Ani tento rok neostal bez účasti séria turnajov v rámci podujatia Talent Cup. Naopak, išlo o rekordnú účasť, keď nás v áčku reprezentovali Emka, Maťo a Vladko, v béčku Samko a Simonka a v céčku Natálka a Ryan. V prvom kole všetci zvíťazili, no v druhom to už nebolo možné ani teoreticky, nakoľko Natálka s Ryanom cestovali až na sever Moravy, aby si mohli zahrať spolu J

Emka po výhre v provm kole dostala v druhom kole neskoršieho víťaza, dámsky gambit zahrala čiernymi príliš pasívne a na útok súpera sa protiútok nekonal. Po nečakanej prehre v treťom kole prišla remíza vo štvrtom. Pri pohľade na bodové zisky jej súperov boli obe partie hrou samej proti sebe. V záver tak už ostal iba boj o česť. Finiš 2,5/3 tiež nebol ideálny a výsledné umiestnenie si tiež Emka nad posteľ asi nezavesí, ale pri jej stále ešte nie celkom dostatočnej praxi turnaj isto splnil to, čo mal.

Maťo po výhrach v úvodných dvoch kolách stratil nečakane remízu v tretej partii, no po výhre v nasledujúcom kole bol naspäť na čelných priečkach. Piate kolo však neustál čierne figúry proti nasadenej turnajovej jednotke a v závere tak už veľmi zaváhať nesmel. Keď v šiestom kole nepretlačil svojho súpera bielymi figúrami, ešte stále to mohlo byť opticky fajn. V záverečnom kole však nádejne rozohranú partiu do konca nedotiahol a vo vyše sto-ťahovej vežovej koncovke súperovi podľahol. S výkonom ani výsledkom tak isto spokojný nie je.

Vladko zakopol prvý raz, no našťastie aj posledný, už v druhom kole po hrubej chybe v koncovke. Súper však hral v turnaji dobre a obsadil výsledné štvrté miesto. Potom však prišla séria štyroch výhier v rade, pričom potešujúci bol najmä fakt, že zväčša hral partie s ľahkosťou, ktorá mu tu napríklad pred rokom chýbala. V poslednom kole mal veľmi dobre rozohranú partiu, dokonca aj s pešiakom navyše, no minimálne v dvoch momentoch bolo treba pokračovať inak. Súperovi sa podarilo vyšmyknúť do remízovej vežovej koncovky a bod sa v partii rozdelil. Výsledné piate miesto nie je zlé, škoda len skorej prehry. Pri návrate do čela bral predsa len slabších súperov.

Turnaj A (78 hráčov): V.Bochnička 5,5b/7 5.miesto, M.Šándor 4b/7 19.miesto, E.Walterová 4b/7 27.miesto (5.miesto v kategórii dievčat)

Výsledky na chess-results

Samko po výhre v úvode sa v druhom kole nedostal napriek materiálnej prevahe a veľkej snahe cez efekt rôznofarebných strelcov. Začiatok ďalšieho kola tak natiahli o vyše pol hodinu. V treťom kole našťastie sily nechýbali a pridal druhú výhru. Vo štvrtom kole urobil hrubú chybu v koncovke, čo jeho, v turnaji výborne hrajúca,  súperka využila. V piatom kole prehral opäť, keď na súpera často odbehujúceho po jeho ťahoch mimo miestnosti, neupozornil rozhodcu. Tvrdá škola, no to čo platilo na turnajoch GPX, platí aj inde. Len sa treba ozvať. Ani v živote sa nehrá vždy fér, no kto mlčí... Zdravo sa však dokázal nahnevať a tak vďaka trom utrápeným a výhre v záverečnom kole skončil nakoniec na peknom šiestom mieste.

