Z deväťčlenného zastúpenia v skalickom semifinálovom kole si účasť vo finálovom kole vybojovala štvorica našich hráčov a tak nás čakal predĺžený víkend, výrazne viac cestovania a dejisko finálového kola - Humenné.

Peripetie nastali už “pred úvodným výkopom“, kedy sme sa dozvedeli, že Simonka pre chorobu nemôže odcestovať a tak sme začali približne hodinu pred odchodom vlaku riešiť dve náhradnícke miesta, ktoré držali Natálka a Grétka. Prvá menovaná sa tak stihla dostať na vlakovú stanicu menej ako desať minút pred odchodom vlaku a výpravu sme skompletizovali v Trnave, kde sa k nám pripojil Ryan s mamou (mimochodom tiež natesno, nakoľko ich vlak meškal). Počas cesty sme zistili, že rovnaký vlakom vyrazil z Bratislavy aj Miško Dolník s mamou. Cesta tam prebehla rýchlejšie ako sme očakávali a tak sme o krátko po pol siedmej prišli do Humenného. Po ubytovaní sme v ten deň vyrazili už iba na večeru.

Nasledujúci deň sme absolvovali raňajky a po nich vyrazili do turnajovej miestnosti Check#Mate! Café. Turnaj prebehol bez problémov, takže drobný časový sklz v krásnom šachovom prostredí isto nik nemal dôvod riešiť. Ako sme teda dopadli?

Sophinka rozhodla svoje smerovanie v turnaji už v jeho prvej polovici, kedy v prvých štyroch kolách dokázala získať iba jediný bod, keď takmer vždy venovala svojim súperkám výrazne viac materiálu ako ony jej. Zbytočné chyby z nepozornosti tak viedli ku zbytočným prehrám. Škoda, pretože už po vyžrebovaní bolo v jej prípade jasné, že práve dobrý rozbeh bude nesmierne dôležitý, nakoľko favoritky ju čakali až v druhej polovici turnaja. Po výhre v piatom kole sa mohla následne dotiahnuť do stredu tabuľky, no jej snaha úspešná nebola a reštart sa úplne nepodaril. Paradoxne, možno najlepšie partie odohrala proti prvým dvom hráčkam celkového poradia, keď proti víťazke mala v priebehu partie už dvoch zdravých pešiakov navyše. Záverečné kolo tragédia vyvrcholila, keď s dámou, vežou a figúrou navyše urobila namiesto krátkeho procesu druhý nemožný ťah a partiu prehrala. No ani tento bod by ju s predposlednej priečky neodpútal. V jej prípade to bol určite poučný turnaj, veď posledné mesiace išlo všetko akosi ideálne (MSR mládeže, MSR mládeže v rapid šachu aj semifinále GPX). Uvidíme, čo si z neho vezme k srdcu.

D08 (11 hráčok): S.Valentová 2b/10 10.miesto

Výsledky na chess-results

Natálka zaskakovala za Simonku v hodine dvanástej a ak by nadviazala na svoj výkon zo semifinále, mohla sa pobiť o prvú polovicu tabuľky. Ostalo však iba pri povestnom „ak“. Rozdiel medzi výkonmi v jednotlivých partiách, ako aj počas jednotlivých štádií partie, bol príliš veľký. Ak k tomu pridáme fakt, že v prvých šiestich kolách turnaja mala všetky vážnejšie favoritky, jej jediným zásahom do čierneho bola jej výhra z druhého kola. V siedmom kole všetko smerovalo ku ďalšej prehre, no tentoraz dostala výrazný darček Natálka a napriek celozápasovej nevýhode sa nakoniec tešila zo svojej druhej výhry. Tretiu pridala v ôsmom kole, vo svojej jednoznačne najlepšej partii v Humennom. Zvládnuté otvorenie, aktívna hra, útok na kráľa, zisk – jednoducho hra na jednu bránu. Možno trochu škoda, že v záverečnom kole neskompletizovala víťazný hetrik, no vzhľadom na priebeh partie bola vďačná aj za remízu. Ako jedna z najmladších hráčok obsadila siedme miesto, čo isto nemôžeme považovať ako neúspech. Škoda len, že jej na to stačil výkon výrazne pod jej schopnosti.

