Koncom apríla absolvovala mládež jedno z vrcholových podujatí, keď sa v už tradičných priestoroch Tatralandie bojovalo o cenné kovy, ako aj o postupy na ME mládeže do lotyšskej Rigy, MS mládeže do 8, 10 a 12 rokov do španielskeho mesta Santiago de Compostela a MS mládeže do 14, 16 a 18 rokov hraných v gréckom Porto Carras.

Tradične sme boli sklamaní z rozhodnutia hrať kolá doobeda, ale ako hovorí jedno zo šachových pravidiel „Chyby chodia v sériách“. Postupujúci na medzinárodné podujatia sa môžu tešiť na zmenu rytmu a kolá poobedné. Keď si k tomu pridáme dve dvojkolá v priebehu súťaže, ostáva nám veriť, že sa na budúci rok organizátorom podarí dohodnúť s Tatralandiou viacdňový pobyt. A ak nie, tak dúfať v to, že sme tam boli na šampionáte posledný raz. A to by bola veru škoda, pretože z technického zabezpečenia v rámci šachových aktivít nie je vôbec čo vytknúť, pretože skúsenému tímu opäť išlo všetko ako hodinky.

Online prenos partií: MSR mládeže v šachu 2018

Sophinka bola úplne posledným vyriešeným otáznikom našej nominácie a odohrala svoje prvé partie vážnym tempom a zároveň prvú majstrovskú súťaž. Nakoľko bolo dievčat v kategórii iba sedem, znamenalo to pre ňu iba jedno kolo denne a žreb jej v prvom kole prisúdil voľno. V prvom kole nastúpila proti neskoršej víťazke a úvodné ťahy síce vyzneli výrazne v jej prospech, no bolo iba otázkou času, kedy sa presadí favoritka. V druhom kole odohrala už dlhšiu partiu, no opäť bez bodového zisku a bodovať sa jej nepodarilo ani do tretice. Vo štvrtom kole absolvovala svoju najlepšiu (aj najdlhšiu) partiu v turnaji a podarilo sa jej zdolať neskoršiu bronzovú medailistku. V piatom kole opäť začala hrať rýchlo a súperka sa ocitla niekoľkokrát na hranici výhry, no ani dáma navyše a dva jednoťahové maty nestačili a Sophinka systémom „Nedáš, dostaneš!“ svoju jedinú šancu využila. Záverečné kolo sa jej podarilo zavŕšiť hetrik, keď v partii neurobila vážnejšiu chybu a partiu rozhodla vo štvorvežovej koncovke. Ziskom troch bodov obsadila konečné štvrté miesto, čo je vzhľadom na jej prax skvelý výsledok a isto aj motivácia do ďalšej práce. Ak by odohrala všetky partie ako tú vo štvrtom kole, medaila by jej určite neunikla. Na druhej strane, nebyť zázračnej výhry zo šiesteho kola, umiestnenie by bolo nižšie. Počas turnaja brala vážne aj analýzy aj prípravy a šach jej určite chutil, takže jej účasť na poslednú chvíľu však rozhodne neľutujeme.

D08 (7 hráčok): S.Valentová 3b/6 4.miesto

Výsledky na chess-results

V kategórii dievčat do 12 rokov sme mali druhý historický klubový rekord, keď sme kategóriu obsadili až troma dievčatami. Ninka nastúpila v prvom kole proti jednej z favoritiek a v zaujímavej partii nebola bez šancí. Pri opačných rošádach však jej útok štartoval oveľa dlhšie ako súperkin. Po tejto prehre zaznamenala sériu troch výhier v rade, keď všetky tri partie vo svoj prospech rozhodla až v koncovke. Po štvrtom kole tak bola na priebežnom bronzovom stupienku. Piate kolo v derby proti Simonke zahrala čiernymi od úvodu pasívne a väčšinu partie ťahala za kratší koniec. Svoju jedinú nádejnú šancu na brejk nevyužila a vystavanú pevnosť po obeti jazdca neubránila. Šieste kolo proti favoritke sa dlho nieslo v znamení jej minimálnej výhody a po prechode do koncovky sa na šachovnici malo hrať na dva výsledky. Ako tomu však už býva, po sérii opatrných ťahov prišiel výsledok tretí. V záverečnom kole tak získala bod zdarma, ktorému sa vyhli iba prvé štyri hráčky celkového poradia. Ninka mohla v každej svojej partii zabodovať, no v každej aj body stratiť, takže napokon obsadila konečné šieste miesto, čo je asi zaslúžený výsledok. Ako sa ku svojmu výsledku postaví a aký záver pre seba vyvodí do ďalšieho roku tréningu, to je v prvom rade na nej. My berieme šieste miesto a nadpolovičný zisk ako slušný výsledok.

