Hovorí sa, že nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Kompetentným sa to však podarilo a tak boli miestom záverečných turnajov školských majstrovstiev opäť Topoľčany. Ostávalo iba dúfať, že to bolo preto, že v konkurze boli jediné. A taktiež aj v to, že u organizátorov nastala výrazná dávka sebareflexie a tentoraz bude všetko inak. Inak by bola účasť na celoslovenskom finále opäť “za trest“. Či sa niečo zmenilo, to zistila víťazka bratislavského krajského kola žiačok, Lucka, bronzová Grétka a víťaz bratislavského krajského kola žiakov, Vladko. Okrem nich sa v turnaji predstavil aj Samir, ktorý kvôli reprezentačným povinnostiam nemohol odohrať okresné ani krajské kolo, no ako minuloročný víťaz mal priamy postup. Na poslednú chvíľu cestovali do Topoľčian aj Emka so Simonkou, ktoré skončili tesne pred postupovými bránami.

Grétka podľahla už v prvom kole v klubovom derby Emke, ktorá jej tak vrátila požičané z krajského kola, navyše expresne rýchlo. V druhom kole však  naplnila bielymi papierové predpoklady a zvíťazila. V treťom kole sa jej čiernymi s náročnou súperkou bodovať nepodarilo, napriek tomu, že partiu dotiahla až do elementárne vyhranej pešiakovej koncovky s voľným pešiakom so sedemminútovým náskokom na hodinách. Vo štvrtom kole však dokázala ďalšiu náročnú súperku prekvapiť. V piatom i šiestom kole dostala naopak naozaj veľmi prijateľné súperky, no nebodovala ani v jednej z týchto partií. V záverečnom kole tak dostala bod zadarmo a skončila tak síce na mieste svojho nasadenia, od spokojnosti však mala, pochopiteľne, ďaleko.

Lucka v prvom kole odohrala viac ako vyrovnanú partiu s nasadenou dvojkou turnaja a nebyť zbytočnej výmeny dám, či minutých temp vo vzniknutej pešiakovej koncovke, isto by ju neprehrala. Povinná výhra v druhom kole dávala nádeje do budúcnosti, no tie boli zahasené dvoma prehrami, vrátane tej zo štvrtého kola, kedy jej Simonka vrátila požičané za siedme kolo krajských majstrovstiev. Od piateho kola tak už hrala iba o česť. Tento boj začala očakávanou výhrou, následne udržala svoju výrazne favorizovanejšiu súperku a v poslednom kole zaznamenala ďalší nerozhodný výsledok. Záver predchádzajúceho odseku tak možno napísať aj na tomto mieste.

Simonka v prvom kole zvládla neľahkú prekážku, no v ďalších dvoch sa jej bodovať nepodarilo. Vo štvrtom kole zdolala v už spomínanom derby Lucku a v zbere bodov pokračovala aj neskôr, keď dokázala vyhrať partie v piatom aj šiestom kole. Žreb bol ku nej milostivý aj v záverečnom, no žiaľ štvrtá výhra v rade neprišla. Znamenala by výborné piate miesto. Naopak, po prehre z toho bol pád na začiatok prvej desiatky. Simonka v turnaji nemala ani jednu súperku z kategórie jasných partií a tak výsledné štyri body sú pekným výsledkom, aj keď, záverečná partia ju isto mrzí.

Emka začala spomínaným víťazstvom proti Grétke a následne zvládla aj ďalšie dve prekážky. Vo štvrtom kole proti turnajovej jednotke však bielymi nerozohrala otvorenie podľa predstáv a v priebehu partie nevyužila svoje šance. V piatom kole prišla druhá prehra a boj o medaile vyzeral byť stratený. V šiestom kole výhrou svoje šance predsa len ešte udržala aspoň v teoretickej rovine. V záverečnom kole potrebovala vyhrať a okrem toho ďalšie výsledky z čelných šachovníc. V záverečnom kole získala figúru už pri svojich spotrebovaných dvoch minútach a zvyšok bol už iba otázkou času. Okrem toho vyšli aj ostatné výsledky podľa jej potrieb a nakoniec sa jej tak podarilo vybojovať bronz. Paradoxne, na krajských majstrovstvách skončila štvrtá J

Turnaj žiačok (31 hráčok): E.Walterová 5b/7 3.miesto, S.Bochničková 4b/7 11.miesto, L.Strišková 3b/7 19.miesto, G.Kapolková 3b/7 20.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko dokázal vyhrať úvodné dve kolá a v treťom si zahral proti jednému z hlavných favoritov. V partii síce nebol bez šancí, no bodovať sa mu v nej nepodarilo. Vo štvrtom kole žiaľ utrpel aj druhú prehru v rade a umiestnenie na najvyšších priečkach sa mu výrazne vzdialilo. Následne však dvakrát za sebou zvíťazil a do posledného kola tak mal šancu zabojovať o umiestnenie v TOP5. To sa mu však nepodarilo a po prehre uzatvoril prvú desiatku.

Samir úvodné dve kolá taktiež zvládol, no v treťom bielymi nedokázal bodovať. Ratingový rozdiel súperov však ani zďaleka nie je taký priepastný, ako ukazuje štartová listina. Vo štvrtom kole sa mu podarilo rehabilitovať a tak ho čakal bielymi tradičný súper v jednej z rozhodujúcich partií turnaja. Samirova láska ku jazdcom sa ukázala opäť, keď po nepresnostiach súpera v koncovke využil výhodnejšieho jazdca nad súperovým strelcom. Šieste kolo čiernymi zvládol, keď odohral svoju tradičnú partiu s pomalou realizáciou výhody. Záverečná partia bola súbojom pevnosti nervov. V jasne remízovej koncovke si s výrazne lepším časom čakal na chybu súpera a tá prišla. Spolu s jednoťahovým zaváhaním priebežného lídra turnaja sa tak nakoniec Samir dostal v ideálny čas na prvé miesto.

Turnaj žiakov (32 hráčov): FM S.Sahidi 6b/7 1.miesto, V.Bochnička 4b/7 10.miesto

Výsledky na chess-results

Pred fotogalériou ešte jedno malé zamyslenie, možno pre kompetentných... Je zaujímavé, že školské majstrovstvá sa hrajú obdobným, ak nie ešte kratším tempom, ako detská náborová súťaž GPX mládeže. Tam je minimom, dokonca aj pre základnú časť,  15 minút na partiu, čo pri tempe týchto majstrovstiev zodpovedá 60-ťahovej partii, kam sa väčšina z nich pochopiteľne ani nedostala. Sú školské majstrovstvá nadbytočné? Alebo sa robia pre nejaký sofistikovaný dôvod? Alebo je v poriadku systém, keď nielen žiaci, ale aj študenti rozhodujú o majstrovských tituloch na úrovni náborovej súťaže?

312 313

314 315

316 317

318 319