D11 (10 hráčok): N.Havaldová 3,5b/9 7.miesto

Výsledky na chess-results

Ryan mal svojej kategórii štyroch vážnejších konkurentov, čo dávalo možnosť sledovať zaujímavé divadlo od úvodných kôl až po to posledné. K pätici sa pridal ešte aj jeho súper z prvého kola, ktorého však Ryan zvládol zdolať. Prvá šestica si tak na spodnej štvorici nazbierala bez výnimky po štyri body a mohla začať bitky medzi sebou. V druhom kole ho už čakal prvý zápas „o medaile“, no na dračí variant sicílskej obrany zareagoval príliš mäkko a neskorší víťaz turnaja si bod ujsť nenechal. Po troch “povinných výhrach “ nasledovala ďalšia náročnejšia partia, no strata figúry už v úvode znamenala jej relatívne jasný priebeh. Šanca na medaile sa tak výrazne scvrkla a ani výhra v siedmom kole mu veľmi nepomohla, keď bol priebežne na piatom mieste a musel zabrať proti konkurentom. To sa mu v oboch partiách aj podarilo a nakoniec sa tak dostal až na výborné druhé miesto, pričom oboch súperov zaradil za stupne víťazov. Tento rok tak už po niekoľký krát ukázal, že s ním musia súperi do budúcich rokov určite počítať.

CH08 (10 hráčov): C.R.Mészáros 7b/9 2.miesto

Výsledky na chess-results

Samko začal finále nešťastným spôsobom, keď podľahol súperovi už v úvodnom kole, pričom k remíze mu rozhodne nechýbalo veľa. To, že sa nakoniec jednalo o celkového víťaza bolo v tomto prípade irelevantné. Svoje akcie však výrazne navýšil výhrou v druhom kole, kedy hral s neskorším bronzovým medailistov. V treťom a štvrtom kole si pripísal na konto ďalšie dve výhry a nevadilo ani to, že nedotiahol do konca zápas piateho kola, lebo hneď následne zabodoval opäť. Bol tak na samostatnej druhej priečke a v poslednej tretine turnaja mal celkom prijateľné vyžrebovanie. Najnáročnejšou sa ukázala partia siedmeho kola, kedy z otvorenia vyšiel jednoznačne lepšie, no súperov nedokončený vývin nevyužil a napokon v koncovke zachraňoval zázračne remízu. Partia v ôsmom kole bola najhoršou, akú v Humennom predviedol, pretože ju prihral podložením figúry prakticky bez boja. Našťastie to bol iba ojedinelý prípad. Záverečný zápas, v ktorom mu výhra stačila na druhé miesto, nakoniec rozhodol skôr ako sa vlastne začal. Výborným druhým miestom tak potvrdil tiché medailové ambície a v globále odohral veľmi slušný turnaj.

CH11 (10 hráčov): S.Havalda 6b/9 2.miesto

Výsledky na chess-results

Jedinou škvrnou na celom, inak krásnom, podujatí bola partia ôsmeho kola, kedy si dvaja spoluhráči urobili zo šachu výsmech a čierny išiel poistiť zlato lídrovi turnaja nevídaným spôsobom, keď si vo vyhranej pešiakovej koncovke namiesto dámy postavil jazdca a okamžite tým ukončil partiu remízou. Už aj dohodnutie výsledku vopred s rýchlou remízou by bolo voči tomu hodné ceny Fair play. Toto veru nie je cieľom náborových turnajov, ale nemôžeme sa čudovať. Nielen v šachu charakter rozhoduje J

Po vyhlásení výsledkov sme si cestou na hotel nakúpili zásoby na nedeľnú cestu nazad a večer sme ešte absolvovali bowling. Ráno sme sa rýchlo pobalili a začali nekonečný príbeh. Úroveň správania sa v zmysle zdravého rozumu, oproti ceste tam, výrazne poklesla a Samko so Sophinkou veru majú nad čím premýšľať. Lebo ja isto budem. Meškania “z technických príčin“ spôsobili to, že sme sa nikde nemohli zastaviť napriek plánom a vlak bez reštauračného vozňa znamenal nemožnosť získania kávy, čím trpelo dospelé osadenstvo. Tej sme sa dočkali až v Galante, kde sa končila cesta Mészárosovcom a tak sme na výmenu dostali do vlaku nielen kávu ale aj minerálky. Naša cesta sa skončila na Vinohradoch, kým Dolníkovci ďalej pokračovali až na Hlavnú stanicu.

758 759

760 761

762 763

764 765

766 767

768 772