Grétka zažila minulý rok ako debutantka v nižšej kategórii náročný týždeň a okrem jedného bodu zdarma vyhrala iba jedinú partiu a obsadila poslednú priečku. Pri prechode do vyššej kategórie tak boli určite obavy, ako sa jej bude dariť. Druhé miesto na GPX v Brezovej pod Bradlom jej však asi vlialo do žíl potrebné sebavedomie. Už v prvom kole sa jej podarilo prekvapiť favoritku, keď v dlhej partii uspela až v pešiakovej koncovke. V druhom kole šokovala favoritku, keď mala z otvorenia figúru navyše a iba nezapojenie veže a1 a neopatrné oslabenie vlastného kráľa súperke darovali výhru. Prehra ju však nezlomila a v treťom kole opäť uspela, keď tentoraz figúru navyše dotiahla do úspešného konca. Vo štvrtom kole tak išla na prvú šachovnicu, kde absolvovala čestnú prehru. Súperka však mala celý čas všetko pod kontrolou, takže tu “body nehrozili“. V piatom kole ešte ani nedokončila vývin, získala materiál navyše a partia skončila miniatúrkou. Po piatom kole, na priebežnom štvrtom mieste, dostala bye-a a v poslednom kole mohla hrať o bronzovú medailu. Z otvorenia vyšla jednoznačne lepšie, no prišla nepozornosť, strata figúry a boj za stratenú vec. Výsledkom bola prehra a celkové piate miesto, ktoré by sme pred turnajom isto brali. V reálnu šancu bojovať do posledného kola o medailu sme ani nedúfali. Grétka brala celý turnaj zodpovedne nielen za šachovnicou, ale aj mimo nej a aj preto si tento krásny výsledok zaslúžila. Čo bude o rok? Ťažko predpokladať, ale svoje možnosti naznačila...

Simonka sa ocitla v prvom kole na prvej šachovnici a po vyrovnanom priebehu sa mohla v jazdcovej koncovke ujať iniciatívy, no šancu nevyužila a po pasívnej hre stratila zbytočne pešiaka. Ku cti jej slúži to, že nerezignovala a snažila sa a skúšala aj naďalej, no vytúženú remízu, často o jedno tempo, nakoniec nezískala. V druhom kole odohrala partiu na jednu bránku a súperke povolila jediný brejk. Ten mohol dokonale otočiť priebeh, no Caissa si asi povedala, že by to bolo nefér a Simonka si pripísala celý bod. Tretie kolo bolo jej suverénne najhoršou partiou, kedy sa zdolala úplne sama. Zlomovým sa ukázalo kolo piate, kedy súperka prekvapila v otvorení a Simonka reagovala nesprávne. Nakoľko sa však v pozícii obe neorientovali, partia prešla do strednej hry, kde sa misky váh nakláňali čoraz viac na našu stranu a vyústili výhrou v koncovke. Spomínané piate kolo proti Ninke bojovala až do konca tam, kde by viacerí podpisovali remízu a šance na výhru nehľadali. V predposlednom kole zavŕšila hetrik, keď v perfektnej partii svoju súperku po ťahu 13.Sc1 postupne strategicky úplne zomlela. Super príklad na realizáciu minimálnej materiálnej výhody. V poslednom kole mohla v prípade výhry získať striebro a partiu rozohrala podľa predpokladov a z otvorenia dostala pozíciu na hranici výhry. Navyše čas spotrebovaný súperkou bol už za hranou udržateľnosti. Doľahol však na ňu tlak boja o medailu, pretože v partii prišlo niekoľko inak nevysvetliteľných ťahov, po ktorých postupne stratila nielen výhodu, ale aj rovnú hru a nakoniec aj šance bojovať o remízu v koncovke. Výsledkom bolo teda nepopulárne štvrté miesto. Na medailu chýbala najmä vyrovnanosť výkonov v jednotlivých partiách, keď na škále od krásnych ukážok po partie “pozor, sledovať iba na vlastné riziko“ nájdeme úplne všetko. Ak by sa rozhodla, že šachu venuje cez rok viac času a dokázala by to aj dodržať, budúci rok sa v jej prípade môže stať naozaj úplne všetko.

