Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Prvá januárová sobota v Bratislave patrila obľúbenému podujatiu, ktoré bude opäť zaradené aj do seriálu náborovej súťaže GPX mládeže. Popri tomto turnaji prebiehal aj paralelný open turnaj, pričom v oboch týchto turnajoch sme mali svoje zastúpenie.

Miška, vybavená ružovou plyšovou líškou a plastovými dinosaurami v úvodných štyroch kolách ťahala vždy za kratší koniec, ale tesne pred prestávkou sa dočkala svojho prvého bodového zisku. Okrem toho stihla s Maťkom postaviť snehuliaka a otestovať, či dinosaury na snehu neprechladnú. Po prehre v šiestom kole dokázala druhý raz zvíťaziť v siedmej partii. Záverečné dve kolá jej už bodovú radosť nepriniesli, no vyhrala kategóriu dievčat do osem rokov a do zbierky jej tak pribudol plastový parasaurolophus.

Sophinka striedala svetlejšie okamihy s menej svetlými a úvod jej, rovnako ako v Modranke, nevyšiel podľa predstáv, keď obe úvodné partie prehrala. Nasledovali po nich dve výhry a po ďalších dvoch prehrách v rade, opäť dvojzápasová víťazná séria. V poslednom kole to teda bolo o tom, či sa dostane do prvej polovice, skončí v strede, alebo ostane v tej dolnej. V rámci debatného derby krúžku s Maťkom sa však sústredila menej a tak nastal tretí z uvedených variantov. Ten znamenal tretie miesto v kategórii dievčat do 11 rokov.

Filipko začal turnaj veľmi nádejne, keď po spomínanej výhre proti Sophinke vyhral aj v druhom kole. Ani prehra s neskorším suverénnym víťazom nebola dôvodom na nejaký stres. No do prestávky ešte stihol prehrať aj zvyšné dve partie a eufória z úvodu bola preč.  V záverečných štyroch kolách v jeho partiách bodovali už iba čierne figúry a nakoniec z toho boli výsledné štyri body.

Maťko začal dvoma prehrami v úvodných dvoch kolách, pričom najmä tá druhá určite v jeho predzápasových plánoch nebola. Dokázal však na ne odpovedať až štyrmi výhrami v rade a vytiahnuť sa až na piatu šachovnicu. Po dvoch prehrách sa dostal k už spomínanému derby proti Sophinke a po výhre sa dostal do prvej polovice tabuľky a v kategórii chlapcov do 8 rokov obsadil druhé miesto.

Natálka začala troma výhrami v rade, no následne narazila na dve prekážky v podobe nasadenej turnajovej štvorky a následne trojky, ktoré boli obe nad jej sily. Po výhre v šiestom kole jej žreb priradil aj turnajovú jednotku. Po úvodnom oťukávaní sa v strednej hre presadila favoritka. Prehra v ôsmom kole znamenala návrat do stredu tabuľky, no výhra v záverečnom kole jej zabezpečila zaslúženú prvú polovicu a k nej aj víťazstvo v kategórii dievčat do 11 rokov.

Turnaj GPX (36 hráčov): N.Havaldová 5b/9 12.miesto (1.miesto v kategórii D11), M.Šúň 5b/9 16.miesto (2.miesto v kategórii CH08),  F.Štelbaský 4b/9 22.miesto, S.Valentová 4b/9 24.miesto (3.miesto v kategórii D11), M.Šúňová 2b/9 34.miesto (1.miesto v kategórii D08)

Výsledky na chess-results

404 405

406 407

408 409

410 411

Emka začala dvoma klubovými derby, keď najprv poriadne potrápila Maťa a neskôr hrala vyrovnanú partiu aj so Samkom, no v oboch v samotných záveroch ťahala za kratší koniec. Pod dojmom emócií a chvíľkovom zbieraní vnútornej energie na ďalšie partie sa však pozbierala a naštartovala, aj keď jej prvé dve výhry boli skôr z kategórie povinných. V piatom kole však zaváhala už v úvode a tak potrebovala silný finiš. Dvoma výhrami v rade sa nakoniec dostala do prvej polovice tabuľky, presnejšie na ôsme miesto. Cez víkend tak v oba dni dokázala, že sa vie vyrovnať aj s nepriaznivými podmienkami. Aj keď ju treba občas postrčiť J

Samko síce, na rozdiel od soboty, prvé kolo prehral, no po spomínanej výhre proti Emky vyhral aj v treťom kole. Škoda nasledovanej partie, kedy v otvorení síce mal navrch skôr on, no partia sa nakoniec otočila v jeho neprospech. Po výhre v piatom kole mal možnosť na odvetu, no aj keď stál čiernymi po otvorení výrazne lepšie, nakoniec sa opäť tešil jeho súper. V poslednom kole tak zinkasoval bod zdarma a skončil na peknom siedmom mieste. Spolu s výkonom v sobotnom turnaji tak môže byť s víkendom maximálne spokojný.

Maťo v úvode zdolal v už spomínanom zápase po tuhom boji Emku, no v druhom dostal od súpera darček v podobe dámy. Po výhre v treťom kole však nedokázal mierne lepšiu štvorvežovú koncovku pretlačiť do výhry a tak sa na čele turnaja neosamostatnil. Po výhre v piatom kole prišla druhá remíza čiernymi figúrami v rade a boj  víťazstvo tak už nebol v jeho rukách. Výhru v poslednom kole síce bezpečne zvládol, no musel čakať až do samotného záveru súboja na prvej šachovnici, kde sa síce prekvapivo, ale zaslúžene tešil z výhry biely. A Maťo s tak mohol tešiť z obhajoby svojho minuloročného víťazstva.

Open turnaj (15 hráčov): M.Šándor 6b/7 1.miesto, S.Havalda 4b/7 7.miesto, E.Walterová 4b/7 8.miesto

Výsledky na chess-results

412 413

414 415

417 416