoniec klesla tesne na druhé miesto a bezpečne vyhrala kategóriu dievčat.

Sear taktiež zvíťazil v úvodných piatich kolách turnaja a až do spomínanej vzájomnej partie si tak udržiaval čisté konto. V partii s Grétkou však už v úvode umožnil vážne oslabenie svojho kráľovského krídla a bol to jeden z rozhodujúcich faktorov partie. V záverečnom kole to vyzeralo v úvode na dlhý boj, kedy obaja súperi robili rozumné ťahy. Súper však nastavil dámu a bolo z vyššieho hľadiska tak bolo po partii. Nakoniec z toho bolo tesné prvé miesto pred Grétkou, čím obhájil svoje víťazstvo z februára. Celá trojica sa tak už pomaly môže chystať, že tento rok bude ich posledným v rámci tohto podujatia.

Turnaj začiatočníkov (83 hráčov): Se.Sahidi 6b/7 1.miesto, G.Kapolková 6/7 2.miesto (1.miesto v kategórii dievčat), Sh.Sahidi 6b/7 3.-4.miesto, P.Kapičáková 4b/7 29.miesto, S.Valentová 3b/7 46.miesto, A.Kapolková 3b/7 54.miesto, M.Harmata 2b/7 69.miesto

Výsledky na chess-results

515 516

517 518

519 520

521 522

523 524