D12 (11 hráčok): S.Bochničková 4b/7 4.miesto, G.Kapolková 4b/7 5.miesto, N.Kubíková 4b/7 6.miesto

Výsledky na chess-results

Miška bola ďalšou z debutantiek nielen na MSR mládeže, ale aj na turnajoch hraných vážnym tempom, keď od septembra stihla odohrať iba desať ligových partií. V nich však získala celých sedem bodov. Vďaka svojmu svedomitému prístupom k tréningu dostala ako jediná možnosť absolvovať tento rok dve skupiny naraz (no tým aj odovzdávať dvojicu domácich úloh týždenne, čo nie je rozhodne jednoduché) a o jej nominácii na šampionát nebolo najmenších pochýb. Pred MSR mládeže jej dokonca zaslúžene vyšiel aj pekný prvý rating. Bodovať sa jej podarilo okrem výhry zdarma v druhom kole už iba remízou v kole šiestom. Tam však stačilo vziať nekrytého pešiaka na c5 a súperka by už bojovala iba proti veterným mlynom. Sedem prehier malo veľmi podobné scenáre, keď zväčša veľmi dobre rozohrané partie niekde jednou chybou naklonila na stranu svojich súperiek a následne nevyužila všetky obranné možnosti. Všetky jej partie mali cez tri hodiny a tak sa nemôže sťažovať na to, že by si šach nezahrala. Skúsenosti sa ale v konečnom výsledku naplno ukázali a celkový výsledok je veľmi krutý. No turnaj bol pre Mišku isto veľmi dobrou školou a ak sa jej podarí udržať jej entuziazmus, isto jeden z najvyšších v rámci celého štartového poľa, o rok bude hrýzť oveľa viac a bodové konto môže v pokoji aj strojnásobiť.

D16 (11 hráčok): M.Smidová 1,5b/9 11.miesto

Anička mala pred turnajom na pleciach tradične ťarchu jednej z hlavných favoritiek a okrem toho očakávania výsledku pre ňu veľmi dôležitého prijímacieho pohovoru. Prvé dve kolá dokázala vyhrať partie relatívne s prehľadom, bez toho, aby ju súperky vážnejšie ohrozili. Tretie kolo sa tak stretli dve nasadené hráčky v “partii o zlato“ a tá skončila relatívne rýchlou remízou. Anička ju čiernymi prijala netakticky príliš skoro, najmä, keď súperka doobeda odohrala vyše 5-hodinovú partiu, po ktorej nemala takmer žiadny čas na regeneráciu. Remíza mala na obe úplne opačný efekt. Kým súperka to začala do konca turnaja valcovať, Anička sa začala v partiách čoraz viac trápiť. Bleskovú remízu bielymi bez boja si v partii štvrtého kola za klobúk tiež nemohla dať a v piatom kole prišlo k najhoršiemu. Vo veľmi dobrej pozícii vzala pešiaka ktorý zavadzal všetkým bielym figúram a súperku rozohrala a nakoniec prvý raz v živote prekročila čas. Aby toho nebolo málo, navyše ju poobede čakalo ďalšie kolo a tretia nasadená hráčka čiernymi. Tu ale ukázala vysokú morálku, z nepríjemného momentu sa rýchlo otriasla a čiernymi, v síce nie bezchybnej partii, získala iniciatívu a tlačila až súperka poľavila a v koncovke prišiel bod. Dve partie bielymi z pozície topfavoritky boli skôr trápením, ale nakoniec v oboch zabodovala naplno. To sa jej však nepodarilo, napriek snahe, v záverečnom kole, kedy na betón súperky nenašla vhodný dynamit. V kategórii do 18 rokov to znamenalo víťazstvo s jednobodovým náskokom, no v kategórii junioriek až desivú stratu dvoch bodov a celkové druhé miesto. Na budúci rok sa bude musieť počas turnaja sústrediť iba na šach a nič iné neriešiť. A ak k tomu pridá aj väčšiu rozhodnosť, nebude vôbec nutné báť o výsledky jednotlivých partií. 

D18 (6 hráčok): WFM A.Vrtiaková 6,5b/9 1.miesto

D20 (17 hráčok): WFM A.Vrtiaková 6,5b/9 2.miesto, M.Smidová 1,5b/9 17.miesto

Výsledky na chess-results

Martinko a Ryan boli našimi ďalšími debutantmi na MSR mládeže, keď obaja budú môcť hrať do osem rokov aj na budúci rok.

Martinko začal sériou troch prehier, keď nováčikovskú daň zaplatil v podobe veľmi rýchlej ruky a z toho vyplývajúcich hrubých prehliadnutí, ktoré súperi trestali. Veci sa začali meniť k lepšiemu vo štvrtom kole, kedy zdolal bielymi svojho súpera v dámskej koncovke. Partia mala od bezchybnosti ďaleko, no darčeky už súper nedostal. V piatom kole súper dostal jeden z podobe figúry, no čierny spáchal skúsene sepukku a jediného obrancu svojho kráľa odtiahol, čím Martinkovi povolil dvojťahový mat. Šieste kolo prišla prehra v jedenástom ťahu s časom na hodinách 1:30, čím narazil na svoje dno. Z neho sa však odrazil pekným spôsobom keď odohral partiu, kde si postrážil všetko a súperove straty naplno využil. Dôvodom bola najmä výrazne zvýšená spotreba času. Rovnaký scenár sa odohral aj v kole ôsmom. Premýšľať, súperovi nič nedarovať a ponúknuté šance využiť. Zrazu z toho bol zo štyrmi bodmi stred tabuľky. V záverečnej partii si však oslabil pešiakovú štruktúru a po strate pešiaka ponúkol súperovi aj vidličku a kvalita bola preč. Nakoniec aj veža a zúfalý útok na súperovho kráľa bol síce sympatický, no na body už nestačil. Návod na zlepšenie je jednoduchý: hrať, hrať, hrať, využívať čas, premýšľať čo chce súper a čo môžem ja. Štyri body sú na pol roka venovania sa šachu veľmi pekným výsledkom. Pri zvýšenej snahe si budeme môcť povedať, že v budúcnosti budú najhorším výsledkom v Maťkovej histórii J

