Na začiatku júna sa uskutočnilo v Modre tradičné podujatie v rapid šachu a naša účasť síce nebola kvantitatívne vysoká, no dvojica Maťo a Samir nás reprezentovala viac ako so cťou a veľká gratulácia patrí obom.

Maťo začal turnaj neuveriteľným spôsobom, keď v úvodnom kole zdolal šokujúco čiernymi turnajovú trojku, medzinárodného majstra Štefana Mazúra. V nasledujúcich dvoch kolách sa s ním žreb taktiež nemaznal, keď dostal dvoch neskorších medailistov a ktorým obom podľahol. Výhra vo štvrtom kole bola z kategórie “povinných“, no po nej nasledovala prehra a vyzeralo to tak, že úvodné kolo nebude mať na turnaj vlastne žiadny vplyv. No v záverečných štyroch partiách dokázal zvíťaziť až tri razy a k tomu si pripísal na konto aj jednu remízu. Výsledné pätnáste miesto je v danej konkurencii skvelým výsledkom, veď v turnaji bolo až dvadsať hráčov s ratingom vyšším ako 2100 a Maťo bol nasadený až na konci štvrtej desiatky.

Samir patril do širšieho okruhu favoritov, no v zúčastnenej konkurencii to mohlo dopadnúť veru hocijako. Po úvodnej výhre vyhral aj nasledujúce tri partie v rade proti belasým, z toho dve proti hráčom, ktorí získali v turnaji sedem bodov. Nasledovala prvá remíza a po výhre bielymi udržal čiernymi v siedmom kole aj tretieho nasadeného hráča. Po výhre v predposlednom kole mu stačila v závere aj remíza, no mal proti sebe turnajovú jednotku – veľmajstra Milana Pachera. Samir však svoju úlohu nielen zvládol, ale aj pridal povestnú čerešničku na tortu, veľmajstra zdolal a s jednobodovým náskokom sa stal víťazom celého turnaja. A to je veru, pri danom hráčskom zložení, vynikajúci individuálny výsledok.

Rapid turnaj (70 hráčov): FM S.Sahidi 8b/9 1.miesto, M.Šándor 5,5b/9 15.miesto

Výsledky na chess-results

737 738

739 740

741 742