Pre členov

Facebook

                  

Diagram dňa

Instagram

Turnaje v okolí 100km

Lichess

Séria GPX mládeže pokračovala v okolí Bratislavy svojim ďalším podujatím a to turnajom v Malackách. O našu účasť nebola núdza, aj keď sa dala čakať ešte početnejšia výprava. Medzi prihlásenými hráčmi napokon boli Alžbetka, Filipko, Natálka, Ryan, Samko, Sear, Shabir a Simonka.

Turnaj začal s výrazným 45-minútovým oneskorením spôsobeným jednak nedisciplinovanosťou účastníkov, ktorí napriek podmienke v propozíciách nepostavili načas šachové súpravy, taktiež aj pomalou prezentáciou ako aj vyčkávaním na niektorých účastníkov. Všetko v zmysle hesla „Propozície sú na to, aby sa porušovali“.

Priebeh turnaja bol z nášho pohľadu bezproblémový a po šiestom kole sme mali všetkých hráčov v prvej polovici tabuľky, čo bolo absolútne nečakané. Derby zápasov sme aj z toho dôvodu odohrali viac, ako by sme chceli. Prakticky v každom kole hrala minimálne jedna dvojica proti sebe. Poďme ale postupne ku jednotlivým hráčom...

Alžbetka v úvodnom kole prehrala s derby so Shabirom a následne celkom zbytočne remizovala, keď namiesto reklamácií súperových, minimálne troch, nemožných ťahov, na šachovnici nakoniec ostali iba dvaja králi. V treťom kole prehrala a potom naštartovala svoju víťaznú trojzápasovú šnúru. Po nej sa dokonca dostala do prvej polovice tabuľky, pričom dorovnala svoj aktuálny rekord z turnajov GPX. V záverečných troch kolách mala náročný žreb, no kožu nedala lacno ani v jednej. Napríklad s Ryanom prešla do jazdcovej koncovky iba s pešiakom menej. Svoj rekord tak síce nezlepšila, no odohrala zatiaľ jeden zo svojich najlepších turnajov, ak nie ten najlepší...

Sear po výhre v prvom kole podľahol bielymi Ryanovi vo veľmi peknej partii. Až by človek neveril, že to bol súboj ročníkov 2009 a 2011. Po dvoch výhrach síce opäť prehral v piatom kole, no šiestej zvíťazil a doplnil našu enklávu šiestich štvorbodových hráčov. Záver mu však, tak ako Alžbetke, nie príliš sadol a ani v jednej z troch partií sa mu nepodarilo zvíťaziť a klesol tak až do druhej polovice tabuľky. Nie je však každý deň nedeľa a turnaj sa hral v sobotu J

Ryan začal výhrou bez boja a následne zdolal v spomínanom peknom súboji Seara. Nasledovali však dve džentlmenské prehry, z toho druhá proti Natálke. Dvoma ďalšími výhrami sa vyšvihol na štyri body, no v siedmom kole podľahol v ďalšom derby Filipkovi a následne aj tretej súperke. V deviatom kole tak zaznamenal štvrté derby a proti Alžbetke získal prvú výhru proti dievčenskej časti štartovej listiny. Nakoľko postupoval vždy po dvoch partiách, škoda, že nebolo desiate kolo, lebo aj v ňom sa dala predikovať jeho výhra. S piatimi bodmi si vytvoril nový osobný rekord, skončil v prvej polovici a v kategórii chlapcov do osem rokov obsadil veľmi pekné druhé miesto.

Filipko vstúpil do turnaja víťazne a v druhom kole vo väčšine partie dominoval. Jedna dve hrubé chyby však otočili rýchlo priebeh a bola z toho nula. Ďalšie dve kolá sa zopakoval rovnaký scenár v podobe výhry a remízy. Potom však prišla skvelá séria, keď dokázal vyhrať štyri partie v rade a tie ho doslova katapultovali do prvej desiatky a v záverečnom kole až na tretiu šachovnicu. Priebežne tak so šiestimi bodmi vyrovnal svoje osobné maximum. V záverečnom kole žiaľ prehral prakticky bez akéhokoľvek odporu a klesol do druhej desiatky. Je síce pravdou, že až osem jeho súperov bolo nasadených až od štvrtej desiatky nižšie a na žreb sa teda sťažovať rozhodne nemohol, no šesť bodov je šesť bodov.