Ryan patril vzhľadom pre svoj obrovský zápal pre šach k čiernym koňom turnaja a v jeho prípade sa dalo čakať naozaj všetko. Okrem troch vážnych ligových partií však stihol zatiaľ iba “polovážne“ partie na sústredení v Kľačne a okrem toho iba rapidy. Jeho denná dávka šachu je však obdivuhodná a radosť z tejto činnosti tak nákazlivá, že snom každého trénera je mať aspoň jedného Ryana. Prvé kolo rozohral veľmi pekne a po zisku pešiaka to vyzeralo na jeho postupný  nástup na kráľovskom krídle. Prišiel však zlomový okamih partie, kedy súper vymyslel krásne 27.. e4 s myšlienkou obete dámy a matom na základnom rade. Ryan nebezpečenstvo zbadal a začal zamyslel sa na dlhý čas, no správnu odpoveď nenašiel a partia sa rýchlo preklopila na stranu súpera. V druhom kole s dvoma figúrami navyše urobil jedinú chybu v partii, no tá ho paradoxne stála vežu a dvoch strelcov v priebehu troch ťahov. Partiu našťastie dokázal dotiahnuť aspoň do remízy. Partie v treťom a štvrtom kole boli texaskými masakrami, no v piatom kole už musel s papierovou jednotkou hrať inak. Od piateho kola nastúpil za šachovnicu Ryan verzia 2.0 a poctivo sedel, počítal a vymýšľal. Presne tak, ako je tomu na tréningoch. Vo veľmi peknej partii dokonca obetoval dámu, minul takmer 1,5 hodiny a zvíťazil. V šiestom kole nastúpil proti neskoršiemu víťazovi a po “opakovacej taktike“ stratil kvalitu. Kompenzácia v podobe strelca a slabých bielych polí bola napriek tomu dostatočná, no prišla výmena dám a biely si mohol úľavou vydýchnuť. V ďalšom priebehu však Ryan zobral ešte jedného pešiaka a razom to bolo veselšie, keď jeho pozícia bola jednoznačne nádejnejšia. Prišla však zbytočná chyba a na scéne sa objavil jednoťahový mat. To už bolo jasné, že ak chce medailu, musí v posledných kolách pokračovať v poctivom šachu a vyhrať čo sa bude dať. Siedme kolo išlo relatívne s prehľadom, no v ôsmom predviedli so súperom na ich vek super partiu, keď obaja hrali aktívne proti súperovmu kráľovi a zmysluplne míňali čas. Ryanovi sa v priebehu partie podarilo získať pešiaka a výhodu realizoval vo vežovej koncovke. Klobúk dolu pred oboma. Niet divu, že biely získal nakoniec striebro. Pred posledným kolom bolo jasné, že výhra znamená bronz. Ryan zahral otvorenie pasívnejšie ako sme si pozerali v príprave, no bezpečne ukončil vývin a začalo sa hrať. Nakoniec sa ako najväčší problém ukázal súperov zabudnutý kráľ v centre, na ktorom získal Ryan materiálnu výhodu. Realizácia bola veľmi slušná a spotreba času taktiež na úrovni. Po nešťastnom úvode turnaja a prehliadnutom jednoťahovom mate sa tak Ryan predsa len dostal na stupne víťazov. Za svoj prístup ku tréningovému procesu a šachu celkovo si medailu zaslúžil a my sme už teraz zvedaví, čo predvedie o rok.