Simonka po úvodnej výhre prehrala hneď v druhom kole, keď si nevšimla odťah v prvej pozícii a bolo vymaľované. Po oddychovej výhre v treťom kole prišla druhá výhra v rade, tentoraz však vydretá a šťastná. Po následnej šťastnej remíze dokázala zvíťaziť aj v ďalších dvoch partiách a vrátiť sa tak do boja o absolútne čelo. V ôsmom kole však na súperov útok na kráľovskom krídle nezareagovala správne a navyše sa na ňom aj výrazne oslabila. Záverečná výhra ju vrátila do najvyšších miest, na celkové piate miesto. To zároveň znamenalo víťazstvo v kategórii dievčat. Jednoťahové hrubé chyby a problémy s časom, na druhej strane kombinované s veľkou bojovnosťou a vynaliezavosťou. V konečnom dôsledku to teda mohlo to byť aj lepšie, ale aj horšie.

Turnaj B (63 hráčov): S.Bochničková 6,5b/9 5.miesto (1.miesto v kategórii dievčat), S.Havalda 6,5b/9 6.miesto

Výsledky na chess-results

Po úvodných výhrach prišlo na derby, v ktorom sa bielymi hrajúca Natálka dotkla strelca, musela s ním ťahať a to bol jeho koniec. Od tretieho kola však začala premýšľať a po výhrach v dlhých partiách body utešene začali zapĺňať jej bodové konto. Od piatkového večera cez celú sobotu tak ukázala, čo je v jej silách, keď sa jej chce. Výsledkom boli štyri výhry a remíza v siedmom kole, s takmer víťazkou podujatia, ktorá do ôsmeho kola stratila remízu práve iba s Natálkou. V nedeľu tak bojovala o čelo tabuľky, no v prvej partii bojovala nielen so súperom, ale ako ukázalo najmä kolo predtým u Ryana, aj s jeho rodinnými príslušníkmi. Posledné kolo prehliadla v úvode pešiaka, no mohla mať kompenzáciu vo forme výrazného náskoku vo vývine. Namiesto ťahu Jge2 sa však vrátila strelcom a postupne vymenila takmer všetky figúry, ktoré mohla, čo je s materiálnou nevýhodou samozrejme nesprávny postup. Napokon je to stačilo na druhé miesto v kategórii dievčat a začiatok druhej desiatky. Výrazným spôsobom sa priblížila aj ku svojmu prvému fide ratingu.

Ryan bojoval nielen so súpermi, ale aj s bolesťou zuba, ktorá začala krátko po úvode turnaja. Realitu však rodičom hrdinsky prezradil, až keď sa inak nedalo. Tvrdohlavo však trval na tom, že chce turnaj napriek tomu dohrať. V druhej polovici turnaja sa však zub už prihlásil ku slovu veľmi výrazne. Ryan prvé tri kolá vyhral a po remíze vo štvrtom prišla dlhá, no neúspešná, partia. V šiestom kole zdolal poľskú súperku, no prišlo kolo proti neskoršiemu víťazovi s externými zdrojmi vo forme nepovolenej komunikácie a papierikov. Predposledné kolo vybojoval ďalšiu výhru a v poslednom kole súper za pešiaka v otvorení mnoho nezískal, no oslabujúce c7-c6 sa ukázalo ako rozhodujúce oslabenie a čoskoro bola na šachovnici figúra menej. Po prehre skončil Ryan na chvoste prvej desiatky, za bojovnosť si však zaslúži jednotku s hviezdičkou. Niekedy je skrátka desiate miesto oveľa cennejšie, ako to prvé J

Turnaj C (59 hráčov): C.R.Mészáros 5,5b/9 10.miesto, N.Havaldová 5,5b/9 11.miesto (2.miesto v kategórii dievčat)

Výsledky na chess-results

V globále bol turnaj nesmierne poučný. Všetkým nastavil zrkadlo a ukázal im, kde ich tlačí topánka a čo potrebujú zlepšiť. Ukázal, že niekedy nebojujete iba proti jednému súperovi, ale niekedy aj proti viacerým. Ukázal, že najťažším súperom pre každého hráča je on sám. Ukázal, že papierovo slabších súperov nie je ľahké zdolať a že výrazne vyšší či nižší rating ešte nič neznamená. A v neposlednom rade ukázal, že bojovať sa oplatí, či už s nedostatkom energie, zdravotnými komplikáciami, alebo v ohrozených pozíciách, či nedostatkom času. Veríme, že tieto skúsenosti všetci čoskoro zúročia aj po svojom návrate na Slovensko.

354 355

356 357

358 359

360 361

362 363

364 365