Ďalšou šesťbodovou hráčkou bola Natálka, ktorá po výhre v úvodnom kole v druhom podľahla jednému z favoritov. Po nasledovných dvoch výhrach opäť ťahala za kratší koniec, no za túto partiu sa rozhodne hanbiť nemusela. Bielymi vyhrala svoju partiu v šiestom kole a po nej v klubovom derby nestačila na Shabira. Záverečné dve kolá však zvládla na výbornú, dva razy zvíťazila a posunula sa ziskom šiestich bodov na štrnáste miesto. Okrem o bod vylepšeného osobného rekordu to pre ňu znamenalo aj tretie miesto v kategórii dievčat do 11 rokov.

Tretím šesťbodovým bol Shabir, ktorý odohral štyri derby zápasy s polovičnou úspešnosťou. Po výhre s Alžbetkou vyhral aj partiu druhého kola, následne podľahol včera skvele hrajúcemu Samkovi a vo štvrtom kole odchádzal taktiež porazený. Najlepším liekom na polovičný zisk boli tri výhry v rade, keď v siedmom kole zdolal Natálku. V ôsmom kole však dievčenskú časť KŠN pomstila Simonka. Shabir sa zmobilizoval a výhrou v poslednom kole to dotiahol na šesť bodov, čím taktiež o celý bod prekonal svoj osobný rekord. Bolo z toho výsledné dvanáste miesto a zemiaková medaila medzi chlapcami do 11 rokov.

Simonka po výhre v prvom kole odohrala dve dlhé a perfektné partie, kde sa rozhodovalo až v posledných sekundách na oboch stranách. Najmä v druhej, s troma pešiakmi navyše a po celozápasovej prevahe, siahala na výhru. Po nich prišla jej najslabšia chvíľa v turnaji, keď prehliadla jednoťahový mat. Z tejto nepríjemnej situácie sa ale rýchlo otriasla a sériou štyroch výhier v rade sa dostala na miesta kam jednoznačne patrí. Škoda posledného kola, kedy nevyužila možnosť získať figúru a nakoniec svojmu súperovi v koncovke podľahla. Šiestimi bodmi vyrovnala svoje osobné maximum z turnajov GPX mládeže a výsledné jedenáste miesto a druhé miesto v kategórii dievčat do 11 rokov sa nedá považovať za neúspech. Najmä, keď takmer všetky partie mali hlavu a pätu.

Samko začal turnaj dvoma výhrami a v treťom kole skrížil zbrane v už spomínanom derby so Shabirom. Víťaznú vlnu predĺžil aj na štvrté kolo, kedy na svojho súpera spustil brutálny útok všetkými figúrami a tak o výsledku nebolo pochýb. V piatom kole si vybral slabšiu chvíľu, keď nevyužil svoje možnosti a nakoniec sa z bodu tešil jeho súper. Druhú polovicu turnaja začal ako tú prvú, keď postupne ničil jedného súpera za druhým až sa dostal pred posledným kolom do vedúcej dvojice. A práve tá si to rozdala v záverečnej partii o víťazstvo. Samkovi úvod nevyšiel, keď sa nechal pripraviť nielen o pešiaka, ale aj jeho postavenie kráľa bolo viac ako podozrivé. Potom sa ale zahryzol a postupne neustále vylepšoval svoju pozíciu až do vežovej koncovky, kde mal šance na výhru iba on. Problémom mohlo byť iba cca pol minúty na hodinkách. Záver zvládol skvele a mohol sa tak tešiť zo svojho prvého víťazstva v turnaji GPX, osobné maximum si zvýšil na osem bodov a pochopiteľne tak vyhral aj kategóriu chlapcov do 11 rokov. Super!

Podčiarknuté a zhrnuté, z ôsmich účastníkov si až štvorica hráčov posunula svoje osobné maximá a ďalší traja ich vyrovnali. Navyše z našich 26 prehier bolo až osem (takmer tretina) v rámci klubových derby zápasov. Turnaj tak musíme považovať za veľmi úspešný a všetkým dodatočne poďakovať za výbornú reprezentáciu klubu.

Turnaj GPX (73 hráčov): S.Havalda 8b/9 1.miesto (1.miesto v kategórii CH11), S.Bochničková 6b/9 11.miesto (2.miesto v kategórii D11), Sh.Sahidi 6b/9 12.miesto, N.Havaldová 6b/9 14.miesto (3.miesto v kategórii D11), F.Štelbaský 6b/9 16.miesto, C.R.Mészáros 5b/9 31.miesto (2.miesto v kategórii CH08), Se.Sahidi 4b/9 36.miesto, A.Kapolková 3,5b/9 55.miesto

Výsledky na chess-results

150 151

152 153

154 155

156 157

158 159

160 161