CH08 (18 hráčov): C.R.Mészáros 6,5b/9 3.miesto, M.Šúň 4b/9 15.miesto

Výsledky na chess-results

Sear uhral na minulých majstrovstvách tri body v kategórii chlapcov do osem rokov a preto sme boli zvedaví, ako sa mu bude dariť v staršej kategórii. Súboj prvého kola zvládol a v druhom čelil neúspešne neskoršiemu víťazovi turnaja. V úvode prišiel o pešiaka a skúsený súper si už víťazstvo postrážil. Po výhre v treťom kole čelil v tom ďalšom neúspešne nasadenej turnajovej trojke. Škoda výmeny dám, nakoľko otvorenie rozohral lepšie a pešiakové slabiny súpera mohli byť rozhodujúce. Následná štvorvežová koncovka isto nebola prehratá, no napokon sa stal práve tento výsledok. Prvý zápas papierovo rovných hráčov nastal v piatom kole a čiernymi ho zvládol, keď dodržal do bodky pokyny z prípravy, no v ďalšom kole si v zbytočne rýchlo hranej partii pripísal tretiu prehru. Po cennej výhre v siedmom kole bol na priebežnom ôsmom mieste a pri skvelom pomocnom hodnotení mal veľkú šancu na prvú desiatku, no super rýchly úvod viedol do prehry. Dobrovoľné odbočenie z prípravy v partii posledného kola viedlo k rýchlej výhode bieleho a ku konečnej prehre. Štyri body sú určite zlepšením, najmä ak berieme v úvahu to, že túto kategóriu bude môcť hrať aj o rok. Škoda však rýchlej ruky a nepozornosti, najmä, v rozhodujúcich kolách turnaja.

CH10 (34 hráčov): Se.Sahidi 4b/9 22.miesto

Výsledky na chess-results

Samko mal debutovať už minulý rok, no zdravotné problémy mu v účasti na poslednú chvíľu zabránili. Tento rok však tomu už tak nebolo a po prechode do vyššej kategórie bol nasadený na konci druhej desiatky. Po úvodnej výhre nasledovala partia na treťom stole a priebeh nebol vôbec beznádejný. Chvíľka nepozornosti a otrávený pešiak ho však stáli figúru a súper svoju rolu favorita zvládol. Rovnaký scenár sa opakoval v nasledujúcich dvoch kolách, kedy výhru v treťom nasledovala zbytočná strata figúry po rýchle odohranom otvorení. Potom prišlo jeho najúspešnejšie obdobie v turnaji, keď po dvoch demoláciách súperov nasledovala výhra proti nasadenej turnajovej päťke v peknej partii, kde sa hralo iba na jednu bránu a paradoxne práve na tú súperovu. Po siedmom kole tak bol na skvelom šiestom mieste s delením tretej priečky. V ôsmom kole rozohral bielymi proti nasadenej dvojke partiu veľmi nádejne, no po vývine figúr to chcelo pritlačiť a najmä nevymeniť jazdcov v centre, po čom sa iniciatíva dostala k súperovi a prehliadnutá elementárna taktika znamenala okamžitú prehru. V záverečnom kole nám vyšla aj príprava, no Samkovi sa nielen že nepodarilo ovládnuť predsunutý bod na d3, ale ústup jazdca na g6 znamenal aj koniec manévru Sg4-h5-g6 a keď biely presadil e3-e4, ostávalo iba kúzliť proti aktívnym bielym figúram. Čary však nepomohli a po prehre Samko klesol na konečné 13.miesto. Pri jeho premiére na MSR mládeže a navyše v kategórii, ktorú ešte môže hrať aj o rok, je to veľmi pekný základ a uvidíme, aká bude nadstavba na budúci rok.

Shabir mal minulý rok iba dva a pol bodu a rovnako ako Samko išiel tento rok do vyššej kategórie, takže očakávania boli skôr opatrné. Turnaj však začal veľmi nádejne, keď remizoval s papierovo výrazne silnejším hráčom. Po tejto partii ale nasledovali dve prehry a výrazný pokles tabuľkou. Po remíze vo štvrtom kole si schuti zaútočil v piatom a pripísal si na konto prvú výhru. Po prehre v šiestom kole sa v tom nasledujúcom súpera počas 30-minútovej čakacej doby nedočkal a svoj bodový zisk opäť navýšil. Škoda partie v predposlednom kole, no nakoľko však už v úvode sám odbočil z pripraveného variantu, prehru si viac či menej zaslúžil. Záverečné kolo mu výsledkovo vyšlo a s celkovým ziskom štyroch bodov si výrazne zlepšil osobný rekord. Na vyšší bodový zisk bude potrebné to, čo bolo spomínané aj u Seara. Ak sa mu chce premýšľať a sústrediť, vie potrápiť aj silnejších hráčov, než s akými na turnaji hral. Nevyrovnanosť jednotlivých výkonov však robí z jednotlivých partií výsledkovú ruletu a tentoraz bol jej výsledok štyri body a obhájené 33.miesto zo štartovej listiny.

