Na Mikuláša sa v Topoľčanoch uskutočnilo celoslovenské finále súťaže žiakov a žiačok základných škôl (spolu s paralelným MSR študentov a študentiek SŠ) a že všetci účastníci dostali mikulášsku nádielku akú ešte možno ani nezažili. Aspoň teda niektorí sa tak vyjadrili...

Na podujatí sme tradične nechýbali, keď nás v kategórii žiačok reprezentovala Ninka a v kategórii žiakov Maťo a Samir. Či na ňom chýbať nebudeme v budúcnosti, to ešte uvážime. Minimálne čo sa týka Topoľčian.

Ešte predtým ako si na oficiálnom webe SŠZ určite prečítame nejaký bombastický článok o megaúspešnom podujatí pochádzajúci z inej, paralelnej dimenzie, zopár postrehov očami účastníkov a tých ktorých zaujímali výsledky podujatia v reálnom čase. Ostáva už iba veriť, že garant podujatia bude konštatovať nadmiernu spokojnosť a spolupracujúci primátor so štátnou tajomníčkou (v propozíciách boli označení takmer najhrubším a najväčším písmom, nakoľko tým sa označuje vždy to najdôležitejšie) taktiež. Škoda len, že šach ostal kdesi za dverami...

Turnaj odštartoval o cca hodinu neskôr oproti jeho plánovanému úvodu. Rýchlosťou priemerného pretekárskeho slimáka sa tak do obednej prestávky namiesto plánovaných štyroch kôl stihlo odohrať kolo jedno. Bordel v ratingoch, školách či kluboch a chýbajúcich fide ID účastníkov bol postupne odstraňovaný (nemá to byť urobené pred turnajom?), ale nenechajte sa oklamať, tento proces ešte stále prebieha. Alebo aspoň, mal by. To, že losovania vlastne neboli tak celkom korektné, to je druhá vec. Hlavne, že sa hralo podľa pravidiel FIDE. Ostáva iba veriť, že sa podľa nich aj rozhodovalo, keď už nie losovalo...

Na obed bolo na výber princípom zdravého rozumu vlastne iba jedno menu z dvoch, nakoľko na možnosť prepchatia sa počas turnaja niečím tak „diétnym“ ako je segedínsky guláš s kapustou asi veľa samovrahov nenašli. Aj keď v tomto bode sa môžem mýliť...

Po obede ostalo teda ku splneniu propozícií stihnúť zostávajúcich 6 kôl za cca dve hodiny. Samozrejme, že keď je niečo nepripravené (napr. zháňanie šachových súprav večer pred turnajom či spomínané štartové listiny), karma a Murpyho zákony zaútočia. A veru stalo sa – nastali problémy s tlačiarňou. Keď som mal z miesta turnaja telefonát v čase 16:21, prebiehalo záverečné kolo. Áno, presne to, ktoré malo oficiálne skončiť o 14:50. Otázkou je, koľko výprav nestihlo plánované autobusy a vlaky a aký mali priemerný čas príchodu domov tí, ktorí hrdinsky ostali do konca.

Ostáva nám iba obávať sa už pol roka vopred, čo nás čaká v máji, kedy budú na programe tri dni po sebe tri podujatia a z toho minimálne jedno s 2-3-násobnou početnosťou oproti súčasným cca 110 účastníkom. Niektorí vyhlásili, že do Topoľčian už nikdy viac. No MSR sú MSR a najmä v súťažiach družstiev na nejaký bojkot nebude miesto, aj keď ich emócie sa dajú pochopiť aj bez štipky empatie. Hádam sa VV SŠZ do budúcnosti poučí a zmena lokality z dlhoročného, osvedčeného a kvalitného podujatia v Ružomberku bude iba krátkodobým a nepodarným záchvatom originality.

Prejdime však už konečne ku výkonom našich hráčov...

Ninka mala byť v prvom kole nasadenou hráčkou, no bordel, ktorý mali organizátori od začiatku turnaja (až do jeho konca) spôsobil to, že sa, okrem iných nezmyslov, v prvom kole stretli desiata nasadená zo štrnástou. Okrem nich to bolo aj piate cez deviate, resp. piata z deviatou a vlastne piata mala byť iná a hrala proti siedmej. Guláš? Tak trochu, možno aj ten segedínsky J Po výhre v druhom kole mala byť nasadená aj v kole treťom, no dostala súperku, ktorá má aj deň po turnaji uvedený rating 0, napriek tomu, že na matrike jej svieti 1508 (to že nemá rapid rating z nej predsa nerobí outsiderku), čo by ju radilo na spomínané piate miesto štartovej listiny! Na prehru Ninka zareagovala vo štvrtom kole opäť výhrou, no potom prišli dve prehry, ktoré znamenali koniec nádejí na dobrý výsledok. Výhrou v poslednom kole sa tak dostala zo stavu „veľmi sklamaná“ na „sklamaná“. Ku spokojnosti by to isto chcelo jeden bod navyše.

Turnaj žiačok (28 hráčok): N.Kubíková 3b/7 19.miesto

Výsledky na chess-results

Maťo začal kontumačnou výhru v prvom kole, ktorá len dokladuje vyššie uvedené riadky. Je totiž nepochopiteľné, že napriek takmer hodinovému meškaniu úvodného kola nik z kompetentných nezistil, že na prvé kolo bol nalosovaný niekto, kto sa nenachádza na mieste podujatia. Po prehre v druhom kole prišli z dvoch nasledovných dvoch kôl iba dve remízy a keď k nim pridal prehliadnutý prielom v strelcovej koncovke, po piatich kolách bol jeho bodový zisk veľmi chudobný. A to mohol byť rovnaký scenár po šiestom kole, nebyť dokonale otočenej partie. Relatívne rýchla remíza v záverečnom kole už bola skôr snahou mať všetko čím skôr za sebou.

Samir ako turnaj začal, tak ho aj skončil. Včera bolo evidentne ideálnym riešením nedostať ho za súpera. Porazil všetkých svojich hlavných konkurentov bez straty čo i len jedinej remízy a s 1,5-bodovým náskokom suverénne zvíťazil. Keď sa dozvieme bližšie podrobnosti o partiách, tento jeho odsek trochu rozšírime. Na prvý pohľad ani nie je čo komentovať, no podľa vlastných slov mal Samir oveľa viac práce. V rozhodujúcich momentoch však dokázal udržať nervy na uzde viac ako jeho súperi.

Turnaj žiakov (30 hráčov): FM S.Sahidi 7b/7 1.miesto, M.Šándor 3,5b/7 15.miesto

Výsledky na chess-results

205 206

207 208