Na majstrovstvá sveta mládeže v šachu sa vydala dvojica našich hráčov a to konkrétne Anička a Marek. Ich domovom sa tak na takmer dva týždne stane päťhviezdičkový hotel Sheraton v Montevideu.

Anička v prvom kole nestačila čiernymi na jednu z favoritiek kategórie – poľskú reprezentantku WFM Antolak. V druhom kole bielymi úspešne zložila reparát proti súperke z Čile, keď jej od úvodu partie nedala najmenšiu šancu. V treťom kole nestačila na svoju rakúsku súperku, keď v ostrej sicílskej pozícii odovzdala predčasne svojho čiernopoľného strelca a vo štvrtom ju tak čakala juhoafrická prekážka. Tú bielymi zvládla aktívnou hrou na dámskom krídle a pred voľným dňom aspoň čiastočne odkliala čierne figúry, keď remizovala s reprezentantkou Rumunska. Partie je trochu škoda, lebo obe hráčky ešte vlastne ani nezačali hrať a už skončili. Po voľnom dni ju tak čakala jedna z favoritiek súťaže, ktorej sa dovtedy vôbec nedarilo podľa predstáv a Anička ju mohla prekvapiť. Od víťazstva ju delilo málo, keď počas partie útokom na kráľovskom krídle vystupňovala svoju výhodu až na +8, no napokon sa predsa len tešila čierna. Pod dojmom emócií z doobedňajšej partie následne poobede iba remizovala čiernymi s domácou reprezentantkou. Víťazné ôsme kolo proti hráčke z Brazílie ju vytiahlo na 50 percent, keď jej súperka spustila obeťou figúry neopodstatnený útok na kráľovskom krídle. Reprezentantka Kazachstanu ju poslala do druhej polovice, aj keď sa do nej vlastne poslala Anička sama stratou figúry. Dúfali sme v čo najskorší návrat z nej a už v nasledujúcej partii bielymi proti chorvátskej súperke zaznamenala plný bodový zisk. Remíza v poslednom kole proti miernej favoritke znamenala polovičný zisk a umiestnenie v strede tabuľky. Paradoxne si z celej slovenskej výpravy pripísala najvyšší ratingový zisk. Ten však bol zapríčinený aj tým, že v lete v Poľsku odpísala priveľa bodov.

Kategória D18 (46 hráčok): WFM A.Vrtiaková 5,5b/11 25.miesto

Výsledky na chess-results

Marek svoju „povinnú jazdu“ v prvom kole zvládol, keď s prehľadom zdolal domáceho reprezentanta. V druhom kole ho, taktiež bielymi, čakal nórsky medzinárodný majster. Na scénu prišiel obľúbený „Londýn“ a čierny síce získal tlak a veľmi nádejnú pozíciu, no celý bod sa mu získať nepodarilo. Tretie kolo zaznamenal prvú porážku hrajúc čiernymi proti majstrovi Fide z Peru, keď nebodoval v obľúbenej Francúzskej. Vo štvrtom kole ho tak čakal, opäť čiernymi, majster Fide, no tentoraz z Maďarska. Čierna farba mu opäť úspech nepriniesla, keď tentoraz nepomohol ani Caro-Kann a tak mal v piatom kole šancu prerušiť sériu prehier proti reprezentantovi Kanady. To sa mu aktívnou hrou na kráľovskom krídle aj podarilo a vrátil sa tak do stredu tabuľky. Po voľnom dni ho čakal čiernymi argentínsky majster Fide, ktorý nemusel byť nezvládnuteľnou prekážkou. Marek čiernymi remizoval a po následnej výhre bielymi figúrami remizoval aj s ďalším argentínskym držiteľom titulu FM. Včera utrpel bielymi prvú prehru, keď bol nad jeho sily rakúsky medzinárodný majster. Londýn v deviatom kole nepodržal. V predposlednom kole ho čiernymi čakala tretí raz za sebou prekážka z Argentíny a súboj skončil nerozhodne. Záverečné kolo bielymi v zápase papierovo rovnocenných hráčov zvládol a poskočil do prvej polovice výsledkovej listiny. Turnaj tak skončil na 25.mieste, presne na tej istej pozícii ako Anička a aj na tej, ktorá mu patrila pred začiatkom turnaja. Ratingový prírastok 0,8 bodu svedčí rovnako o tom, že zahral presne na svoju aktuálnu úroveň.

Kategória CH18 (62 hráčov) FM M.Karas 6b/11 25.miesto

Výsledky na chess-results

Spoločným problémom oboch bol na prvý pohľad výsledok čiernymi figúrami. Bielymi mali spoločnú bilanciu veľmi slušných 8-1-2 (4-0-1 resp. 4-1-1) a to tam ešte chýba zahodený bod Aničky zo šiesteho kola. Mizéria čiernymi sa od úvodu turnaja síce jemne vylepšila, no výsledok 0-6-4 (0-3-2 resp. 0-3-2) nie je niečo, čo by ich mohlo posunúť do vyšších sfér tabuľky. Možno nabudúce... J

Oficiálna stránka podujatia: MS mládeže v šachu 2017

Bližšie informácie o Uruguaji: Wikipédia

024 025

054 032

031 055