CH12 (45 hráčov): S.Havalda 5b/9 13.miesto, Sh.Sahidi 4b/9 33.miesto

Výsledky na chess-results

Vladko mal isto v pláne iný vstup do turnaja, ako tomu bolo v skutočnosti. Už v úvodnej partii nastavil figúru, keď si nevšimol elementárny dvojitý úder súpera. Ku cti mu slúži to, že bojoval aj ďalej a podarilo sa mu takmer nemožné, no nakoniec aj remíza bola viac ako sa od priebehu partie čakalo. Výhra v druhom kole mala byť správnym odrazovým mostíkom do ďalších kôl a všetko nasvedčovalo tomu, že bude. Najmä, keď v treťom kole stál od úvodu na výhru a iba chyba v prepočte súperovi umožnila pokračovať bez vážnych strát iba s pešiakom menej. Po príliš pasívnej hre však z toho bola nakoniec remíza a rovnaký výsledok sa zrodil aj vo štvrtom kole, kedy namiesto plánovania útoku pri opačných rošádach, resp. lepšej koncovky, prišli hromadné výmeny v prospech súpera a remíza bola nakoniec dobrá. V piatom kole prišla pekná partia na tému iniciatívy, kde napriek remízovým tendenciám bol Vladko stále o krok vpred a nakoniec získal celý bod. Remíza v šiestom kole išla na vrub nesprávne zahraného otvorenia, no séria veľmi presných ťahov súperovu pozičnú výhodu postupne eliminovala. V siedmom kole bielymi neskoršieho víťaza turnaja tlačil od úvodu a našlo by sa niekoľko miest, ktoré by sa v tenise dali nazvať minimálne setbalmi, no nakoniec v obojstrannej časovej tiesni chyboval. Chuť si napravil až v záverečných dvoch kolách kedy si proti obom súperom schuti zakombinoval a obe partie vyhral. Výsledné šieste miesto Vladkovi jednej strane ukazuje, že napriek nevydarenému turnaju do špičky vo svojej kategórii jednoznačne patrí. Lepšiemu výsledku by sa určite dalo prísť v ústrety zvýšením samostatnej práce, lebo tak ako tomu býva zvykom vo vyšších kategóriách, talent je jedna vec, ale pracovitosť a sebadisciplína vec druhá a dôležitejšia.

CH14 (44 hráčov): V.Bochnička 6b/9 6.miesto

Výsledky na chess-results

Samir po minuloročnom bronze mal svojim súperom čo vracať, no už po presvedčivej výhre v prvom kole prišiel zbytočný šrám, keď precenil obeť pešiaka a po prechode do štvorvežovej koncovky stál za hranicou prehry. Realizácia súpera však bola natoľko nepresná, že sa v partii zrodila výsledná remíza. V treťom kole sa od úvodu vyvíjalo všetko v jeho prospech, najmä keď získal taktickým obratom dôležitého pešiaka. Potom však súper vyvinul iniciatívu a Samirove figúry sa začali krčiť na miestach nie veľmi vhodných. Tretia tretina partie pozostávala z neustáleho vylepšovania čiernych figúr a šliapaniu na stacionárnom bicykli za súpera, až to Samir dotiahol do úspešného konca. Štvrté kolo malo byť prvou serióznejšou previerkou ambícií, no podložená figúra zo strany súpera rozhodla partiu. Následne už prišla prvá partia o titul a napriek získanej výhode sa súperovi podarilo postupne neutralizovať čierne figúry a partia skončila remízou. Druhý zápas o titul mal v šiestom kole a sa niesol v znamení negácie dohodnutej prípravy. Samir vliezol do variantu, kde boli jeho vedomosti evidentne na bode mrazu a výsledkom bola stratená figúra už v úvodného výkopu. Napriek veľkej bojovnosti v neskorších štádiách partie zaslúžená prehra. Od tohto okamihu už prakticky nesmel zaváhať, no naklonené to mal už v ďalšej partii, kedy súperovi dovolil umiestniť strelca na d3, pričom biely jazdec pri ňom vyzeral ako troska. Súper sa musel zdolať sám, stačilo húževnato brániť a tváriť sa že stojí vlastne dobre. Miniatúrka z ôsmeho kola nestojí za komentár, no záverečná partia isto áno. Pološialená čierna veža sa rozhodla precestovať celú šachovnicu a nakoniec sa jej nič nestalo a výsledkom bola výrazne horšia pešiaková štruktúra bieleho. Stačilo ubrániť útok, ale Samir prešiel do brutálneho protiútoku a partiu zakončil efektnou obeťou veže. Samir obhájil bronz z minulého roku, pričom posledná veta z vyššieho odseku sa určite hodí aj sem.

Maťo začal turnaj svižnou miniatúrkou na tému útok pri opačných rošádach a rôznofarebných strelcoch. V druhom kole sa mu však bielymi nepodarilo získať viac ako remízu a v treťom kole v zložitej pozícii s kvalitou navyše, no kráľom v centre, radšej opakoval ťahy. Štvrté kolo zvládol štvorvežovú a nakoniec aj pešiakovú koncovku vo svoj prospech, čo ale môže súpera isto mrzieť. Následne sa mu opäť podarilo bodovať naplno, keď súper prehliadol elementárny taktický obrat a následný zúfalý protiútok nemal najmenšiu šancu na záchranu. V šiestom kole na prvej šachovnici odohral suverénne najslabšiu partiu, keď jeho jazdec sa príliš skoro vzdialil od poľa d5 a útok bieleho na kráľovskom krídle sa ukázal ako rozhodujúci. Tragické postavenie čiernych figúr v záverečnej pozícii hovorí za všetko. Po tejto studenej sprche prišla aj ďalšia prehra, kedy neopatrné pustenie bielej dámy na dlhú diagonálu a neskôr aj na pole f6 narobilo Maťovi neriešiteľné problémy. Keď v ôsmom kole remizoval bielymi prakticky bez boja, vyzeralo to na uterák, no v poslednom kole sa mu vo veľmi zaujímavej partii s divokým priebehom podarilo súpera zdolať v záverečnej koncovke ľahkých figúr a uhrať si zatiaľ svoj najlepší výsledok na MSR mládeže, šieste miesto. Ako sa mu bude dariť o rok vo vyššej kategórii je tak zaujímavým rébusom a ten rozlúsknu až ďalšie majstrovstvá.

CH16 (35 hráčov): FM S.Sahidi 7b/9 3.miesto, M.Šándor 5,5b/9 6.miesto

Výsledky na chess-results

Miro v úvodnom kole poľahky zvládol svoju prvú prekážku, no v druhom už musel potiť krv. V priebehu partie bol bez pešiaka a až jeho protihra a nedostatok času súpera postupne zamotali tak, že partiu dokázal dokonca prehrať. V treťom kole sa mu nepodarilo stihnúť rošádu a to favorizovaný súper a neskorší suverénny majster Slovenska s prehľadom zvládol takmer v miniatúrke. Následne si však bielymi s prehľadom poradil so svojim súperom, keď v partii rozhodla bezpečnosť kráľov pri opačných rošádach. V piatom kole pre seba rozhodol klubové derby s Igorom, keď dvojica čiernych strelcov sa ukázala výrazne lepšia ako dva biele kone. Dôležitú partiu v nasledujúcom kole sa mu podarilo remizovať, keď v úvode mal isto navrch on, len postupne sa pozícia začala otáčať a tak bol nerozhodný výsledok isto v poriadku. V siedmom kole zahral veľmi peknú partiu na tému dvojice strelcov a voľných línií a svojho favorizovaného súpera zaslúžene zdolal. Táto partia mu dala veľké šance vybojovať pre seba striebro v oboch kategóriách, keďže strata na zlato bola síce priveľa, ale náskok pred tretím v poradí viac ako slušný. Dôležitú partiu ôsmeho kola zvládol v dlhom maratóne, keď sa mu s pešiakom menej podarilo postupne rozohrať svoje figúry k dostatočnej aktivite. Záverečná partia bola na tému „Vývin figúr v otvorení“ a súper ju hrubo nezvládol. Paradoxne, namiesto možnej nervozity z posledného kroku to bola najľahšia partia na majstrovstvách a znamenala zisk striebra nielen v kategórii chlapcov do 18 rokov, ale aj v tej juniorskej. O to prekvapujúcejší výsledok, pretože Miro sa sústredil v poslednom roku najmä na školu a šach bol u neho na bohviektorej koľaji.

Maťo v tomto roku šach tiež dal bokom a majstrovstvá mali byť pre neho príjemným výletom, so snahou potrápiť favoritov a skúsiť niekoho prekvapiť. To sa mu však podarilo už v úvodnom kole, kedy získal po centrálnom stĺpci veľmi silný útok a ten pokračoval aj po výmene figúr v koncovke ťažkých figúr. Výsledkom bol prekvapujúci, no vzhľadom na priebeh partie zaslúžený, bod. V druhom kole čiernymi však už na úspech nenadviazal a súper sa dostal k bodu relatívne bezpečným spôsobom. Následná remíza bola z kategórie málo bojovných, takmer pri plnej šachovnici. Nevyužité šance vo štvrtom kole ho mohli mrzieť a po následnej remíze ďalšia zbytočná prehra čiernymi figúrami. Tá ho priviedla až k stretnutí s bye-om, ktoré bezpečne zvládol a po výhre v predposlednom kole mal šance na výborný výsledok aj vďaka relatívne prijateľnému žrebu. Obaja súperi mali evidentne zo svojho súpera rovnaké pocity a odohrali divokú partiu, v ktorej rozhodlo až nastavenie figúry súperom, keď Maťo musel nájsť v časovej tiesni klinec v podobe 38.. Jg3+. Po ňom už bol zvyšok partie zbytočným predlžovaním agónie. Maťo sa v konečnom poradí svojej kategórie dostal na neuveriteľné piate miesto, o ktorom sa mu po skončení partie šiesteho kola nemohlo snívať ani v najoptimistickejších snoch.

Igor úvodné kolo bielymi pozíciu favorita zvládol, no už v druhom ho čakal jeden z hlavných favoritov turnaja, pre ktorého sa víťazstvo zrodilo ľahšie ako asi čakal. V treťom kole bielymi obetoval postupne troch pešiakov. Prvých dvoch za iniciatívu a hru po slabých čiernych poliach súpera, tretieho už ako záverečný nástup. Na konci náročnej partie súper obranu nezvládol. Rýchla remíza čiernymi s jedným z favoritom nemusela byť zlým rozhodnutím, no prišlo spomínané derby s Mirom a v ňom Igor zahral výrazne slabšie. Dve nasledovné partie však bol stopercentný, s tým, že najmä druhá z nich bola pekným strategickým výkonom. Súper mu za celú partiu ani neublížil a manévre šikovného bieleho jazdca isto nesledoval s radosťou. V predposlednom kole sa pustil do neskoršieho víťaza síce odvážne, no priebeh partie bol ako keby „S bubnom na zajace“. Čierny odrazil všetky možné hrozby a svojimi centralizovanými figúrami kládol príliš veľký odpor až do zisku Igorovej dámy. V záverečnom kole už medaila visela privysoko, no piate miesto celkovo nebolo nereálne. Biely však už v úvode obetoval pešiaka za silnú iniciatívu a Igor tak trochu absolvoval tretie kolo z opačnej strany. Prehry v posledných dvoch kolách znamenali šieste miesto v kategórii, s čím Igor isto spokojný byť nemôže. Čo urobí pre to, aby bol o rok vyššie, na to sme pochopiteľne už teraz zvedaví.

CH18 (15 hráčov): FM M.Macko 7b/9 2.miesto, M.Starovič 5b/9 5.miesto, I.Lintner 4,5b/9 6.miesto

CH20 (25 hráčov): FM M.Macko 7b/9 2.miesto, M.Starovič 5b/9 8.miesto, I.Lintner 4,5b/9 9.miesto

Výsledky na chess-results

Bleskový turnaj v priebehu dôležitého turnaja sa dá považovať ako odlákanie od hlavného cieľa a je pozitívom, že sa ho zúčastnila iba trojica hráčov zo sedemnástich. Ostatní sa sústredili na to, na čo do Tatralandie prišli. Samirovi sa podarilo udržať si prvé miesto podľa nasadenia a môže si položiť rečnícku otázku, prečo bol druhý nasadený hráč v turnaji až takmer 150 bodov ratingu za nim, aj keď sa v Tatralandii v tom čase nachádzalo množstvo kvalitných hráčov. Sear so Shabirom skončili svorne na troch bodoch, pričom Sear mal veľmi dobrý vstup do turnaja a Shabir sa zdvihol až v jeho polovici.

Bleskový turnaj (87 hráčov): FM S.Sahidi 9b/9 1.miesto, Se.Sahidi 3b/9 76.miesto, Sh.Sahidi 3b/9 79.miesto

Výsledky na chess-results

Napriek celkovému úbytku medailí sme s výsledkom MSR mládeže spokojní, keď sme k jednému zlatu, jednému striebru a dvom bronzom, pridali aj dve štvrté, dve piate a štyri šieste miesta v kategóriách. Zo sedemnástich našich hráčov na MSR mládeže tak až dvanásť skončilo do šiesteho miesta a to je jednoznačne klubový rekord. K tomu pochopiteľne nesmieme zabudnúť na dve striebra z juniorských kategórií.

A za to je potrebné poďakovať nielen všetkým našim hráčom, ale aj GM Vladimírovi Tallovi, IM Sergejovi Berezjukovi a Rudolfovi Diviakovi, ktorí počas turnaja zastrešili starostlivosť o niektorých našich hráčov. Aj vďaka ich ochote a pomoci sme dosiahli veľmi pekné umiestnenia. Páni, veľká vďaka!

Na záver ešte gratulácia aj ďalším členom našich tréningových skupín, konkrétne Aďke Vozárovej (Interchess CVČ Malacky) ku zlatu v D14, Ondrovi Vadilovi (ŠK Slovan Bratislava) k bronzu v CH14, Šimonovi Šalgovičovi (ŠK Doprastav Bratislava) ku 4.miestu v CH12 a Emke Walterovej (ŠK Senec) ku 6.miestu v D16 pri svojej premiére na MSR mládeže.

591 592

593 594

595 596

597 598

599 600

601 602

603 604

605 606

607 608

609 610

611 612

613

614 615

616 617